Widok

CIĄŻA - A PRZESĄDY ;-P

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny! Zwracam się do tych, które są w ciąży i mają dzieci :)

Odkąd jestem w ciąży napotykam się na powiedzenia, a raczej przesądy, czy wierzenia moich kuzynek, babć i mamy :)

Nie wiem, czy mam w to wszystko wierzyć, czy coś w tym jest ;)

Otóż, dowiaduję się, że nie mogę oblizywać noża i przechodzić pod linkami od prania :/

Zabroniono mi podnosić ręcę do góry, broń Boże ściągania firan i mycia okien (z tym oststnim się zgadzam, bo to jest męczące)

A jak się czegoś wystraszę, to żebym nie łapała się za ciało, bo dziecko może mieć znamię :/

Czy Wy też tak miałyście? I we wszystko wierzycie?

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie możesz jeszcze patrzeć przez dziurkę od klucza.....przepraszam, nie jestem w ciąży ale tak mi się przypomniało ze kiedys coś takiego słyszałam więc piszę.
z tym podnoszeniem rak i myciem okien to nie przesad tylko najprawdziwsza prawda co do pozostalych rzeczy to nie byla kwestia wiary ale wolalam dmuchac na zimne wiec przestrzegalam wszystkie przesady hi,hi

image
Podnoszenie rąk do góry i np wieszanie firanek lub mycie okien z tego co wiem tyczy się czegś innego :))To niby przyspiesza poród. Moja koleżanka chciała już urodzić (bo miała ku temu powody) i umyła okna w 8 m-cu.Następnego dnia na porodówce była.Hmmm,ja też próbowałam tego co prawda w 9 m-cu ale nie pomogło i mojej drugiej koleżance też nie :( Także pewnie to mit,ale napewno nie przesąd.

Moja koleżanka mawia: nie oblizuj noża, bo Twoje dziecko będzie miało głupią matkę.
Zgadzam sie z Mystic ze podnoszenie rąk to prawda nie przesad.Nawet lekarze mowia zeby nie podnosic znaczy lekko mozna ale nie tak zeby wyciagac rece:)ale w przesady jakos nie wierze:)zawsze mi powtarzali zeby nie spiewac przy jedzeniu bo bede miała głupiego meza.Fakt meza bede miała ale nie głupiego:p
Gdzieś mi wcięło "Konopielkę" Redlińskiego, ale tam są najlepsze przesądy ciążowe. O ile dobrze pamiętam, nie wolno:

zapatrzeć się na księżyc, bo dziecko będzie łyse

patrzeć przez dziurkę od klucza, bo będzie zezowate

odlewać wody z wiadra do studni, bo wtedy chłopiec będzie miał taki wielki "dzyndzel", że dziewczyny będą uciekać z krzykiem :D

zapatrzeć się na sąsiada, bo będzie do niego podobne :)

i inne perełki...
:)))))) dobrze, że nie mam studni :))))))

image

image

nie wierze w przesądy :) dzisiaj pierwszy raz zobacze maleństwo :) już się doczekać nie moge :)

Kamiś a w którym jesteś tygodniu ?? :) ja mam usg w sobotę :))))

image

image

Na szczęście jak byłam w ciąży nikt mi o żadnych przesądach nie opowiadał, no może oprócz tego żeby nic niekupować dla dziecka do któregoś tam miesiaca bo może przynieść pecha. Te przesądy to chyba raczej tak dla żartu, bo bez przesady. Ja natomiast wierze w to, że z wyglądu brzucha można poznać płeć (wiem to glupie:)), u mnie się sprawdziło i paru moich znajomych.

"Konopielka"...
Z tego można się równiez dowiedzieć, że nie trzeba tylko "po bożemu" :)

A przesądy? Nikt Ci Elu nic nie odmówi, bo go w innym wypadku myszy zagryzą :)
Moja mama mieszkała za czasów starszego dzieciństwa w małym domku za miastem.
Pewnego razu zrobila cos na złość kobiecie w ciąży.
Później w domku zagościła mysz :O
Nieprawdopodobne, ale prawdziwe :)

odlewać wody z wiadra do studni, bo wtedy chłopiec będzie miał taki wielki "dzyndzel", że dziewczyny będą uciekać z krzykiem

to jest hicior :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Wieczorem poszukam jeszcze tej książki... Czegoś tam nie wolno było robić, bo dziecko będzie "jąkate"... Cała książka jest tak napisana, że zakwasy na brzuchu od śmiechu gwarantowane.
beatko a jeśli kobieta w ciązy robi coś na złość kobiecie, która w ciązy nie jest.
a nie wiem, Kropusia :)

@gnieszka, hicior jak nic :)

ja mam chęć kupic już parę ciuszków, ale się powstrzymuję, że może jeszcze rzeczywiście za wcześnie :) ale wiem na bank, że nie powinno się kupować łóżeczka, wózka i wanienki przed porodem :) to należy zakupić po :))))

image

image

no i jak się czegoś wystraszysz to nie możesz zasłaniać twarzy rękoma bo w tym miejscu dziecko będzie miało czerwoną plamę....
Ja w ciąży wszytko robiłąm "normalnie":
- myłąm okna
- myłam podłogę na kolanach
- a w dniu porodu weszłam na wanne żeby pranie na linkach powiescić, hehe

za każdym razem dostawałam opieprz od rodzinki :D

image
image
Hmmm

Z doswiadczenia mojej mamy wiem, ze jak byla ze mna w ciazy byla swiadkiem tragicznego wypadku - chlopak wpadl pod tramwaj i odruchowo chwycila sie za brzuch, i ja mam po tym pamiatke - male znamie na nodze;)

image
też znam osobę ktora ma znamię własnie w wyniku takiego odruchowego złapania za cos
ale wszyscy i tak kupują przed

image
image
Jeśli chodzi o przesądy to w moich stronach mówi się, że ciężarna nie moze trzymać dziecka do chrztu, bo jej urodzi się chore. Ja będąc w ciązy zostałam matką chrzestną i moja córeczka urodziła się martwa i miała wady letalne. Mimo wszystko nie wierzę w przesądy, to tylko zbieg okoliczności, bo niby dlaczego Bóg miałby mnie karać za to , że trzymam inne dziecko do chrztu w kościele.
Nie wierzę i tyle, chociaż niejedna na moim miejscu by uwierzyła.........
a co wy na ten przesad w czerwona kokardka? moja teciowa jak sie urodził wnuk jej to szalała na tym punkcie a dziecko kokardki i tak nie dostalo.

Nie przeprasam za bledy
Moja miała kokardke przy łóżeczku razem z medalikiem po co kokardka to nie mam pojecia ale miała, tak samo jak aniołka nd łóżeczkiem.

ja przy pierwszej ciazy nic nie kupowalam i nie wyszlo jak tylko dowiedzialm sie ze jestem znowu w ciazy zakupy mialam zrobione w tydzien hi,hi ale pozostale przesady przestrzegalam no i teraz lata maly rozrabiaka po chalupie:)

image
Boże dziewczyny mie przesadzajcie, przecież to sa bzdury
pewnie ze tak i kazdy o tym wie;) ale mimo wszystko .....:)

image
ja tez jestem w ciazy - pierwszy trymestr i duzo spie(z energicznej osoby zrobiłam sie apatyczna) - niedawno usłyszalam,ze powinnam byc bardziej energiczna ,bo bede miala anemiczne dziecko - o myszach, podnoszeniu rak do gory , linkach tez slyszalam i rowniez by nie przechodzic pod drabina . Ale o studni nie :) i to jest nie zle

image
gratuluje!
mialysmy slub tego samego dnia!!!:)

image
o widze ze juz troche z nas zaciazylo :-))))))
moze zalozymy watek dla ciezarowek??

image
image
przesądy przesądami, ale czasami coś w tym jest, z tym przechodzeniem pod lina że dziecko będzie okrecone pępowiną to nie wierze, ale z tymi czerwonymi brzydkimi znamionami gdy ciężarna złapie się gdy sie czegoś przestraszy to wierze i wlaściwie tylko w to. Pewna kobieta przestraszyła się, złapała się za głowę i dziecko mialo na glowie odbita dłoń (dobrze że tam, bo wlosy przykrywają, choć częściowo znamie zachodzi na czoło)-nieprawdopodobne ale prawdzie.
właśnie wróciłam z usg :)

maleństwo takie słodziutkie :) Okropnie machało raczkami i nóżkami :) hehe to była predkość...az nie wiedziałam gdzie patrzeć :) żywe po mamusi :)

Proponuję zapytać lekarza, to dokładnie opowie, jak takie czerwone znamiona powstają... Dziewczyny, żyjemy w XXI wieku...

P.S. Poogladajcie skórę ztyłu głowy, na podstawie czaszki u rodziny. Bardzo wiele osób ma tam malutkie czerwone plamki powstałe przy porodzie. Znacie ciężarną, która by się z przerażenia złapała za podstawę czaszki? :))
Gratulacie E-Milcia!!!

My sie staramy, mam nadzieje, ze juz niedlugo dolacze do grona ciezarowek:)))

image
czerwona kokardka -zeby dziecka nikt nie zauroczył
Czerwona kokardka z medalikiem... Rewelacja... Panu Bogu świeczkę i czarownicy ogarek...
Zgadzam sie z Tobą ,,,,,,,,,,,,,,,,,,Łączyć Boga z zabobonami .Wstyd
Ale takie rewelacje niestety widac w prawie każdym wózku.
elfik dopiero teraz zauwazyłam Twoje pytanie :)
Jestem w 12 tygodniu :)no praktycznie 13 się zaczyna :) a Ty?

posikałam sie !!!!!!!!!
to lepsze niż weselne przesądy :)

dziekuje dziewczyna za gratulacje . Habibi, najprzyjemniejsze sa starania ;) potem troche to wszystko wyglada inaczej ... Gosiksz , a Ty ? co do przesadow to jeszcze jedna "złota rada" nie pic zbyt lapczywie i duzo tylko małymi łykami w podzielonych ilosciach, bo bedzie sie miało małe dziecko i wielki brzuch wypełniony wodami płodowymi.

image
Elfiku :) To są bzdury!!!!Nawet babka na zajęciach z psychologii nam mówiła,że to totalne bzdury :)Ja oblizywałam nóż i nic się nie stało.Przechodziłam pod linkami i tez nic.Nosiłam łańcuszki i też nic :)

Przesądy to bajki, a jeżeli nawet coś się stanie to jest jedynie zbieg okoliczności nic więcej.

Jak ktoś chce wierzyć, to proszę bardzo, choć uważam to za męczące - ciągle na wszystko uważać i pamiętać o tych wszystkich przesądach. Może niektórym taka wiara jest do czegoś potrzebna. Ja osobiście w 6 miesiącu ciąży remontowałam z mężem kuchnię, w 8 miesiącu myłam okna, a łóżeczko wózek, wanienkę itp. kupiliśmy ładnych parę miesięcy przed porodem. Bo potem nie byłoby na to czasu. Urodziłam w terminie, dziecko zdrowe (odpukać hi, hi)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (67 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

jak nauczyć dziecko pływać (3 odpowiedzi)

Hej Zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym, żeby zapisać dziecko na pływanie i trochę się...

prezent na ślub - nie kasa? (113 odpowiedzi)

Witam, wiem że temat wałkowany tu i na weselniku milion razy, ale może ktoś ma jakiś super nowy...

do góry