Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010, cz. 22

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Aktualna lista:

05.05 - Nataluś ~ chłopczyk Maksymilian(Swissmed)
18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola (Zaspa)
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel? (Gliwice)
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anna/Zaspa
4/6.06 - 3oko ~ chłopczyk (Redłowo)
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Oliwier ~ Zaspa
07.06 - Aniouka ~ dziewczynka Zuzia (Zaspa)
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (Redłowo)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś (Wejherowo)
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk ~ chłopczyk Karol
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania (Kliniczna)
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - grab85 ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81 - dziewczynka Liwia lub Oliwia (Szpital Wojewódzki)
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek ~ chłopiec
29.06 - aniuko ~ dziewczynka Alicja (Szpital Wojewódzki Gdańsk)
30.06 - jolla ~ chłopczyk Marcin (Szpital Redłowo)
30.06 - baskasl ~ chłopczyk (Redłowo)
01.07 - cecha ~ chłopczyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Daria jak jesteś na wychowawczym to nikt nie może Cię zwolnić, bo jesteś pod ochroną tak jak na macierzyńskim. Ale o zasiłku to nic nie wiem.
o, to zbiłaś mnie z tropu. Muszę zajrzeć na prawa matek
3oko ma rację. Mnie to i tak niestety nie dotyczy. Umowę mam tylko do dnia porodu :( Taką wspaniałą mam kierowniczkę
Zwolnić to wiem, ze mnie nie mogę, ale koniec umowy to koniec i już, przedłużać umowy mi nie muszą i pewnie nie przedłużą. Już też sobie poczytałam i faktycznie pracodawca udziela urlopu wychowawczego do dnia wygaśnięcia umowy o pracę. A ciekawe co wtedy z zasiłkiem, też się kończy, czy bede dalej dostawać?
My po urodzeniu Patrycji poszliśmy zapisać ją do pediatry i tam w karcie dokonywało się wyboru położnej. Położna zawitała do nas w ciągu tygodnia.
Zaczęłam się martwić co bedzie potem. Do tej pory żyłam ciążą i porodem, a teraz zaczęłam dopiero się zastanawiać co dalej. W firmie lipa, cuda się dzieja, połowy działu nie ma, dopiero dzisiaj się dowiedziałam :(. Nie wiem, czy mam po co wracać. Boję się, że jak wróce do pracy to tylko po wypowiedzenie :( Dlatego zaczełam poważnie zastanawiać się nad urlopem wychowawczym
Aniouka to tak jak ja ;-)
niestety w temacie kodeksu pracy nie pomogę, bo sie nie znam.

Co do przychodni i wyboru pediatrów, to zróbcie wywiad wśród np. znajomych i wybierzcie poleconegoi sprawdzonego lekarza. cięzko o dobrego pediatrę, a jest to strasznie ważne. Położna przyjdzie z tej właśnie wybranej przychodni.
jakby którejś z Was pasowało to mam fajną lekarkę z Zaspy. naszego Damiana wyprowadzila z najróżniejszych świństw, nie oszczędza na skierowaniach i nie lubi antybiotyków. to wielka zaleta, bo wielu lekarzy lubi już przy małym katarku faszerowac maluchy antybiotykami. zazwyczaj niepotrzebnie.
strasznie tą kobietę doceniam, bo dwie pierwsze lekarki Damiana były totalnie do bani i dzieciak kilka razy na tym ucierpiał. Sprawdzony pediatra to ogromny skarb
a ja szukam od jakiegoś czasu dobrego pediatry, może któraś z Was mi jakiegos poleci (Sopot i okolice)?
nic nie wiem o zasiłku na wychowawczym...chyba chodzi o taki co przysuguje rodzinom, których dochód nie przekracza jakiejś tam sumy

ja w poprzedniej ciąży miałam tak, ze w trakcie macierzyńskiego kończyła mi się umowa ale firma bez problemu ją przedłużyła i tym razem na czas nieokreślony...wynika z tego chyba że mam super pracę :)
No wiem, dochód nie może przekraczać 504 zł na osobę. Dochód matki, która idzie na urlop wychowawczy jest traktowany jako dochód utracony i się nie wlicza, a mój małż oficjalnie dochodu nie ma (takie czasy). Wiec wyjdzie na to, że nasze dochody wynoszą 0 zł.
Bede lecieć po zasiłkach jak dzika, dodatek mieszkaniowy też spróbuję załatwić.
no wiper to Ci się udało :) rzadko się zdarza aby firmy tak postępowały! Ja na szczęście mam umowe na czas nieokreślony i nie powinnam mieć ze strony pracodawcy problemu z moim powrotem, ale sama nie wiem jak to będzie ...
nie czekam na piekną pogode i zaczełam dzisiaj prać Liwusiowe ciuszki. Na pierwszy rzut poszły pieluchy. Nastawiłam je na 90*C - zobaczymy co z nich zostanie :P

