Widok

Ciągła gorączka u 2,5 latka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Z zakatarzonym synkiem poszliśmy tydzień temu do pediatry - osłuchowo OK dostał syropki. W sobotę pojawiła się gorączka ok 38st (w niedzielę również) więc w poniedziałek poszliśmy na kontrolę. To samo - osłuchowo OK, dalej syropki. Ale gorączka się utrzymywała (wieczorem) - w poniedziałek prawie 39st, we wtorek wieczorem mniej, ale tez około 38, więc znowu do pediatry - znowu osłuchowo OK, dalej syropki, ale jeśli gorączka będzie się utrzymywać to jutro rano idziemy na morfologię i CRP.
Co to może być?
Z dolegliwości to tylko katar, ale stosunkowo niewielki, kaszel sporadycznie. Nic więcej nie zauważyliśmy. Ząbki raczej odpadają, już sama nie wiem skąd ta temperatura.
Do żłobka oczywiście w tym tygodniu nie poszedł.
Może miałyście Mamy podobną sytuację?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może uczulony jest na te syropki - u nas też kiedyś zaczeło sie od przeziebienia, potem mały dostał antybiotyk a po nim wysypka i gorączka, po badaniach krwi sie okazało że zakażenie sie po organizmie już rozprzestrzenia i że uczulony na antybiotyk

a pozatym jedź na bakteriologie na akademii medycznej i zrób posiew na bakterie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym zrobiła badanie moczu, gorączka utrzymująca się ponad 4 dni bez innych szczególnych objawów może być od zapalenia pęcherza moczowego czy bakterii w moczu...
Ja miałam taką sytuację. Mała miała katar i 39st nic się z tego nie rozwinęło a po tyg wyszły 4 ząbki naraz :) Zauważyłam że już drugi raz przy ząbkowaniu miała katar. Byłam u lekarza ale tak jak u Ciebie osłuchowo nic nie było. Nie chcę nic sugerować, kontroluj to ale trzymam kciuki by było tak jak u nas...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
ja sadze( z autopsji) ze to inf.ukl.mocz.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kurcze, a takiemu maluchowki jak pobrać mocz?
On jeszcze w pieluszce chodzi i boję się, że nasiusia po nocy do pieluszki zanim go wysadzimy.
Czy tak jak niemowlakowi nakleić ten woreczek na siusiaka?
image
image
nie stosuj tych woreczko ,podobno nie sa wcale dobre,tak mi lekarka mowila.postaw go z rana na boso ,daj pic i czekaj i lap,najpierw umyj,gosia i tak masz latwo ,z dziewczynka to dopiero kosmos.
image
A to nie muszą buc pierwsze siuski po spaniu?
image
image
moze być inf ukł, moczowego( zrobić badanie moczu) a moze być zwykła wirusówka (zrób morfilogie z rozmazem )
zbudz syna wczesnie rano , zdejmij pieluchę i wstaw go dowanny i puść wodę niech się leje - maly powinien wtedy zacząć siusiać a ty w pojemniczek łapiesz mocz :-)
no napisalam,postaw go rano jak wstanie.
image
dzieki dziewczyny
image
image
nawet jak to nie będa pierwsze siuski poranne to gdyby byla infekcja to w badaniu wyjdą bakterie
Wyjdą, mocz poranny koniecznie.
Najlepiej tak zrób( ja tak robiłam):
1. Przemyj siusiaka tym preparatem do odkażania pępka- taki w sprayu, kilka razu.( pielęgniara nam tak poleciła w szpitalu)
2. Niech ten pierwszy mocz zleci, i wtedy szybko przystaw pojemnik
3. Mocz wtedy będzie jałowy- co od razu pozwoli Ci na zrobienie posiewu, więc wyjdzie jaka bakteria jest .

4. Ciągła gorączka- powyżej 38.5, taka kilkudniowa, to może być infekcja ukł mocz, może jakieś zapalenie siusiaka od stulejki?, nie ma przypadkiem?

Teraz ciepło, o bakterie szybko.

Daj znać co i jak z maluchem!
image

image
Nie czekaj do jutra, bierz dziecko pod pachę i jeź na Polanki, od razu zrobią morfologię i crp-jeśli będzie w porządku po godzinie wrócisz do domu. Piszę tak, ponieważ u mojej córeczki w wieku 10 miesięcy lekarz stwierdził trzydniówkę-miała wysoką temperaturę i lekko zaczerwienione gardło.Po trzech dniach wylądowaliśmy w szpitalu z diagnozą UROSEPSA!!!Nie chcę pisać co przechodziło moje dziecko w szpitalu i co my przechodziliśmy.Każda gorączka u dziecka ma przyczynę-lepiej to sprawdzić. Zrób koniecznie posiew moczu-dokładnie umyj dziecko, spryskaj okolice intymne octaniseptem, załóż rękawice jałowe,kup poojemnik jałowy na mocz i łap do pojemnika- pamiętaj tylko,żeby nie dotykać wieczka pojemnika i żeby pojemnik nie dotykał skóry dziecko. Po pobraniu mocz do lodówki i laboratorium.
tak moze byc to
Mieliśmy to samo, co Emi:(.
Tyle,że Jacek miał wtedy 3 tygodnie;(

Od tamtej pory boję się długotrwałej gorączki, nawet takiej ok 38 i długiego spania u dzieciątka;(

Na Polankach pobiorą mocz, zrobia od razu badania, na spokojnie.
Bedziesz spokojna.
Posiew nie będzi eod razu, ale już w bad ogólnym zobaczą , co i jak.
image

image
A gorączka była permanentna? Bo u nas tylko wieczorem.
image
image
Stała.
Rano, wieczorem, tak samo.
Tylko, że przez pierwsze dwa dni wahała się.
image

image
Bardzo często przy infekcji układu moczowego gorączka pojawia się i znika. U mojej córeczki najpierw pojawiła się i znikła, a potem była już permanentnie. Gorączka nie jest normalnym stanem, dlatego polecam podjechać na Polanki. Tam pobierają krew z paluszka, więc jest to mniej traumatyczne dla dziecka i rodziców. Pomyśl jednak- co znaczy jedno ukłucie wobec nakłuwania dziecka w każdą stronę co chwilę czy przetoczenia krwi. Tam naprawdę nie zbagatelizują kilkudniowej gorączki, co niestety często się zdarza u lekarzy POZ.
my tak mieliśmy z miesiąc temu :/ ..

Młoda najpierw ponad tygodniowa biegunka, jak ta przeszła, temperatura, w granicach 38 z groszem, co ją zbiłam to po kilku godzinach rosła znowu :/ i tak kilka dobrych dni ..
wizyta na dyżurze, bo to akurat weekend majowy był, nic nie dała, WIRUS ...

później doszedł kaszelek, ale niby też WIRUS!
a skończyło się zapaleniem krtani ...

chociaż, nadal nie wiadomo skąd ta gorączka, zrobiliśmy mocz, krew, nic nie wyszło ...

więc u nas obstawiam, że to zęby były ..

ale lepiej jak piszą dziewczyny, zrób Małemu wyniki i to sprawdź!
imageimage
image

napisz jak to się skończyło, co było przyczyną
Ja kiedyś miałam podobną sytuację synek miał gorączkę która pojawiała się i znikała czasem przez kilka dni do tego kaszelek.. 3x byłam u pediatry i osłuchowo czysto..
pojechałam na polanki bo kuż byłam na maxa wk**** bo jak to możliwe że dziecko 3 tyg chore i same syropki dostaje bez badań..
u nas wyszło zapalenie oskrzeli :/
do domu nas puścili bo wyniki stosunkowo dobre były..

Jeżeli masz wątpliwości jedź do szpitala tam od ręki zrobią wszystkie badania i przynajmnej będziesz spokojna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry