Widok

Chrzciny w sobotę i bez mszy - gdzie????

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie :)

najlepiej w Gdańsku :)

i żeby nie robili problemów rodzicom ze ślubem cywilnym ;) (mój Mąż jest rozwodnikiem)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A pytalas u siebie w parafii? Z tego co sie orientuje jesli sa tzw "przeszkody" do zawarcia zwiazku malzenskiego to raczej nie robia problemow w parafiach z ochrzczeniem dziecka. Ja mam taka sama sytuacje i poszlismy do proboszcza(dodam,ze bardzo staroswiecki czlowiek)powiedzielismy jaka jest sytauacja i zalatwione. Sprobuj gdzies w poblizu gdzie Tobie jest wygodnie, mylse,ze sie uda :) Powodzenia
image

image
Wiem że na przymorzu w Okrąglaku nie robili problemów z chrztem w sobotę (rodzice dziecka nie mieli żadnego ślubu), więc spróbuj tam spytać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Najlepiej zapytać w swojej parafii- z Chrzcinami może być jak ze ślubami ( zezwolenie ze swojej parafii),. Kościół św. Judy Tadeusza na Swiętokrzyskiej - idzcie do Księdza Marka
image
ja mam ten sam problem moja córunia ma 4 lata i nie jest ochrzczona bo jestem po cywilnym ,w naszej parafi proboszcz sie nie zgadza;(nie mamy przeciwskazac aby wziąc koscielny jedyny problem to finanse:)dlatego przyłącze sioe do wątkiu z pytaniem gdzie jaki koscół chrzci dzieci, ze złosci w tym roku nie przyjełam kolędy...
Może daleko kobietki ale w Rumi w parafii pw. Podwyzszenia Krzyża Świętego nie mieliśmy żadnego problemu z ochrzeczeniem córki. Cały czas jesteśmy bez ślubu....
Chociaż mamy pomysł żeby przy okazji chrzcin naszych bliźniaczek dołączyć ślub :) Na zasadzie dodatkowej ceremoni do głównej.
W kościele Św.Mikołaja w Gdańsku przy hali wiem że bez problemu ochrzczą tylko nie wiem czy w soboty też :)
My tez nie mamy ślubu i bez problemu na zaspie w św.Kazimierzu ochrzcili synka,bez żadnego problemu...

w matemblewie rówiez bez problemu..
na pewno przyjazny kościół to ten który widać z ul. Armii Krajowej, na wysokości pochulanki (taki ceglany z wizerunkiem Jezusa.)
moja koleżanka miała tam chrzciny córki w tą wielkanoc.
W Pruszczu http://www.pruszcz.diecezja.gda.pl/ Kilkoro moich znajomych tam bez problemu chrzciło nawet nie mając żadnego ślubu tylko nie wiem czy bez mszy bo każdy raczej z mszą miał ze względu na rodziny :)
image

Uploaded with ImageShack.us
mnie trzęsie jak pomyślę o rozmowie z "moim" proboszczem ;) ma na niego alergię...

a wiem, że musimy iść po pozwolenie...

Okrąglak jest najbliżej nas ;) chyba od niego zaczniemy (jak będziemy mieć pozwolenie)

właśnie - czy to pozwolenie jest jakieś takie uniwersalne, czy trzeba powiedzieć gdzie się chce ochrzcić dziecko?
jak ja chrzciłam pierwsze--- nie mieliśmy jeszcze slubu--to musiałam podac gdzie bedzie chrzczone-on to na tym pozwoleniu wpisywał :)
nie chrzciłam w swojej parafii z powodu poglądów proboszcza ,,
imageimage
w sobote da sie załatwić- zależy od księdza. ale bez mszy? chyba to cała idea w tym! ale jeżeli chrzci sie dziecko tylko po to żeby było ochrzczone i potem w życiu nie miało problemu ze ślubem.. szkoda słów!
image
image
[url=http://www.suwaczek.pl/]image[/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
chrzczę syna nie po to żeby nie miał problemów ze ślubem :]

chrzczę - bo dla mnie to tradycja, a dla mojego Męża potrzeba religijna :P
Młody sam kiedyś zdecyduje w co chce wierzyć, a w co nie :]

mam swoje poglądy na wiarę i ich się trzymam :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli najpierw musimy się określić gdzie? a dopiero później iść po pozwolenie?

pisałam maila do Św.Mikołaja - kazano mi załatwić pozwolenie i wtedy mam napisać maila do konkretnego O.
Agusia a ja przeczytałam tytuł wątku: chrzciny w sobotę i bez MYSZY :):):):):)

i tak sobie myślę, matko jedyna to już myszy w knajpach to taka norma, że trzeba szukać knajpy, gdzie ich nie ma ???? :):):):) ha ha ha

oj chyba już dzisiaj moje szare komórki powoli kładą się spać ;)
agusia, a może skoro będę się rewanżować zrobię ci foty na tym chrzcie plus jakieś w plenerku. Mięsko było mniam mniam:)
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
w matemblewie w 2 i 4 sobote miesiaca
imageimage
Larisa - doooooooobre :D hehehehehe :D 3 razy próbowałam przeczytać Mężowi Twojego posta, bo miałam taki atak śmiechu ;) hehehehe :D

Betrisa - cieszę się, że smakowało :D :D :D :D jeśli akurat termin będzie Ci pasował - to chętnie :)))
ok, to jak będziesz znała termin to daj znać
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie Msza na chrzcie jest głupotą. Kiedys była sama liturgia chrztu trwało to 15 minut i załatwione. Takie małe dziecko nic z tego nie rozumie tylko się męczy w kościele.
image
ja nie wyobrażam sobie utrzymać Gabrysia przez godzinę w ciszy ;) hehe :) i żeby siedział/leżał spokojnie :)

Betrisa - ok :]
my świeżo po chrzcie i mała super się trzymała, nawet nie zapłakała na lanie wodą ale nasz ksiądz to jest rewelacyjny człowiek, dawno się tak nie uśmiałam. Ale ze starszym też było w porządku. Pamiętam jednak takie chrzty,że wszystko trwało grubo ponad godzinę. Np. u żony męża jeszcze na koniec jakaś śpiewaczka wystąpiła, rodzice, dzieci, chrzestni i wszyscy mieli dosyć. W Rumi to było.
image
Sama chrzciłam w okrąglaku, wiem, że nie robią problemu jak nie ma się ślubu, co prawda w niedzielę jak chrzciliśmy była msza ale jakaś krótsza.
w innym wątku któraś Forumka pisała, że na Morenie udzielają chrztów w sobotę i bez mszy... wiecie coś o tym?
ja mialam na morenie chrzest bez mszy w sobote i tak zarzadzil proboszcz;P chrzest trwal 20 minut i bylo bardzo uroczyscie i rodzinnie. w malej kaplicy.
imageimage
Jolga - a czemu proboszcz tak zarządził? jak to załatwiłaś?
Dla mnie to dziwne traktowac powaznie chrzest a nie chciec Mszy Sw.
my nie mamy kościelnego (mąż jest po rozwodzie) chrzciny mamy 22 maja z mszą w Kościele Franciszkanów w Gdyni, Agusia polecam :)
To moja parafia i poszlam do ksiedza z prosba o chrzest w sobote bo tylko taki dzien nam pasowal. Ksiadz powiedzial ze nie ma problemu i ze bedzie nabozenstwo ale krotsze niz msza i w malej kaplicy.

I troche zle kojarzycie dziewczyny bo chrzest bez mszy to nie wyglada tak ze wchodzisz kasiadz poleje woda swiecona i do domu!!!
Nasz Chrzest trwal ok20-25min. bylo normalnie kazanie itd.
Wcale nie uwazam ze cos pominelam i ze bylo mniej uroczyscie!!! Wrecz przeciwnie bylo kameralnie i rodzinnie a nie 8 chrztow naraz gdzie dziecko przekrzykuje dziecko.
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry