Widok

Chrzestna a ciąża....

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie
dzisiaj zaproponowano mi zebym byla matka chrzestna u mojego kuzyna synka, ale ja slyszalam ze ponoc kobieta w ciazy niepowinna trzymac do chrztu...
Powiedzcie mi czy to prawda??

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciężarna kobieta może trzymać dziecko do chrztu, ale musi obwiązać brzuch zieloną wstążką z doczepionymi do niej trzema szyszkami. W czasie nabożeństwa powinna skakać na lewej nodze, jeżeli dziecko jest dziewczynką lub na prawej, jeżeli to chłopiec. Tak ustalono na Soborze Watykańskim II...
hahahahaha:)

image

nieeeeee nooooo, nie rozsmieszajcie mnie...

image
image
Też słyszałam, że ciężarna nie poinna trzymać do chrztu, bo podobno dziecko będzie chore, albo umrze. Wiem, że to są zabobony, ale żebyś miała spokojne sumienie proponuję rozmowę z rodzicami maleństwa, może poczekają do Twojego rozwiązania i potem zrobicie chrzest, a może oni w to nie wierzą. Z tymi zabobonami to nikt do końca nie wie jak to jest, niby w nie nie wierzymy, ale boimy się ich konsekwencji.
p.s.
gratuluję małej fasolki!
pewna dziewczyna napisał(a):

> Ciężarna kobieta może trzymać dziecko do chrztu, ale musi
> obwiązać brzuch zieloną wstążką z doczepionymi do niej trzema
> szyszkami. W czasie nabożeństwa powinna skakać na lewej nodze,
> jeżeli dziecko jest dziewczynką lub na prawej, jeżeli to
> chłopiec. Tak ustalono na Soborze Watykańskim II...

... a jeśli są bliźnięta, to bez skakanki ani rusz (tylko czy to służy ciężarnej?). I jeszcze powinna mieć we włosy wczepione tyle dzwoneczków, ile dziecko ma miesięcy. :)
Bliźnięta mają dwie matki chrzestne. ;P
W przypadku bliźniąt syjamskich chrzestna - kobieta ciężarna musi wysmarować brzuch olejkiem z korzenia mandragory i zerwać ostatni jesienny liść z najstarszego drzewa w parku oliwskim.
Tylko proszę nie radźcie, aby coś Hania robiła czarnemu kotu... Posłucha na 100%, a ja tak lubię koty...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

do góry