Widok

Chrzestni - pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanko do dziewczyn w temacie. Zastanawiam się czy księża robią problemy jeśli chciałabym aby chrzestnym była osoba po rozwodzie (ślub cywilny kościelnego nie było), teraz żyje z 2 żoną i ma również tylko ślub cywilny.

I druga sprawa od jakiego wieku można być chrzestnym ? Chodzi mi o 14 latka, czy chrzestnym może być tylko osoba, która była już bierzmowana?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Poza tym chrzestny musi mieć przyjęte sakramenty chrztu, bierzmowanie i Eucharystii"
Znalazłam na Wikipedii :)

"A gdyby tak świat leżał u Twych stóp...?"

''Nie odkładać marzeń, bo nie zmieszczą się na półce"
Niestety tylko osoba bierzmowana i nie może być osoba w "grzesznym związku" czytaj ślub cywilny :((
Bez ślubu, na tzw "kocią łapę" może być.
Chrzestnym może być osoba po bierzmowaniu, a jeżeli chodzi o osobę tylko po ślubie cywilnym, to zależy od księży. Różnie podchodzą do tematu. Chrzestni muszą mieć zaświadczenie ze swojej parafii, że mogą takowymi zostać.
Ok dzięki,szkoda bo to bardzo zawęża moje poszukiwania. A brać kogoś z przypadku to trochę bez sensu no cóż trudno:(
No niestety u mnie też odpadają dwie najbardziej pożądane osoby :( Jedna nie ma bierzmowania, druga właśnie ma tylko cywilny.
Nie rezygnuj jeszcze. Z tym bierzmowaniem sa wyjatki. U mojej kolezanki chrzestna zostala jej siostra -bylo to rok przed jej bierzmowaniem- po prostu ksiadz musial wyrazic zgode, na podstawie tego,ze uczeszcza na lekcje religii itp.
Za to co do "niesakramentalnych zwiazkow" to wiem juz z wlasnego doswiadczenia,bo zdziwilo mnie gdy chrzcilam Tomka, ze nie wszyscy "chrzestni" jako tacy figurowali w ksiedze chrztow, gdzie sie podpisywalismy. Otoz Twopje dziecko moze miec kogos, kto sie chyba nazywa "swiadkiem chrztu" czy cos takiego. Jest to osoba, ktora nie moze przyjac komunii podczas uroczystosci. I to jedyna zauwazalna roznica.
Dziecko potrzebuje chrzestnych, ktorzy sa dobrymi ludzmi, wybranymi przez rodzicow i wiekszosc ksiezy to rozumie. Wybierz sie wiec do Twojej parafi i zapytaj ksiedza,co on sadzi o Twoim wyborze, jak bedzie Ci robil problemy to przemysl raz jeszcze i albo znajdz innych kandydatow, albo wybierz inna parafie na ta uroczystosc.
To, ze po rozwodzie, nie ma w tym przypadku znaczenia, bo rozwod dotyczyl slubu, ktory nie ma zadnej wartosci dla Kosciola. Mysle, ze jesli ksiadz z parafii da zaswiadczenie, to drugi nie musi wiedziec jaki slub ma przyszly chrzestny.
Wiek chyba faktycznie nie ma znaczenia, jesli bylo bierzmowanie.
Zapomnialam o kartkach ze spowiedzi, no to faktycznie nie ma szans ze slubem cywilnym raczej. Chyba, ze ksiadz sie zgodzi bez komunii.
Wszystko zależy tylko i wyłącznie od księdza, ja zostałam chrzestną jak nie miałam bierzmowania potrzebowałam wtedy tylko zaświadczenia od katechety że uczęszczam na lekcje religii, teraz chrzciłam córkę i chrzestną jest moja siostra która jest po rozwodzie.Najlepiej wybrac chrzestnych iść do księdza i porozmawiać :)
Chrzestny mojej córki czyli brat meza musial rok wczesniej przystapic do bierzmowania, zeby mogl byc chrzestntm co tez uczynil :) takze nam kasiadz mowil, ze bierzmowanie musi byc :)
moze byc i bez bierzmowania i rozwodnik-wszsytko zalezy od ksiedza. najlepiej isc porozmawiac jak w danej parafii to wyglada. u nas np nie musimy zadnych karteczek dostarczac i ksiadz sie zgodzil na chrzestnego bez bierzmowania zasugerowal tylko zeby poszedl do spowiedzi ale jak ne pojdzie to i tak to sprawa jego sumienia
ja mam ogromny problem z chrzestną...

dwie kuzynki spełniają warunki - ale nie bardzo widzę je w tej roli...

koleżanka(kiedyś bliska przyjaciółka) - no nie wiem... też jakoś nie bardzo, bo utrzymujemy sporadyczny kontakt :/

inna kumpela - ma tylko ślub cywilny...

kolejna - spełnia warunki :) znamy się ze szpitala, nadajemy na tych samych falach :P ma super podejście do Gabrysia :) ale po szpitalu spotkaliśmy się(z Mężami i dziećmi) tylko 2 razy - chociaż kilka razy rozmawialiśmy przez tel.... czy to wypada?
Agusia poznałam 2 super babki bedąc w szpitalu, z jedną lezalam miesiac w jednej sali na patologi, takze na prawde się zzylysmy :)

Po urodzeniu kontakt wlasnie telefoniczny, mailowy, kilka razy sie spotkalysmy :) - zawsze było super!
I uwierz mi, ale mimo wszystko bylabym bardzo zdziwiona, zazenowana i w ogolnym szoku, gdyby poprosiła mnie o bycie chrzestną Jej córki :)

Nie jestem zwolenniczką wyboru na chrzestnych kogos z rodziny bo tak wypada, ale faktycznie moze jakas kolezanka blizsza czy cuuus :)
no właśnie jeszcze 1,5 roku temu wybór byłby prosty i oczywisty...

ale niestety teraz już taki nie jest :/ (bo kiedyś super przyjaciółka jest już tylko BYŁĄ przyjaciółką)
Agusia ja mam podobnie-choć akurat chrzestnych udało nam się skompletować, ale smutne dla mnie jest to że dziewczyna którą wybrałam na świadkową raptem we wrześniu w ciąży jeszcze się ze mną spotykała raz w miesiącu a od czasu jak się mały urodził-ponad 2 miesiące nie miała czasu przyjechać...
za to dzieciata koleżanka z która ja widywałam się przed ślubem/ciążą raz na kwartał była u mnie już 4 razy

niestety, znajomych trzeba wymienić na dzieciatych lub planujących-inaczej nie ma niestety o czym gadać
To moze sasiadka? Ja co prawda bylam w szoku gdy sasiedzi poprosili mnie na chrzestna,bo znalismy sie tylko "ze spacerow z wozkami" i to do 2 miesiecy,ale to przeciez zaszczyt i bylam zachwycona. Moj brat skomentowal to nastepujaco: "Co??????? A skad oni wiedza,ze ty sie nadajesz, przeciez ledwo sie znacie?". Ale wytlumaczylam to tak: wybudowali dom obok nas,wiec zakladaja,ze beda tu mieszkac cale zycie i my tez,wiec bede miala kontakt z dzieckiem.Po drugie widywali mnie w kosciele,wiec mieli pewnosc,ze bedzie to dla mnie "cos" znaczyc. Wybrali mnie, a nie kogos z rodziny, kto w kosciele nie bywa, mimo ze wypadalo wybrac np.bratowa lub szwagra. Ale szwagier mieszka w innej czesci Polski,wiec kontakt bylby moze 2 razy w roku a bratowa... chyba mieli przeczucie,bo jest juz byla bratowa ;) Wybrali wiec sasiadke i kolege z pracy i mysle,ze moja chrzesniaczka na tym zyska.
jedyna sąsiadka, którą widziałabym w tej roli i mamy dobre kontakty(kawki itp.) - jest świadkiem jehowy :(
Para moich nie wierzących przyjaciół chrzcila swoją córkę razem z niewierzacymi chrzesnymi w kościele w Gdansku (bodaj Mikolaju). Wszystko się da jeśli tylko trafi się na księdza ze zrozumieniem...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry