Widok

Chrzestni - pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanko do dziewczyn w temacie. Zastanawiam się czy księża robią problemy jeśli chciałabym aby chrzestnym była osoba po rozwodzie (ślub cywilny kościelnego nie było), teraz żyje z 2 żoną i ma również tylko ślub cywilny.

I druga sprawa od jakiego wieku można być chrzestnym ? Chodzi mi o 14 latka, czy chrzestnym może być tylko osoba, która była już bierzmowana?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze byc i bez bierzmowania i rozwodnik-wszsytko zalezy od ksiedza. najlepiej isc porozmawiac jak w danej parafii to wyglada. u nas np nie musimy zadnych karteczek dostarczac i ksiadz sie zgodzil na chrzestnego bez bierzmowania zasugerowal tylko zeby poszedl do spowiedzi ale jak ne pojdzie to i tak to sprawa jego sumienia
Chrzestny mojej córki czyli brat meza musial rok wczesniej przystapic do bierzmowania, zeby mogl byc chrzestntm co tez uczynil :) takze nam kasiadz mowil, ze bierzmowanie musi byc :)
Wszystko zależy tylko i wyłącznie od księdza, ja zostałam chrzestną jak nie miałam bierzmowania potrzebowałam wtedy tylko zaświadczenia od katechety że uczęszczam na lekcje religii, teraz chrzciłam córkę i chrzestną jest moja siostra która jest po rozwodzie.Najlepiej wybrac chrzestnych iść do księdza i porozmawiać :)
Zapomnialam o kartkach ze spowiedzi, no to faktycznie nie ma szans ze slubem cywilnym raczej. Chyba, ze ksiadz sie zgodzi bez komunii.
To, ze po rozwodzie, nie ma w tym przypadku znaczenia, bo rozwod dotyczyl slubu, ktory nie ma zadnej wartosci dla Kosciola. Mysle, ze jesli ksiadz z parafii da zaswiadczenie, to drugi nie musi wiedziec jaki slub ma przyszly chrzestny.
Wiek chyba faktycznie nie ma znaczenia, jesli bylo bierzmowanie.
Nie rezygnuj jeszcze. Z tym bierzmowaniem sa wyjatki. U mojej kolezanki chrzestna zostala jej siostra -bylo to rok przed jej bierzmowaniem- po prostu ksiadz musial wyrazic zgode, na podstawie tego,ze uczeszcza na lekcje religii itp.
Za to co do "niesakramentalnych zwiazkow" to wiem juz z wlasnego doswiadczenia,bo zdziwilo mnie gdy chrzcilam Tomka, ze nie wszyscy "chrzestni" jako tacy figurowali w ksiedze chrztow, gdzie sie podpisywalismy. Otoz Twopje dziecko moze miec kogos, kto sie chyba nazywa "swiadkiem chrztu" czy cos takiego. Jest to osoba, ktora nie moze przyjac komunii podczas uroczystosci. I to jedyna zauwazalna roznica.
Dziecko potrzebuje chrzestnych, ktorzy sa dobrymi ludzmi, wybranymi przez rodzicow i wiekszosc ksiezy to rozumie. Wybierz sie wiec do Twojej parafi i zapytaj ksiedza,co on sadzi o Twoim wyborze, jak bedzie Ci robil problemy to przemysl raz jeszcze i albo znajdz innych kandydatow, albo wybierz inna parafie na ta uroczystosc.
No niestety u mnie też odpadają dwie najbardziej pożądane osoby :( Jedna nie ma bierzmowania, druga właśnie ma tylko cywilny.
Ok dzięki,szkoda bo to bardzo zawęża moje poszukiwania. A brać kogoś z przypadku to trochę bez sensu no cóż trudno:(
Chrzestnym może być osoba po bierzmowaniu, a jeżeli chodzi o osobę tylko po ślubie cywilnym, to zależy od księży. Różnie podchodzą do tematu. Chrzestni muszą mieć zaświadczenie ze swojej parafii, że mogą takowymi zostać.
Bez ślubu, na tzw "kocią łapę" może być.
Niestety tylko osoba bierzmowana i nie może być osoba w "grzesznym związku" czytaj ślub cywilny :((
"Poza tym chrzestny musi mieć przyjęte sakramenty chrztu, bierzmowanie i Eucharystii"
Znalazłam na Wikipedii :)

"A gdyby tak świat leżał u Twych stóp...?"

''Nie odkładać marzeń, bo nie zmieszczą się na półce"

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry