Widok

Cholestaza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zdecydowałam się rozpocząć nowy wątek - o cholestazie. Przechodziłam ją będąc w ciązy i pomyślałam sobie, że mogę pomóc innym ciężarnym cierpiącym na tą chorobę... Jeżeli nie będzie odzewu na ten post, to tylko się cieszyć ;-)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też miałam cholestaze. W którym tygodniu ciąży urodziłaś?
Skończone 34 tygodni. Piotruś ważył 3500, na USG wszystko wyglądało na to, że Bąbelek jest gotowy, więc miałam najpierw zaaplikowany żel, następnie kroplówkę... a na koniec i tak trzeba było puścić wody... ;-) A Ty?

image
na czym polega ta cholestaza??

Ja mam właśnie 40 tc i co jakiś czas swędzi mnie potwornie dół brzucha (już jest bardzo nisko) i czasami uda. Po za tym innych objawów nie mam. Mam nadzieję, że to tylko napięta skóra a nie nic groźnego.

image
image
Przy cholestazie swędzą głównie stopy i dłonie, głównie wieczorami i w nocy. Pojawia się zwykle po 30 tc. Mnie swędziało tak bardzo, że jak się obudziłam o 3 w nocy to potrafiłam już nie zasnąć do rana, tylko się drapać i drapać - aż do krwi :-( Myślałam, że to uczulenie na coś i brałam wapno, ale gdy nie pomagało wpisałam w googla "swędzenie ciąża" i poczytałam sobie trochę o objawach cholestazy. Jest to choroba, która niestety powoduje, że lekarz każe leżeć w szpitalu na patologii ciąży, tam badają dzidziusia, robią ktg, jest się pod stałą opieką, więc nic się z dzidziusiem ani z mamusią stać nie może. Więc jeśli kogoś bardzo swędzą kończyny i jest po 30 tc, to niech lepiej zrobi badania wątrobowe - alat,aspat, bilirubinę.

image
dobrze wiedzieć, na co zwracać uwagę :D

hej.możesz napisać jaki lekarz prowadził Twoją ciążę (jeśli tu jeszcze zaglądasz :) pozddrawiam
podbijam
Czy zwykłe swędzenie (nie takie uporczywe, tylko co chwilę coś zaswędzi) też kwalifikuje do tych badań? Jestem w 33tc, ale nie wiem czy panikuję, mam to od kilku dni, ale takie lekkie zupełnie.
image
image
Podbijam

niestety przytrafilo sie

poprosze o wymiane doswiadczen

:-(((((((

image
także miałam cholestazę :-(
u mnie skóra zaczęła mnie swędzieć jeszcze przed 30 tyg, zbagatelizowałam to i po ok 5-6 tyg myślałam że nie wytrzymam, swędziała mnie cała skóra,wszędzie, nawet w uszach... miałam ochotę iść gdzieś na myjnię samochodową i stanąć miedzy tymi szczotkami ;-)
przez przypadek przeczytałam coś o swędzeniu skóry w ciąży, zrobiłam badania i wyniki były baaaardzo zawyżone, pani która wydawała wyniki powiedziała że natychmiast mam się zgłosić do szpitala, na szczęście wszystko dobrze się skończyło :-)
czy mozesz powiedziec jakie mialas wyniki, i w ktorym tyg urodzilas, czy naturalnie czy cesarka?
wiesz ja przy cholestazie miałam wywoływany poród oxy spedziłąm 12 okropnych godz na porodówce i skończyło się cc ale to ze względu że synkowi tetno spadało jak leżałam na plecach i miał za mało miejsca. myslę ze beda sie starali zebys urodziła naturalnie jednak jak bedzie koniecznosc no wezma cie na cc
dziekuje za odp.poki co mam byc w domu, scisla dieta i jakies tabsy, a za 5dni powtorzyc badanie. dr powiedzial ze ma nadzieje ze watroba zaskoczy, jak nie to pewnie szpital. a w ktorym tyg urodzilas?ja jestem dopiero w 30....
i kiedy wykryto u ciebie, czy bylas hospitalizowana?

