Widok

Co chwilę umieram, by żyć...

Czy macie jakieś sposoby na zatrzymanie potoku myśli w Waszych głowach, na wyłączenie własnego ego i postrzeganie świata takim, jakim naprawdę jest - nie przez pryzmat myśli i całej tej przestrzeni nazw? Światek psychologiczny dopiero od kilkudziesięciu lat zajmuje się poważnie tym tematem, filozofia i kultury Wschodu znają problem od tysięcy lat. W najgorszych sytuacjach zwykły potok myśli może przerodzić się w kompulsywne zaburzenie, znacznie utrudniające funkcjonowanie w społeczeństwie. Ale nawet jeśli nie jest to jeszcze(sic!) zaburzenie z dziedziny psychiatrii, nie sądzicie, że taki niegroźny potok myśli to nic innego jak życie w Matrix-ie? ...z jedynie chwilowymi przebłyskami, w których naprawdę czujemy, że żyjemy, że jesteśmy tu i teraz?

Jestem ciekaw Waszych opinii :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma to jak introwertyczki ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Muszę się skorygować. Jak coś mówię od razu, to potem dochodzę do wniosku, że powiedziałem źle. Za wolno myślę. Nie powinienem brać udziału w pyskówkach, bo najlepsze riposty przychodzą mi do głowy dwa dni po fakcie.
Nie zaczęło się u mnie od Japonii. Zaczęło się od plemion autochtonicznych Ameryki Północnej. Wernic, mein rotter bruder, Sat-Okh, Szklarski i jeszcze paru innych. Tylko mając kilka lat bardziej fascynowała mnie sfera materialistyczna, niż mistyczna. I do Japonii trafiłem szukając materializmu. Jak jeden gostek zwany ostatnim samurajem. Tylko on tam został, a ja zacząłem szukać więzi między ciałem a duchem. Indianie byli najpierwsi.

A jeżeli chodzi o relacje męsko-damskie dla aspich Yerba ma rację. Ja dodam jedynie, że aspi mają przedziwnego pecha, otóż wszelkiego rodzaju wampiry energetyczne w rodzaju borderów i podobnych wyczuwają aspich szóstym zmysłem. A ci z kolei są systemowo bezbronni wobec pasożytów.
Chyba świetnie wiem, o czym mówisz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Indianie musieli wypalić nie jedną faję pokoju aby odszukać więź między ciałem a duchem. A oni byle czego nie palili ;)
Ciekawe czy przedmówcy udało się tą więź znaleźć bez odpowiedniego "osprzętu"
Przedmówca o sprawach potencjalnie penalizowanych stara się nie mówić publicznie.
Manson. spróbuj po mojemu że tak powiem.
Szklaneczkę czegoś mocniejszego jako katalizator łączący ciało i dobra muzyka w którą wsłuchujemy się zapominając o wszystkim innym dla ducha :)
Muzykę zapodam w innym wątku. Najlepiej słuchać w dzień na kolumnach tak głośno by nie słyszeć innych dźwięków otoczenia.
Za pierwszym razem muzyczka się może nie przyjąć ;)
O tak, to dobra metoda, praktykowałem :-)

A tak na poważnie to przez ostatnie sto - dwieście lat ludzkość zrobiła tak olbrzymi postęp w rozwoju, że metody wchodzenia w trans używane poprzednio są w chwili obecnej anachroniczne. Wszystko polega na nakarmieniu organizmu narkotykami. Kiedyś pozyskiwano je z zewnątrz. Teraz bez problemu można posiąść wiedzę, jak je wytwarzać we własnym organizmie samemu. Oczywiście wymaga to ćwiczeń i pracy nad sobą, ale jest możliwe i stosunkowo proste. Endorfiny są niczym innym jak bionarkotykiem, który wytwarzamy sobie sami. Człowiek pod wpływem endorfin nie pójdzie na wojnę, bo nie potrzebuje.
Są dwa ale.
Po pierwsze, nasi władcy nie są zainteresowani, abyśmy posiadali tę wiedzę.
Po drugie, ludzie mają tendencje do życia w iluzji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
muzyka Indian i tych z polnocy i nie tylko jest przepiekna
wspaniała rzecz dla kogos kto ciagle walczy o cos
i czasem mu brak energii i wiary.....
dla ludzi ,którzy czuja piekno w kazdej kulturze i tradycji
na całej ziemi,
"wedrowców"
https://www.youtube.com/watch?v=-Z9PhUI5oUE

a mniej szamanska za to cudownie samurajska
--wspaniały Kitaro(matsuri!)
https://www.youtube.com/watch?v=GGtKxbu7vLI

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (412 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (238 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

do góry