Dołączam się do pytania o pediatre. Może polecicie kogoś z przychodni na Morenie?
Kurcze, to jest nieźle zakręcona sprawa z tymi zasiłkami. Całą Wielkanoc gadali we wszystkich wiadomościach, że jest super sprawa - pomoc w spłacie kredytu mieszkaniowego dla osób, które straciły pracę. Mówili, że dziwią się, że bardzo mało osób z tego korzysta (w woj. pomorskim kilka rodzin). No wiec, myślimy sobie, a co tam, spróbujemy. W zeszłym roku małż zawiesił działalność, wiec teoretycznie spełniamy warunki. Poszliśmy do UP ze wszystkimi dokumentami i okazało się, że pomimo iż spełniamy wszystkie kryteria pomoc nam się nie należy, bo mój małż jak prowadził działalność gosp. płacił ten najniższy ZUS (który reklamowali jako super sprawę i pomoc dla osób rozpoczynających działalność) i wobec tego nie należy się zasiłek dla bezrobotnych a co za tym idzie nie nalezy się pomoc w spłacie kredytu. Czyli jak ktoś dostaje zasiłek to na dodatek dostanie jeszcze pomoc w spłacie, a jak komuś sie nie należy zasiłek to pomocy też nie dostanie. Babka w UP nawet mówiła, że te przepisy są głupie a ustawa źle skontruowana i dlatego rzadko komu ta pomoc się należy. Szkoda, że o tym we wszystkich wiadomościach nie trąbili.
Nataluś trzymajcie się. Wierzę, że wszystko będzie dobrze i niebawem będziesz mogła uściskać i przytulać synka.

Gdy kończy się umowa o pracę to również kończy się urlop wychowawczy. Możesz zarejestrować się w Urzędzie Pracy i jeżeli spełnisz wymogi to masz prawo do tzw kuroniówki. Jeżeli chodzi o zasiłek rodzinny to jest on niewielki i uzależniony przede wszystkim od dochodów. Dodatek za PRZEBYWANIE na urlopie wychowawczym jest wypłacany tylko jeśli przysługuje zasiłek rodzinny i jest się w zatrudnieniu.

a co do pieluszek-dorwała któraś tetrowe te grubsze?
bauaganiarka - jak kupowałam pieluszki w Mama i Ja - były dwa rodzaje. Jedne (ok 20zł za 10szt) w taką drobną kratkę i drugie (za ok 30zł za 10szt) w troche większą kratke. ja wziełam własnie te droższe z nadzieją, że są mocniejsze. I chyba są ok. Właśnie je rozwiesiłam po 2h prania w 90*C i wyglądają ok.
Więc może to są te o które pytasz :)
dzięki:)
ja się właśnie pakuję do szpitala
i nie wiem ile czego wziąć np wkładek lakt, ile których pieluch...
nie chcę upychać całych paczek;)
Magda81 nie mieszkam na Morenie od jakiegoś czasu (kraina mojego dzieciństwa:() ale pamiętam, że mama zawsze chodziła z nami do dr Hinglot-Langer - nie wiem czy dobrze napisałam, mama jest bardzo krytyczna jesli chodzi o lekarzy a jednak z niej była zadowolona i nadal ją wspomina. chodziłyśmy tez od czasu do czasu do dr Siemaszko, ale że jego żona uczyła mnie biologii to jakoś źle mi się on kojarzy :D:D Pamiętam, że miał okropną długą brodę :o
Widziałam na allegro te grubsze pieluchy tetrowe, sama jeszcze nie kupiłam, mam te cieńsze i flanelowe. Widzę, że niektóre z Was zmagają się z bólami gardła, moja lekarka poleciła mi tabletki ziołowe, bezpieczne i nieszkodliwe dla kobiet w ciąży, nazywają się ISLA. Dzisiaj idę do lekarza, zobaczę się z moją córeczką. Okropna pogoda jest, zimno, pada, wieje. Ciekawe jak Nataluś i jej Maksio się czują.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry