Widok

Co dalej ze zwolnieniem jak minie termin porodu?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny! Mam wystawione zwolnienie od gina do dnia porodu (zostal tylko tydzien). Czy ktoras z Was sie orientuje co zrobic jak nie urodze w terminie? Co wtedy? Czy jedyna opcja to wizyta u lekarza ogolnego i wystawienie zwyklego L4 czy mozna poprosic ginekologa jeszcze?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
idź po zwolnienie do ogólnego:) gin moze nie dać... chociaż to w sumie zależy od lekarza..
imageimage
teoretycznie gin moze wystawic dalej ale wiem , ze nie bardzo chcą to robić niektórzy , radzę isc do ogólnej i juz
Możesz rozpocząc macierzyński wcześniej ;)
image
Kurcze moze sie uda u gina. W sumie wolalabym, bo raz, ze to platne 100% a dwa, ze idac do ogolnego ryzykuje zlapaniem jakiegos chorobska od oczekujacych pacjentow :/
image
idz po zwolnienie szkoda kazdego dnia z macierzyńskiego
zawsze jest ryzyko ze przenosisz 2 tyg i ccoo bedzie w plecy 2 tyg z macierzyńskim..szkoda by było a zwolnienie ci się przerywa w dniu urodzenia dziecka
A na jaki czas moze wystawic zwolnienie ogolny??
image
mi wystwiła na tydzien i powiedziała , że jak nie urodze to mam przyjśc po jeszcze tydzień ..ale urodziłam w terminie :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a co -ogólny nie może wystawić zwolnienia z literką "b"? (oznaczenie ciąży)

nie wiem - bo rodziłam w 39tc ;) dlatego jestem ciekawa :)

Aga - ja widzę, że Ty straaaasznie przeżywasz tą swoją ciążę(prawie każdego dnia nowy wątek) ;) życzę szybkiego i łatwego porodu ;) i zdrowego/bezproblemowego dzidziusia :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wlasnie nie wiem dokladnie jak to jest. Obilo mi sie o uszy, ze jak wystawia ogolny to 80% wyplaty sie dostaje za te dni... Ile w tym prawdy, pojecia nie mam. o do przezywania mojej ciazy... No troszke w tym prawdy jest ale w sumie to glownie boje sie porodu. Sama ciaza to pikus, bo odpukac nie miala zadnych problemow. Oby tak zostalo do konca.
image
Ogólny, jak "ma" kobietę w ciąży, to też wystawia zwolnienie "B" czyli 100% płatne (np. w czasie przeziebienia) - czasem trzeba tylko tego przypilnować, by z rozpedu nie wypisał "zwykłego" zwolnienia
image
ogólny powinien wpisac B
nie słyszałam jeszcze aby kobieta w ciąży miała płatne 80%,
nawet jak pójdziesz do ogólnego z przeziębieniem a jesteś w ciąży to wpisze ci B i masz 100%
agusia tylko na wszelki wypadek spójrz jak bedzie wypisywać :)
ja mialam podobna sytuacje konczylo mi sie zwolnienie od lekarza a lekarz jeszcze wczesniej mowil ze jakbym nie urodzila w terminie to mam przyjsc po dalsze zwolnienie. Z racji tej ze mialam kolke nerkowa i nie moglam chodzic wyslalam moja mame by poszla po zwolnienie dla mnie a lekarz normalnie rznal glupa ze on w zyciu czegos takiego nie mowil ze nie przedluzy i koniec. Rozpoczelam wczesniej macierzynski.
Dzieki za info !!
image
strasznie przeżywasz tą ciążę agusia.

idź po zwolnienie do ginekologa a jak nie da to do ogólnego, bez przesady nie bedziesz w poczekalni siedziała godzinami, przez tą chwilę nic nie złapiesz.

ja mialam zwolnienia lekarskie od ginekologa, na zwolnieniu bylam od 4 miesiąca ciąży.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dajcie się dziewczynie wypisać :) w końcu to ostatnie dni tej ciąży
będzie miała maluszka przy sobie to nie będzie czasu na forum :)
poztym po to ono jest żeby się na nim wypowiedać i zakładać wątki :)
No ale co w tym dziwnego, ze przezywam? To moja pierwsza ciaza, nie wiem czego sie spodziewac, na co sie nastawiac... Kurcze to chyba naturalne. Nie znam dziewczyny, ktora by chodzila w pierwszej ciazy totalnie wyluzowana. W koncu mam urodzic dziecko!:)
image
winogrona7, ja tam nawet na forum znajde troche czasu:P Zobacz inne dziewczyny: 2, 3 dzieci i jakos codziennie aktywne na forum!:) Nie jest chyba az tak zle:D
image
hehe no ja codziennie aktywna nie jestem chociaz w pewnym stopniu to uzależnienie, choć raz musze zajrzeć :)

pozdrowienia.

a tak powaznie to idź do gina , powinien ci wypisac.

ja akurat mialam dobrą lekarke i bez problemu wypisywala tak zwolnienie aby nie bylo problemu, tzn urodzilam bedac na zwolnieniu lekarskim no i automatycznie zaczął się macierzyński.
fakt są takie dziewczny
fakt nr 2 można się uzależnić =]
Mi po terminie porodu zwolnienie wystawił lekarz ogólny-z literką b oczywiscie :) i tak dotrwałam do 42 tc bez marnowania macierzyńskiego :-)
image

image
Witajcie! czy ktos moze podac mi nazwisko, kontakt do jakiegos lekarza prywatnego ktory wystawi mi zwolnienie po terminie porodu? Moj ginekolog i internista powiedzieli ze nie wystawia mi dalej takiego zwolnienia. Prosze o info na adres: ignite@wp.pl
ja po terminie mialam dalej zwolnienie tylko bylo one poznije zabrane z macierzynskiego. Dr Marek Branicki 601 622 842
usiadł, i wytrwale czekał...
mi ogolny wystawiał zwolnienie z literka b :) bez problemu mowilam ze moj ginek na zwolnieniu i bez problemu dostalam :)
Dziewczyny! zapomnialam dodac ze chodzi mi o kontakt do kogos w Warszawie. dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
hm

jest to forum trojmiejskie
watpie aby ktos znał namiary na wawe :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi gin bez problemu wystawił zwolnienie i za pierwszym i za drugim razem...nie wiem o co oni robia takie wielkie halo z tym wystawianiem zwolnien...

ale mam koleżanki, którym nie wystawili więc szły do zwykłego ogólnego lekarza i dostawały bez problemu L4
A niby dlaczego ginekolog nie miałby wystawić zwolnienia po terminie porodu? Ja urodziłam tydzień po terminie i zwolnienie miałam od ginekologa bez żadnego problemu.
a gdzie na zwolnieiu jest wpisywany szacunkowy termin porodu ??
nikt tego nie kontroluje ... to wola gina

Wola gina, ale tak jak mój wypisywał mi zwolnienia bez problemu, tak krótko przed terminem, powiedział, że da mi tylko i wyłącznie do dnia porodu.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
zalezy ile dni jestescie na zwolnieniu. Ja bylam od samego poczatku ciazy, do tego termin mi sie wydluzysz, i nadliczbe zwolnienia mialam odliczona od urlopu macierzynskiego.
pingwinek to zrobili cię w bambuko , ze tak powiem - na zwolnieniu w ciązy mozesz być teoretycznie od pierwszego dnia do dnia porodu (nawet jesli jest po wyznaczonym terminie ) i nikomu nic do Twojego macierzyńskiego , nie maja prawa Ci nic odliczac jesli nie wyrazisz na to zgody.
To ja siebie sama chyba zrobilam w bambuko bo nie przeszlam na jakies swiadczenia rehabilitacyjne czy cos takiego, juz dokladnie nie pamietam, bo to rok temu bylo.
ale juz chyba od ponad roku jakos ZUS nie wzywa cięzarnych na komisje po 180 dniach zwolnienia - mozna byc przez 9 m-cy na zwolnieniu ...zmieniły się przepisy
za czasów mojej ciąży (2009r.) już można było być na zwolnieniu w czasie ciąży 270 dni :]

ja byłam od chyba 7 czy 8 tc i nie byłam nigdzie w z tego powodu wzywana :]

"Zwolnienie lekarskie w ciąży 2011 i 2012 - wymiar
Zasiłek chorobowy ciężarna pracownica może pobierać przez okres 270 dni, a więc pełne dziewięć miesięcy (w pozostałych przypadkach choremu przysługuje 182 dni zwolnienia)."
http://www.ofeminin.pl/ciaza/zwolnienie-lekarskie-w-ciazy-2011-f77108.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry