Widok

CIĄŻA - A PRZESĄDY ;-P

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny! Zwracam się do tych, które są w ciąży i mają dzieci :)

Odkąd jestem w ciąży napotykam się na powiedzenia, a raczej przesądy, czy wierzenia moich kuzynek, babć i mamy :)

Nie wiem, czy mam w to wszystko wierzyć, czy coś w tym jest ;)

Otóż, dowiaduję się, że nie mogę oblizywać noża i przechodzić pod linkami od prania :/

Zabroniono mi podnosić ręcę do góry, broń Boże ściągania firan i mycia okien (z tym oststnim się zgadzam, bo to jest męczące)

A jak się czegoś wystraszę, to żebym nie łapała się za ciało, bo dziecko może mieć znamię :/

Czy Wy też tak miałyście? I we wszystko wierzycie?

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak ktoś chce wierzyć, to proszę bardzo, choć uważam to za męczące - ciągle na wszystko uważać i pamiętać o tych wszystkich przesądach. Może niektórym taka wiara jest do czegoś potrzebna. Ja osobiście w 6 miesiącu ciąży remontowałam z mężem kuchnię, w 8 miesiącu myłam okna, a łóżeczko wózek, wanienkę itp. kupiliśmy ładnych parę miesięcy przed porodem. Bo potem nie byłoby na to czasu. Urodziłam w terminie, dziecko zdrowe (odpukać hi, hi)
Podnoszenie rąk do góry i np wieszanie firanek lub mycie okien z tego co wiem tyczy się czegś innego :))To niby przyspiesza poród. Moja koleżanka chciała już urodzić (bo miała ku temu powody) i umyła okna w 8 m-cu.Następnego dnia na porodówce była.Hmmm,ja też próbowałam tego co prawda w 9 m-cu ale nie pomogło i mojej drugiej koleżance też nie :( Także pewnie to mit,ale napewno nie przesąd.

Elfiku :) To są bzdury!!!!Nawet babka na zajęciach z psychologii nam mówiła,że to totalne bzdury :)Ja oblizywałam nóż i nic się nie stało.Przechodziłam pod linkami i tez nic.Nosiłam łańcuszki i też nic :)

Przesądy to bajki, a jeżeli nawet coś się stanie to jest jedynie zbieg okoliczności nic więcej.

dziekuje dziewczyna za gratulacje . Habibi, najprzyjemniejsze sa starania ;) potem troche to wszystko wyglada inaczej ... Gosiksz , a Ty ? co do przesadow to jeszcze jedna "złota rada" nie pic zbyt lapczywie i duzo tylko małymi łykami w podzielonych ilosciach, bo bedzie sie miało małe dziecko i wielki brzuch wypełniony wodami płodowymi.

image
posikałam sie !!!!!!!!!
to lepsze niż weselne przesądy :)

elfik dopiero teraz zauwazyłam Twoje pytanie :)
Jestem w 12 tygodniu :)no praktycznie 13 się zaczyna :) a Ty?

Ale takie rewelacje niestety widac w prawie każdym wózku.
Zgadzam sie z Tobą ,,,,,,,,,,,,,,,,,,Łączyć Boga z zabobonami .Wstyd
Czerwona kokardka z medalikiem... Rewelacja... Panu Bogu świeczkę i czarownicy ogarek...
czerwona kokardka -zeby dziecka nikt nie zauroczył
Gratulacie E-Milcia!!!

My sie staramy, mam nadzieje, ze juz niedlugo dolacze do grona ciezarowek:)))

image
Proponuję zapytać lekarza, to dokładnie opowie, jak takie czerwone znamiona powstają... Dziewczyny, żyjemy w XXI wieku...

P.S. Poogladajcie skórę ztyłu głowy, na podstawie czaszki u rodziny. Bardzo wiele osób ma tam malutkie czerwone plamki powstałe przy porodzie. Znacie ciężarną, która by się z przerażenia złapała za podstawę czaszki? :))
właśnie wróciłam z usg :)

maleństwo takie słodziutkie :) Okropnie machało raczkami i nóżkami :) hehe to była predkość...az nie wiedziałam gdzie patrzeć :) żywe po mamusi :)

przesądy przesądami, ale czasami coś w tym jest, z tym przechodzeniem pod lina że dziecko będzie okrecone pępowiną to nie wierze, ale z tymi czerwonymi brzydkimi znamionami gdy ciężarna złapie się gdy sie czegoś przestraszy to wierze i wlaściwie tylko w to. Pewna kobieta przestraszyła się, złapała się za głowę i dziecko mialo na glowie odbita dłoń (dobrze że tam, bo wlosy przykrywają, choć częściowo znamie zachodzi na czoło)-nieprawdopodobne ale prawdzie.
o widze ze juz troche z nas zaciazylo :-))))))
moze zalozymy watek dla ciezarowek??

image
image
gratuluje!
mialysmy slub tego samego dnia!!!:)

image
ja tez jestem w ciazy - pierwszy trymestr i duzo spie(z energicznej osoby zrobiłam sie apatyczna) - niedawno usłyszalam,ze powinnam byc bardziej energiczna ,bo bede miala anemiczne dziecko - o myszach, podnoszeniu rak do gory , linkach tez slyszalam i rowniez by nie przechodzic pod drabina . Ale o studni nie :) i to jest nie zle

image
pewnie ze tak i kazdy o tym wie;) ale mimo wszystko .....:)

image
Boże dziewczyny mie przesadzajcie, przecież to sa bzdury
ja przy pierwszej ciazy nic nie kupowalam i nie wyszlo jak tylko dowiedzialm sie ze jestem znowu w ciazy zakupy mialam zrobione w tydzien hi,hi ale pozostale przesady przestrzegalam no i teraz lata maly rozrabiaka po chalupie:)

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry