Widok

Ciąża a pasy bezpieczeństwa

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nie znalazłam takiego tematu, albo źle szukałam.
Dziewczyny, zapinacie bądź zapinałyście pasy bezpieczeństwa w samochodzie ?
Jak to się ma do ciąży, czy bezpieczniej w zapiętych, czy nie ?
Dla nas pewniej bezpieczniej w pasach, a jak dla maleństwa w brzusiu, bo różne opinie krążą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też do samego końca jeździłam w zapiętych pasach, do porodu też :) ważne, żeby pas dobrze ułożyć pod brzuchem, wtedy niebezpieczeństwo dla Maluszka jest znacznie mniejsze niż przy ewentualnym wypadku bez zapiętych pasów.
Cieszę się, że założyłam ten temat bo moje wątpliwości jak lepiej czy z zapiętymi czy nie rozwiałyście niemal w 100% za zapinaniem pasów.
jezdzimy w zapiętych pasach - zawsze nawet w ciąży ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no chyba , ze wolicie wylecieć przez przednią szybę wtedy raczej już ani wam ani dziecku nic nie pomoże ...
ja tam wole jeździć w zapiętych pasach. Zawsze sobie biore luźno pas i trzymam ręką żeby nie przygniatał.

w razie jakiegoś gwałtownego hamowania czy czegoś wystarczy wypuścić pasy z palców i przynajmniej siedzi się tam gdzie trzeba a nie leży na masce samochodu :P
ja jezdze caly czas w pasach, jako kierowca i pasazer, juz na pierwszej wizycie u pielegniarki dostalam ulotki, jak zapinac pas w ciazy itp. tutaj jest nakaz zapinania pasow i nie zwalnia ciebie to , bo jestes w ciazy, zamierzam jezdzic tak az do konca ciazy, mi sie nie miesci w glowie niezapinanie ...
Ja mam "SPOSÓB" na zapinanie tzn zapinam ale dolna czesc przekladam pod siedzeniem i trzyma mnie tylko gorna czesc i nie uciska brzuszka :)
zgadzam sie i też zapinam pasy

a co do zapinania psów metodą: tylko gornej częsci a dolnej nie
to wydaje mi sie to malo bezpieczne gdyz:

1. jak bedzie (tfu tfu zeby nie wykrakać) jakieś zdarzenie to jeśli trzeba bedzie kierowce szybko uwolnić z auta to tak łatwo się nie uda wyjąć go z "przekombinowanego pasa", a nie zawsze jest scyzoryk czy nożyczki w kieszeni zeby je przeciąć

2. jesli ktos wjedzie w tyl auta z duza predkoscia to i tak kieowca wysunie się dołem (tam gdzie nie ma pasa bo jest pod siedziskiem) i uderzy brzucholkiem w kierownice

wiec albo zapinac albo nie
z pewnoscia nie kombinowac bo mozna przekombinowac i jeżdzić ostrożnie czego wszystkim życzę :)

Ja jestem jak najbardziej za zapinaniem pasów, nawet do porodu jechałam z zapiętymi pasami:)

Myślę,że podstawową sprawą zapinania pasów nie tylko w ciąży jest to,że w zapiętych pasach jest mimo wszystko większe prawdopodobieństwo wyjścia cało z wypadku.

Gdzieś niedawno czytałam, że pewna kobieta zginęła w wypadku sam. właśnie dlatego że nie miała zapiętych pasów, szczęście w nieszczęściu dzieciątko udało się uratować, ale gdyby kobieta miała zapięte pasy z pewnością ją też by uratowano.

Także ja jestem kategorycznie "za" zapinaniem pasów!!!
i ja się dopisze do zwolenników zapinania pasa bezpieczeństwa! nawet jeśli Wy jedziecie ostarożnie nie możecie byc pewni czy taką ostrożność zachowa inny kierowaca! ZAPINAĆ, ZAPINAĆ I JESZCZE RAZ ZAPINAĆ!
a swoją drogą słyszałam o przypadku dziewczyny (nie pamiętam czy była w ciąży), która pozabijała przy wypadku swoich znajomych, którzy razem z nią siedzieli w samochodzie - ona siedziała z tyłu po środku bez pasów i przy zderzeniu zachowała się jak pocisk - latała po samochodzie bezwładnie uderzając w tych, którzy byli przypięci;

Moja żona do końca ciąży zapinała pasy bezpieczeństwa, też nie wiedzieliśmy czy mają być zapięte a każdy lekarz mówił co innego jak zwykle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedyś w telewizji śniadaniowej oglądałam rozmowę na ten temat. Policjantka plus ginekolog wypowiadali sie na temat pasów bezpieczeństwa w ciąży. Zaproponowano tam takie rozwiązanie - pas przechodzący przez klatkę piersiową układa się ja zawsze, natomiast ten co powinien przebiegać w poprzek brzucha chowa się ...pod siebie, czyli siada sie za nim. Bardzo wygodnie się tak jeździ. Jakby co pas na klatce piersiowej trzyma mamę, a drugi pas nie wciska wielkiego brzucha do kręgosłupa ;p

Są specjalne adaptery do pasów, które idą pod brzuchem. Ja wypożyczałam sobie w sklepie dla dzieci. Warto się rozejrzeć Dobrze jest też wziąc pod uwage kwestię ubezpieczenia samochodu. Wiele osób kupuje sobie ubezpieczenie auta oc i ac, ale nie pamięta już o ubezpiczeczeniu nnw, które może być przydatne. Ubezpieczenie takie jest ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków, w tym utraty zdrowia. I ubezpiecza nie tylko kierowcę, ale i pasażerów.
Więcej na ten temat poczytacie sobie na stronie Compensy https://www.compensa.pl/ubezpieczenie/nnw/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry