Widok

Ciasto na pizze

Dziewczyny macie jakiś sprawdzony i łatwy przepis na zrobienie pizzy a dokładnie chodzi mi o ciasto do pizzy ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mąka, drożdże, sól, olej, woda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robie według tego przepisu szybko sie robi :

2 szklanki maki krupczatki badz tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży(4-5 dg)

Rozstrzec drożdże z łyżką cukru, odrobina soli, jajkami.
Dodawac powoli mleko na przemian z mąka.
Blache wysmarowac oliwa badz olejem .
Wlac ciasto na blache
Wstawic do piekarnik i czekac az ciasto z góry będzie twardniało wyjąc polac sosem, połozyc farsz i gesto startego sera i na koniec zapiec .

Mi to zajmuje nie cala godzine na zrobienie tego.
image,image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciasto na pizzę robię z mojego ulubionego przepisu na chleb :]

0,5 kg mąki (przesianej)
1/3 kostki drożdży
łyżeczka miodu
ciepła woda (ale nie gorąca)
1/3 szklanki oleju
łyżeczka soli

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę miodu i pół szklanki ciepłej wody, wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C do wyrośnięcia (kilka minut).

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać, dodać tyle ciepłej wody aby ciasto ładnie się zagniatało(ale nie było za rzadkie jeśli chcesz je wałkować żeby mieć cienki spód do pizzy). Znowu wstawić do podgrzanego do 50'C piekarnika :]

w tym czasie przygotować blachę (ja zawsze wykładam papierem do pieczenia).

---------------------------------------------------

jeśli chcesz cienkie ciasto - wałkuj cienko i układaj na blaszce :] do tego ponakłuwaj ciasto widelcem żeby nie urosło podczas pieczenia :] ja doklejam wałeczki po brzegach - żeby był wyższy rant :]

jeśli chcesz grube - nie wałkuj tylko rękoma rozkładaj na blaszce, żeby było równo :]

-----------------------------------------------------

wyjmuję wyrośnięte ciasto, układam na blaszce (patrz wyżej czy grube czy cienkie). Na to składniki pizzy i zioła i do piekarnika :] już na ok 200'C ;] jak brzegi będą ładnie podpieczone - wyjmuję, posypuję startym żółtym serem i znowu ziołami(zielona czubryca, oregano, bazylia) i na kilka minut do piekarnika z termoobiegiem :]

___________________

z tej ilości składników wychodzi wielka pizza - mam taka fajna rozsuwaną blachę, na całą szerokość piekarnika ;] i często gęsto jeszcze 1-2 bułeczki ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia właśnie wyrasta mi ciacho z Twojego przepisu i jeszcze znajoma i podała zobaczymy co wyjdzie :-)
Słuchaj a pomidora mogę położyć na to surowe ciasto i do piekarnika nic się ciastu nie stanie ?? zakalec ani tym podobne??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba raz robilam z surowymi pomidorami. z tego co pamietam duzo soku puscily i pizza byla ogolnie mokra. ale nie pamietam zakalca ;) w kazdym razie wiecej nie robilam z pomidorami ;)

daj znac jak wyszla :))) ja chyba jutro zrobie bo wlasnie pizza za mna chodzi :) ale z bananami, pieczarkami, szynka i kukurydza :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze wlasnie kukurydzaaaa zapomnialam moze przed serem dorzuce troche
Jak mi tak pizza wyjdzie to bede z siebie dumna normalnie bo nie robilam jeszcze wogle nic z drozdzami tj zadnego ciasta zawsze gotowiec kupiony
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na podstawie tego przepisu robie chleb, kajzerki, pizze i bulki z parowkami ;)

jesli chcesz fajny przepis na drozdzowke to pozniej napisze ;) moj Maz zaczal sie specjalizowac w ciescie drozdzowym :))) ma super przepis od kolezanki z pracy :) bez zbednego zagniatania ;) robil juz w ciagu 2 dni dwa razy ;) bo taka dobra byla ze szybko znikala ;)

jak siade do kompa to napisze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie napisz ja jestem poczatkujaca w kuchni jesli chodzi o pieczenie wiec wszystko ze szczegolami poprosze ;-) a wlasnie zjadlam pizze mhhhmmmm pycha ;-) tyle zjadlam ze az ledwo siedze taka najedzona jestem dosyc grube ciasto mi wyszlo ale jak chcialam ciensze to na 2 blachy by bylo heheh chyba za duzo maki dalam albo nie wiem co ;-)
ale naprawde jak na 1 -wszy raz jestem zadowolona z siebie
tylko kto zje teraz tyle pizzy??moj chlopak tez pewnie wsunie kawalek i polowa blachy zostanie moze na jutro ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciesze sie ze wyszla :))) najwyzej nastepnym razem zrob z polowy skladnikow ;) ja zapominam zawsze napisac na ile osob u nas ;) bo na 3 dorosle i dziecko ;) z czego Maz jeszcze do pracy zabiera nastepnego dnia :))) albo zjada na zimno po sniadaniu ;)

dalas swieze pomidory?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgusiaGda czy to gotowe juz ciasto na pizze tzn jak zaczynasz układac składniki to kładziesz to ciasto na blache wyłożona papierem do pieczenia czy jak? czy na "gołą blachę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Luna - pisałam wyżej :] zawsze wykładam papierem do pieczenia ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój przepis:

ciasto:
- 40 dag mąki
- woda
- 2 łyżki oliwy
- 4 dag drożdży
- szczypta soli i cukru

ciasto po wyrośnięciu układam na blachę nasmarowaną oliwą lub olejem
i najpierw kładę sos pomidorowy, później ser, a potem inne dodatki

- wychodzi super :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Domi - dopisałam ten przepis na drożdżówkę :] http://forum.trojmiasto.pl/sprawdzony-przepis-na-drozdzowke-poprosze-t147589,1,310.html

spróbuj też drożdżówki z lodówki :] super wychodzi, kilka razy robiłyśmy z moją Mamą ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki bede musiala wyprobowac Twoje przepisy i napisze jak mi smakowalo ;-) a zamiast pomidorkow dalam papryke jakos balam sie ze pomidorki zepsuja ciasto ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja nigdy nie daję pomidorów - tylko sos pomidorowy, cebulę, ser, paprykę, szynkę i kiełbasę i znowu ser i jest świetna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podzielcie się jakimś fajnym przepisem na sos pomidorowy na pizzę :]

ja zawsze smaruję keczupem :] raz miałam zamiar zrobić sos ale zabrakło mi czasu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki AgusiaGda z tego łakomstwa nie zauwazyłam informacji że kładziesz na papierze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sos:
przecier pomidorowy (nie koncentrat), oliwa, bazylia oregano, czosnek, sól, pieprz, szczypta cukru - wszystko wrzucam do garnka i opdgrzewam do zagotowania. Jak ostygnie kładę na ciasto :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

do góry