image
Fajnie że powstał taki wątek.
Ja też przechodziałam cholestazę. Wykryto ją u mnie ok 33 tc, trafiłam do szpitala na patologię na Zaspie. Co ciekawe swędziały mnie tylko stopy i to tak delikatnie, że do głowy mi nie przyszło, że to cholestaza (moja siostra która urodziła 3 miesiące przede mną też miałą cholestazę więc byłam na to wyczulona i wypatrywałam takich samych objawów u mnie ).U mnie wyniki Alat i Aspat na początku ok 100 (norma to ok. 30), w szpitalu na początku rosły i w najwyższym punkcie osiągnęły 300. Na szczęście u mnie wyniki wróciły do normy i w 38 tc wypisali mnie do domu (położne mówiły, że jestem jakimś wyjątkiem) ;-)
Oczywiście w szpitalu dieta i po powrocie do domu również.
Urodziłam naturalnie w 40 tc bez żadnych komplikacji.
W szpitalu kilkukrotnie miałam wykonywane badanie usg z przepływami, dodatkowo usg wątroby i oczywiście badania krwi co kilka dni.
Ze mną leżało kilka dziewczyn z tym choróbskiem ale każda to tak naprawdę indywidualna historia. Jeżeli wyniki są bardzo wysokie to ciążę można zakończyć cc i to przed 40 tc.
Jakby któraś miała jakieś pytania służę pomocą ;-)
[url=http://www.maluchy.pl]image[/url

u mnie późno wyszła cholestaza ale była tak zaawansowana (kilkakrotnie przekroczone normy) ze skierowanie do szpitala od razu dostałam. Tydzien leżałam na patologii i potem mi wywoływali poród 2x w miedzy czasie dostawałam kroplówki z wit. c i położne kazały pic mi wode z cytryna i miodem ( rób sobie w domu ) działa na podobnej zasadzie co kroplówka. ogólnie Tobie nic nie grozi tylko dziecku dlatego u mnie nie czekali aż się zacznie cos złego dziać tylko wywoływali poród.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zapomniałam napisac w 30 tyg ja zaczełam podejrzewac ze moge miec cholestaze potem swędzenie mi przeszło ale wróciło niestety..
Trzymam kciuki za Was :) głowa do góry
Ja też miałam podejrzewaną cholestazę przez strasze swędzienie szczególnie stóp i rąk, ale próby wątrobowe wyszły bardzo dobrze. Niestety na swedzenie nie ma lekarstwa, mozna je tylko lagodzic, ale ciesze sie, że dzidziusiowi nic nie grozi a ja jakos to zniose. Swedzienie nie musi oznaczać chlestazy, ale warto się jednak przebadać tak na wszelki wypadek gdy pojawiją się objawy.
image
Ja sie bardzo boje tego swinstwa, mam nadzieje ze za 5dni jak powtorze badania to okaze sie ze wszystko wrocilo do normy, licze na cud, strasznie boje sie szpitala...nie chcialabym tam spedzic 10tyg :-(

image
Daj znac jak wyniki.. yrzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :)
Dzieki!dam znac na pewno, poki co trzymam diete-mega scisla,czasem sie boje cokolwiek zjesc, lykam tabletki i mysle pozytywnie. w srode bedzie jasne wszytsko.ale zauwazylam ze mniej mnie swedzi, praiwe wogole, dr mowil ze jak bedzie sie polepszac to bedzie mniej swedzialo, wiec jestem dobrej mysli.

image
pij dużo wody z sokiem z cytryny i miodem! to taki domowy sposób :)
mi położne na oddziale kazały sobie dodatkowo robic i pić..
w każdym razie jak będziesz miała jakieś pytania to daj znać :)
zastanawia mnie jedno:czy powinnam non stop lezec?staram sie odpoczywac jak najwiecej ale jak taka piekna pogoda to ciezko usiedziec w domu, tym bardziej ze nie jestem typem kanapowca i nie czuje sie zle, czasem mnie tylko cos lekko zaswedzi i to wszystko...mysle ze maly spacerek w piekna pogode nie zaszkodzi...sama nie wiem...

image
Oczywiście, że możesz się ruszać - to nawet wskazane.Cholestaza nie wymaga leżenia plackiem.
[url=http://www.maluchy.pl]image[/url

to dobrze, bo czuje sie coraz lepiej (tfu tfu)prawie nie swedzi

teraz tylko modle sie o srodowe wyniki

image
na pewno bedzie dobrze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no i niestety
jutro sie klade...:-(

objawy mi minely a wyniki podskoczyly 2 razy

image
przykro że musisz się położyć ale z drugiej strony to przynajmniej będziesz miała z maleństwem całodobową opiekę

ja urodziłam pierwszego dnia 37 tyg, parenaście godz po odebraniu wyników. lekarze w szpitalu powiedzieli że gdybym nie zaczeła rodzić sama to wywołaliby mi poród bo Mała była już w stanie sama poradzić sobie poza brzuszkiem :-)
trzymam kciuki :)
wiem co przeżywasz bo tez musiałam leżeć ale lepiej nie ryzykować zdrowia
to raczej nie cholestaza, tylko jakas inna choroba o trudnej nazwie, lezalam kilka dni na patologii, a teraz jestem do wtorku w szpitalu zakaznym w gdansku, to sie nazywa pech...
grunt ze nie zarazam i ze dzidzki tez nie zaraze tym swinstwem,

ale damy rade, oby do wtorku...

image

p.s.nikomu nie zycze podobnych przejsc
to dobrze ze dla dzidzi nie ma zagrożenia, bo przy cholestazie niestaty jest.. Ale nie przejmuj się wszystko będzie dobrze, dużo zdrówka życzę
witam

jestem juz po porodzie, moje malenstwo urodzilo sie w 34 tyg i jest piekne i zdrowe!!!!
co prawda mialam cholestaze i do tego uszkodzilo mi watrobe ale jestesmy juz w domku, rodzilam cesarka na klinicznej-polecam dr preisa, szybka decyzja i dzidiza i mama sa zdrowi!!!moja watroa dochodzi do siebie a maluszek musi troszke utyc wiec w domku sie tuczymy,
image
gratuluję i zyczę dużo zdrówka dla dzidziusia i mamusi :)
MÓJ Tomeczek miał 2850 jak się urodził i bardzo szybko nadgonił :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam pytanie do mam z cholestazą. U mnei wyszła dość późno - 38tc. Teraz kończę 39tc. Wyniki nie są najgorsze ale są przekroczone. Mój lekarz monitoruje ciążę, na razie jest wszystko ok, przepływy dobre, łożysko wydolne, ja biorę leki. Jeśli się pogorszy to we wtorek czeka mnie patologia ciąży w celu monitorowania dziecka. Czy uważacie że można przy cholestazie czekać tak długo z porodem?
Ja miałam cholestazę w 36 tygodniu ciąży w 37 tyg sama urodziłam. Swędziało mnie całe ciało. Plecy, łydki, stopy brzuch, uda, ręce itd strasznie!!!! W nocy najgorzej!!! Wstawałam kilka razy w nocy kąpałam się i nic, Niie mogłam wytrzymać. Moja mama mówiła że to normalne bo skóra się naciąga. Potem przeczytałam w necie o cholestazie. Miałam też gestozę więc zgłosiłam się do szpitala. Następnego dnia urodziłam. Po porodzie ginekolog mi powiedziała, że cholestaza przeważnie pojawia się w następnych ciążach w przeciwieństwie do gestozy
Ja nie odczuwam tak mocno swędzenia, najbardziej nadgarstki i stopy ale śpię spokojnie... może dlatego że moje wyniki nie są najgorsze.
Chciałabym "już" urodzić ale nie mam wpływu na to, wolałabym żeby zaczęło się naturalnie, wolę uniknąć wywoływania porodu. Póki z dzieckiem jest ok to może uda się uniknąć wywoływania...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

do góry