Widok

CHRZCINY - co ? jak? i kiedy? :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
chrzcze pierwzy raz
swego chrztu nie pamietam ;)

wiec...

mamy wybranych rodzicow
u ksiedza tez bylismy - termin zaklepany

i co teraz?

kto kupuje swiece? rodzice/ rodzice chrzestni?
czy rodzice cos kupuja malenstwo (w sensie pamitke chrztu)?

wiem ze musze kupic gajerek - cos jeszcze jest na mojej glowie?

poza oczywiscie zaproszeniami i przygotowaniem kulinarnym calej imprezy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam Mia_2008
No proszę :) jak ten czas leci. Jeszcze niedawno miałem robić zdjęcia Dziecka w brzuszku, a teraz już do chrztu gotowe. Gratulacje.

Do sesji z brzuszkiem nie doszło więc może chociaż na chrzcie uda nam się spotkać.

Pozdrawiam
Obiad ( przystawka + zupa + danie ) sok/ woda, deser + tort + kawa + herbata + wino calosc na 18 osob = 1200 PLN
Przystawka: pasta z pstraga + pasta z twarozku + pieczywo
Danie :mlode ziemniaki, poledwiczki nadziewane gorgonzola, 3 surowki ( kapusta, marchewka, ogorki z sezamem)
Zupa- pomidorowa na kurczaku z kokosem
deser- banan w ciescie z lodami,
Tort od Sowy
Soki - do wyboru do koloru
Wino- biale i rozowe 3 butelki
Kawa expres

WLasciciel jest bardzo kontaktowa osoba, mozna z nim ustalac wszystko z marszu i negocjowac.
Stol byl pieknie udekorowany, biale kwiaty, figurki aniolkow- wygladal slicznie
Polecam OLIMP

Reszta kasy poszla na ubranie sie rodzicow, dwoch chlopcow- chrzcilismy obu synow, reszta oplat w stylu- ksiadz, taxi, prezenty dla synow.
Planowania i zalatwainia wyszlo jakies 3 tygodnie.
Abigail to ile płaciłas w restauracji od osoby, tak z ciekawsoci pytam, bo tez szukam lokalu na obiadek?
wyszukaj na allegro- swieca + szatka do chrztu. Mozna kupic swiece z imieniem i szatke z imieniem i data. Swiece trzyma tata chcestny i w odpowiednim momencie ja odpali od koscielnej swiecy, sztake mama chrzestna kladzie dziecku przed ceremonia namaszczenia na ramieniu, klatce, jak wyjdzie :)
Obiad dla gosci- ja zrobilam w Kawiarni OLIMP gd. wrzeszcz w wierzowcu na 15 pietrze - bylo super.
Zamowilam bialy tort u sowy z napisem ( maja tez figurki dzidziusia).
Zaproszenia kupne rozdalam rodzinie przy okazji jakis imienin - zaskoczenie bo termin byl na nastepny weekend :)
Koszta wyszly przy 18 osobowej rodzinie okolo 4000 tys. na wszystko.
aha :)))
szatka to taka ala chusteczka która matka chrzesna kładzie na dziecku podczas chrztu
a co to znaczy "szatka"
to nie jest to samo co ubranie do chrztu?

w kosciele zalatwione, rodzice chrzestni poinformowani co musza u siebie w parafii zalatwic, obiad bedzie w domu (szkoda mi kasy na restauracje)
my wszystko dla dziecka kupilismy sami, zaproszenia rozwiezliśmy po rodzinie, chrzciny robilismy w restauracji bo ja tez chcialam troche posiedziec z gośćmi a nie tylko stac w kuchni.
JA też świece i ubranko kupiłam sama.
Pamiątki dziecku nie kupowałam - w zamian zafundowalismy mu sesje fotograficzną i bedzie miał pamiątke w postaci albumu :)
zaproszeń tez specjalnych nie wysyłałam bo zapraszałam najbliższą rodzinkę ok 13 os. i już.
ja kupilam i swiece taka jak chcialam z imieniem i data chrztu , oraz szatke , zalezy jak sie z chrzesnymi dogadasz, no i oczywiscie jedzonko i całe zaplecze imprezy tez ty organizujesz :)
Ustal datę w Kościele. W każdym jest różnie więc musisz sprawdzić to w parafii. U mnie również świecę i szatkę kupowali chrzestni i wcześniej mnie o tym poinformowali więc nie musiałam się zastanawiać kupią czy nie kupią.
Chrzestni będą potrzebować zaświadczenia ze swojej parafii że mogą nimi być i że nia ma przeciwskazań.

Ubranie na chrzest wybierasz sama. No i to czy poczęstunek będzie w domu czy w restauracji również zależy od Ciebie.

Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
zależy jak się umówisz ale często gromnicę kupuje ojciec chrzestny a szatkę matka chrzestna Ale tu nie ma jakiś odgórnych zasad, mozecie ale wcale nie musicie kupować pamiętki dziecku, myśmy nie kupowali

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry