Widok
Ciąża NFZ brak terminów
Kobitki ratujcie...jestem w 7tc. Jak zrobiłam na początku maja test to zadzwoniłam do przychodni żeby umówić się na wizytę potwierdzającą ciążę. Pani stwierdziła, że nie zapisują i że moge do pani doktor prywatnie iść potwierdzić i potem będą umawiać na teleporady. No to poszłam, za 10 minut wizyty zostawiłam 260zl i mam przyjść za 3 tygodnie...zadzwoniłam ponownie do przychodni w celu umówienia wizyty to usłyszałam, że na początku czerwca będą zapisywać na lipiec nowe ciążę. Przecież ja muszę zrobić badania do 10tc...co ja mam zrobić? Jak to się ma do przepisów o wyznaczenie terminu u specjalisty w ciągu 7dni? A może znacie jakąś przychodnie w Gdańsku z dobrym ginekologiem gdzie mnie zapiszą w ciągu 2 tygodni? Pomóżcie
Jako kobieta ciężarna masz prawo (wg ustawy) do pierwszeństwa wizyty u specjalisty. Powołaj się na to. Ja też jestem w ciąży i muszę chodzić do diabetologa, ginekologa. Wszędzie płacę niemałe pieniądze. Ostatnio dostałam od ginekologa skierowanie do okulisty na konsultację. Oczywiście wszędzie terminy na przyszły rok! Już się wkurzyłam. Dzwoniłam do NFZ, potwierdzili co napisałam w pierwszym zdaniu. Na szczęście udało mi się umówić w poradni, gdzie Pani rejestratorka sama na wstępie powiedziała, że należy mi się szybka wizyta i już za tydzień umówiła termin.
Koszty to nie tylko płatność za wizytę,ale również szereg badań A to już mogą być dla niektórych spore wydatki.
PS. Poza tym płacąc składki coś Ci się w zamian należy i lekarz ma obowiązek udzielić Ci porady takie mamy przepisy. Faktycznie powinno się brać potwierdzenie na piśmie, że lekarz odmawia przyjęcia j zgłosić ten fakt do NFZ. Jak dostanie karę to od razu zmieni nastawienie.
A wizyty prywatne to już decyzja przyszłej mamy, która może np. korzystać z NFZ i wizyt prywatnych jednocześnie
PS. Poza tym płacąc składki coś Ci się w zamian należy i lekarz ma obowiązek udzielić Ci porady takie mamy przepisy. Faktycznie powinno się brać potwierdzenie na piśmie, że lekarz odmawia przyjęcia j zgłosić ten fakt do NFZ. Jak dostanie karę to od razu zmieni nastawienie.
A wizyty prywatne to już decyzja przyszłej mamy, która może np. korzystać z NFZ i wizyt prywatnych jednocześnie
Z racji wieku mialam możliwość skorzystania z testów Pappa i USG połówkowego na NFZ i właśnie problem był ze skierowaniem. Tak jak pisałam wcześniej w Baltimedzie taka historia (teraz jestem w 7 miesiącu ciąży więc świeżą sprawa) i dzwoniłam na Reformacką do przychodni. Tam czekałam 2 tygodnie i nie było problemu, tylko wizyty bardzo krótkie,więc zdecydowałam się na prywatne prowadzenie ciąży.
A jaką położną polecacie, jeżeli nie tą z przychodni na B?
A jaką położną polecacie, jeżeli nie tą z przychodni na B?