Widok
Ja robie według tego przepisu szybko sie robi :
2 szklanki maki krupczatki badz tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży(4-5 dg)
Rozstrzec drożdże z łyżką cukru, odrobina soli, jajkami.
Dodawac powoli mleko na przemian z mąka.
Blache wysmarowac oliwa badz olejem .
Wlac ciasto na blache
Wstawic do piekarnik i czekac az ciasto z góry będzie twardniało wyjąc polac sosem, połozyc farsz i gesto startego sera i na koniec zapiec .
Mi to zajmuje nie cala godzine na zrobienie tego.
2 szklanki maki krupczatki badz tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży(4-5 dg)
Rozstrzec drożdże z łyżką cukru, odrobina soli, jajkami.
Dodawac powoli mleko na przemian z mąka.
Blache wysmarowac oliwa badz olejem .
Wlac ciasto na blache
Wstawic do piekarnik i czekac az ciasto z góry będzie twardniało wyjąc polac sosem, połozyc farsz i gesto startego sera i na koniec zapiec .
Mi to zajmuje nie cala godzine na zrobienie tego.
ciasto na pizzę robię z mojego ulubionego przepisu na chleb :]
0,5 kg mąki (przesianej)
1/3 kostki drożdży
łyżeczka miodu
ciepła woda (ale nie gorąca)
1/3 szklanki oleju
łyżeczka soli
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę miodu i pół szklanki ciepłej wody, wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C do wyrośnięcia (kilka minut).
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać, dodać tyle ciepłej wody aby ciasto ładnie się zagniatało(ale nie było za rzadkie jeśli chcesz je wałkować żeby mieć cienki spód do pizzy). Znowu wstawić do podgrzanego do 50'C piekarnika :]
w tym czasie przygotować blachę (ja zawsze wykładam papierem do pieczenia).
---------------------------------------------------
jeśli chcesz cienkie ciasto - wałkuj cienko i układaj na blaszce :] do tego ponakłuwaj ciasto widelcem żeby nie urosło podczas pieczenia :] ja doklejam wałeczki po brzegach - żeby był wyższy rant :]
jeśli chcesz grube - nie wałkuj tylko rękoma rozkładaj na blaszce, żeby było równo :]
-----------------------------------------------------
wyjmuję wyrośnięte ciasto, układam na blaszce (patrz wyżej czy grube czy cienkie). Na to składniki pizzy i zioła i do piekarnika :] już na ok 200'C ;] jak brzegi będą ładnie podpieczone - wyjmuję, posypuję startym żółtym serem i znowu ziołami(zielona czubryca, oregano, bazylia) i na kilka minut do piekarnika z termoobiegiem :]
łyżeczka miodu
ciepła woda (ale nie gorąca)
1/3 szklanki oleju
łyżeczka soli
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę miodu i pół szklanki ciepłej wody, wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C do wyrośnięcia (kilka minut).
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać, dodać tyle ciepłej wody aby ciasto ładnie się zagniatało(ale nie było za rzadkie jeśli chcesz je wałkować żeby mieć cienki spód do pizzy). Znowu wstawić do podgrzanego do 50'C piekarnika :]
w tym czasie przygotować blachę (ja zawsze wykładam papierem do pieczenia).
---------------------------------------------------
jeśli chcesz cienkie ciasto - wałkuj cienko i układaj na blaszce :] do tego ponakłuwaj ciasto widelcem żeby nie urosło podczas pieczenia :] ja doklejam wałeczki po brzegach - żeby był wyższy rant :]
jeśli chcesz grube - nie wałkuj tylko rękoma rozkładaj na blaszce, żeby było równo :]
-----------------------------------------------------
wyjmuję wyrośnięte ciasto, układam na blaszce (patrz wyżej czy grube czy cienkie). Na to składniki pizzy i zioła i do piekarnika :] już na ok 200'C ;] jak brzegi będą ładnie podpieczone - wyjmuję, posypuję startym żółtym serem i znowu ziołami(zielona czubryca, oregano, bazylia) i na kilka minut do piekarnika z termoobiegiem :]
daj znac jak wyszla :))) ja chyba jutro zrobie bo wlasnie pizza za mna chodzi :) ale z bananami, pieczarkami, szynka i kukurydza :)
ja na podstawie tego przepisu robie chleb, kajzerki, pizze i bulki z parowkami ;)
jesli chcesz fajny przepis na drozdzowke to pozniej napisze ;) moj Maz zaczal sie specjalizowac w ciescie drozdzowym :))) ma super przepis od kolezanki z pracy :) bez zbednego zagniatania ;) robil juz w ciagu 2 dni dwa razy ;) bo taka dobra byla ze szybko znikala ;)
jak siade do kompa to napisze :)
jesli chcesz fajny przepis na drozdzowke to pozniej napisze ;) moj Maz zaczal sie specjalizowac w ciescie drozdzowym :))) ma super przepis od kolezanki z pracy :) bez zbednego zagniatania ;) robil juz w ciagu 2 dni dwa razy ;) bo taka dobra byla ze szybko znikala ;)
jak siade do kompa to napisze :)
pewnie napisz ja jestem poczatkujaca w kuchni jesli chodzi o pieczenie wiec wszystko ze szczegolami poprosze ;-) a wlasnie zjadlam pizze mhhhmmmm pycha ;-) tyle zjadlam ze az ledwo siedze taka najedzona jestem dosyc grube ciasto mi wyszlo ale jak chcialam ciensze to na 2 blachy by bylo heheh chyba za duzo maki dalam albo nie wiem co ;-)
ale naprawde jak na 1 -wszy raz jestem zadowolona z siebie
tylko kto zje teraz tyle pizzy??moj chlopak tez pewnie wsunie kawalek i polowa blachy zostanie moze na jutro ...
ale naprawde jak na 1 -wszy raz jestem zadowolona z siebie
tylko kto zje teraz tyle pizzy??moj chlopak tez pewnie wsunie kawalek i polowa blachy zostanie moze na jutro ...
Domi - dopisałam ten przepis na drożdżówkę :] http://forum.trojmiasto.pl/sprawdzony-przepis-na-drozdzowke-poprosze-t147589,1,310.html
spróbuj też drożdżówki z lodówki :] super wychodzi, kilka razy robiłyśmy z moją Mamą ;]
spróbuj też drożdżówki z lodówki :] super wychodzi, kilka razy robiłyśmy z moją Mamą ;]