Widok

Chrzest dziecka a Parafia Katolicka nie robiaca problemow

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czesc dziewczyny czy znacie jakis kosciol w Gdansku ktory udzieli chrztu dziecku ktorego rodzice posiadaja jedynie slub cywilny?z naszej Parafi do ktorej oboje z mezem chodzilismy za dziecka odprawila nas z krzykiem i kwitkiem!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My też mamy cywilny, w mojej parafii gdzie ja udzielałam się przez ponad 10 lat też zostałam odprawiona z kwitkiem i w końcu mieliśmy chrzest w św. Mikołaju u dominikanów bez żadnego problemu
- nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nasz Ksiadz Proboszcz kazal nam zaswiadczyc na pismie ze wezmiemy slub koscielny w przyszlym roku w zamian za chrzest!niestety nie mozemy tego obiecac z wielu osobistych powodow.zastanawiam sie tylko jakim prawem Ksiadz ma decydowac czy dziecko zasluguje na czrzest czy nie?ponoc kazde dziecko jest dzieckiem Bozym tak bynajmniej nas uczyli!wiec w czym problem?chyba powinien sie cieszyc ze chcem wychowac dziecko wna katoliczke!przepraszam za szczerosc ale denerwuje mnie to strasznie!
dziekuje Slicznie za podanie koKosciola ktory nie robi problemow :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
my tez jestesmy po cywilnym i chrzcilismy Bartoszka w św. Mikołaju :)
o moj Boże.... wymuszanie na rodzicach ze za rok wezmą slub koscielny...
Bez komentarza....;]
to sie nazywa szantaż.............nie inaczej.
Pewnie w parafiach jest tak że proboszczowie niechcą swoich parafian ale z innych parafii pewnie przyjmą i to za dużą kasę
- nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
Idź do kurii i opowiedz, jaka jest sytuacja. Kościół nie ma prawa odmówić chrztu dziecka. Zobaczysz, natychmiast się zgodzą. Miałam podobny problem - kuria to natychmiast załatwiła.
W parafii św. Teresy Benedykty od Krzyża na Ujeścisku...
Ale mimo wszystko polecam wizytę w kurii... Z moim mężem mieliśmy problem odnośnie otrzymania ślubu w Kościele, dlatego z doświadczenia wiem, że takie sprawy należy załatwić inaczej niż na własną rękę, szkoda nerwów!
św Mikołaj.. ale musisz mieć pozwolenie od waszego proboszcza, że możesz chrzcić dziecko w innym Kościele - tak było w naszym przypadku.
Zawsze możesz iśc do Kurii i powiedzieć jaka jest sprawa.
ja synka chrzcilam w parafii NSJ we Wrzeszczu, bez zadnych problemow, a z narzeczonym nie mamy zadnego slubu, dopiero w pazdzierniku sie pobieramy.
nam tez odmowiono chrztu bo mamy cywilny, pomimo ze bedziemy mieli koscielny za 2 miesiace... laske robia. zamiast sie cieszyc ze rodzice wybrali taka droge dla dziecka. co dziecko jest winne?
Proboszcz ma prawo odmowic i Kuria tu nic nie pomoze, jezeli rodzice z wyboru nie biora slubu koscielnego tzn sami sie decyduja na zycie w grzechu (ale nie dotyczy to juz osob ktore z roznych powodow nie moga wziac slubu koscielnego).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
czytałam w prasie ze ksieza maja teraz takie zalecenia aby nie odmawiac chrztu ale widac sa uparci jest to przykre bo tak naprawde to szkodzi tylko kosciolowi- młodzi ludzie sie zrazaja i potem juz nie chca z takim kosciolem miec nic wspolnego
sorki za moja opinie, ale od tego jest forum.
po pierwsze 100x trudniej udzielic chrztu dziecku parze ze slubem cywilnym niz bez slubu w ogole.
ja np. nie rozumiem malzenstw ze slubem cywilnym, gdzie dla mnie to troche na sile chrzcza dziecko, tylko dla swietego spokoju, bo tak trzeba, ale slubu koscielnego nie chca.
uwazam, ze nie powinno byc to zalezne czy ma sie slub cZy nie. moj maz jest chrzestnym dla dziecka ktorego rodzice maja slub cywilny, i byly wielkie problemy, co moja kuzynka wycierpala sie, bo proboszsz szalal, od mojego Tomka wymagal nie wiadomo czego, a sam tomek zyl w konkubinacie wtedy. nie bylo to w trojmiescie.
nie wiem,ja jednak poczekalabym ze chrzcinami, a nawet jestem za tym , ze dziecko moze byc troszke wieksze, ale to moja opinia.
mam nadzieje, ze i tak niedlugo znajdziecie bezproblemowa parafie.
pzdr
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
po co chrzcic dziecko jak nie ma sie slubu koscielnego? ok jak ktos jest rozwodnikiem. ale jak rodzice nie chce zyc po katolicku to po co dziecko maja chrzcic?
niech dorosnie i samo wybierze religie
walerko- posiadanie dzieci i odprawianie mszy to jest dopiero zycie w wielkim grzechu.
(Zrobilam celowe porównanie...)
No,ale łatwiej umoralniać niż samemu zyc zgodnie z wybraną religią(nie mowiac juz o przysięganiu celibatu).Dlatego pewnie ludzie buntują się przeciw księżom...którzy często udają świętych(oczywiscie nie wszyscy,ale ci wporządku i tak doskonale wiedzą jak wielu z ich kolegów księży zyje ) a tak naprawde zyją w grzechu krzywoprzysięstwa.
parafia Św. Teresy w Gdańsku (Suchanino/Cygańska Góra), na ul. Powstańców Warszawskich. Ksiądź powiedział, że nie ma problemu, a ślubu wogóle nie mamy... żadnego. Chrzest planujemy w lipcu... mogę pójść w niedzielę i zapytać się jak to jest kiedy jest cywilny... daj znać bo nie wiem czy lokalizacja Ci pasuje.
Chrzcimy dziecko, a to dla Kościoła oznacza, że będziemy je wychowywać w wierze i dawać odpowiednie wzorce. Dlaczego więc ktoś dziwi się że księża nie chcą udzielać chrztu dzieciom rodziców bez ślubu kościelnego, albo że tak surowo podchodzą do wyboru chrzestnych? Bo jasne jest, że takie dziecko nie będzie miało w najbliższych wzorca katolickiego. Tylko po co wtedy w ogóle chrzcić? Żeby ładne białe ubranko założyć czy imprezę rodzinną zrobić? Bo nie widzę innego powodu.

A różne "indywidualne" przypadki należy pozostawić rozpatrzeniu księży bądź kurii, a nie od razu naskakiwać, wyszukiwać ich wady i niedoskonałości tylko dlatego, że odmawiają realizacji naszej wizji na chrzest. Uważam że ich wizja jest ważniejsza.
A ludzkie bądź nieludzkie zachowanie? No cóż - w każdym środowisku są ludzie i nieludzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chrzcimy Dziecko, ponieważ chcemy je wychowywać w wierze katolickiej co tym samym oznacza, że otrzyma odpowiednie wzorce. Dlatego nadal dziwi mnie odmowa chrztu w niektórych kościołacha a może nawet i oburza!!!
Dlaczego Dziecko ma "cierpieć" z powodu decyzji Rodziców, że nie potrzebują ślubu kościelnego albo wogóle go nie mają z różnych powodów...? Brak tego ślubu nie oznacza, że się nie wierzy czy nie uczęszcza na msze św.
I jestem pewna, że nie chodzi tu o ubranie Maluszka w ładne ubranko i zrobienie spędu rodzinnego!!!!!!!
A co potem Dzieciaczek w przyszłości zdecyduje... tego nie wie nikt.
O zachowaniu Księży wogóle nie będę się wypowiadać - na ten temat nie mam niestey dobrego zdania i doświadczenia.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

do góry