Widok
mama,tata,dziadzia,baba,dzidzi,kaka-ciocia,fuj,sisi,haloo,ha,papa,kuko-kółko,fyrfyr-tak latają ptaszki, be,bam,nie,ta,dada-dwór,giligili -łachocze,robi cacy ,prztula się jak się go poprosi, daje buzi , pokazuje jak sie go zapyta ile ma lat to pokazuje paluszek,robi nunun(grozi paluszkiem ,jak widzi gorące mówi siiiiii, na samochody mówi brum brum a na tranwaj dzyn dzyn ,poda cześc jak sie poprosi , przybija piątke :) śmieszek straszny a ma zaledwie rok i 2 miesiące
słowo mama to najtrudniejsze słowo do wypowiedzenia dla malucha. Moja mówi mama tata, baba, iha ha ha na konika, mee- koza, ojejku jak przychodzę z pełną siatką zakupów to hit od kilku dni, tam, am, nie, tak, też grozi paluszkiem, też mówi siii na gorące, brum mm samochody, też przybija piątkę i podaje cześć, też robi cacy, giligli robi, papa. czyli podobnie jak wypowiedzi wyżej
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
a moj potrafil liczyc całki:) taki maly cyniznm, jak mial rok to pojedyncze sloa, mama, tata, teraz ma rok i 9 miesiecy, dzidzia, jaja - to maja piesek, baba, tratur-traktor, mniam, oooo-picie, ijiji-rysowac, tam tam- samolot, buty, dada, dzieci, brrr- samochod, baka- bajka, kapko-jablko, i jakies tam zdania po swojemy w stylu: dzieci dada brum brum czyli ze chce isc na plac zabaw
Twoj osobisty trener fitness, zajecia indywidualne i grupowe, na silowni i u klienta w domu, tel 695 519 424
właśnie paula...-bingo!!!, tylko od nas-rodziców- zależy jak postępujemy z dzieckiem..., nasłuchałam się wielu teorii i każda z matek mówiła :ja dużo rozmawiam z moim dzieckiem", ale jak było co do czego to okaało się , że matki mówią do dzieci wtedy np. kiedy zmieniają pieluchę "coś ty tam zrobi/ła!!!, chcesz znowu jeść!!!, może będziesz spał/a wkońcu...", takie rozmowy..., niedobrze się robi!!!!!!!!!!!
dlugo mnie nie bylo,gdyz lezalam w szpitalu,ale teraz zagladam i widze,ze co dziecko to jednak inaczej.
moja Sarka mowi:mema(czyt.mama),baba(babcia),dada(wyjscie na dwor),kaka(kaczka)daj,ne(nie)....a jak cos chce to pokazuje paluszkiem lub np.gdy pytam gdzie jest tiki tiki to pokazuje na zegar.ogolnie buzia nie zamyka sie jej 3/4dnia.
z kolei moj bratanek ma 19 miesiecy i mowi tylko tata,mama,tam,saja(Sara),Tapi(Mati) i to wszystko.
moja Sarka mowi:mema(czyt.mama),baba(babcia),dada(wyjscie na dwor),kaka(kaczka)daj,ne(nie)....a jak cos chce to pokazuje paluszkiem lub np.gdy pytam gdzie jest tiki tiki to pokazuje na zegar.ogolnie buzia nie zamyka sie jej 3/4dnia.
z kolei moj bratanek ma 19 miesiecy i mowi tylko tata,mama,tam,saja(Sara),Tapi(Mati) i to wszystko.
tak moja corka moze duzo slow nie zna ale wie co do zcego sluzy np jak myje wlosy pokazuje suszarke zeby suszyc pokazuje szczotke zeby zmiesc bo cos rozsypala rano wynosi do kosza pampersa od ponad pl roku oraz pokazuje wsyztso co ma na sobie i wie gdzie co powinno byc np bluzeczka na gorze spodenki na dole przynosi butki zeby zalozyc w domu a kozaczki zeby wyjsc na dwor itd duzo by tu pisac.Ale racja do dziecka trzeba duzo mowic dzieci czesto sa bardziej madre od doroslych .
Niestety nie zawsze mówienie do dziecka wystarcza. Ja bardzo dużo mówię i mówiłam do mojego małego od urodzenia. Ma teraz 1,5 roku i nie chce nic mówić, chociaż rozumie wszystko co się do niego mówi. Byłam z małym u różnych specjalistów i twierdzą, że jak rozumie to jest ok i ma czas do 3 roku życia ale bym chciała, żeby powiedział chociaż "nie" :-) Tak więc zależy to od dziecka i jego rozwoju a nie tylko od rodziców...
to ja opowiem coś fajnego ! moja kumpela ma dwie małe córeczki ( rok różnicy ) więc jak się domyślacie ma z nimi trochę roboty, zwłaszcza, że obie z temperamentem :)
starsza ( chyba z 2 latka miała ) weszła w etap- co to ???
i tak 100 razy dziennie- co to i co to , w końcu raz kumpela u kresu wytrzymałości wybuchła i na kolejne co to w złości odpowiedziała sobie cicho - gówno !
a mała na to- kuuupa ????????? he he he po raz kolejny dowód na to, że dzieci są mądrzejsze niż nam się wydaje ;)
starsza ( chyba z 2 latka miała ) weszła w etap- co to ???
i tak 100 razy dziennie- co to i co to , w końcu raz kumpela u kresu wytrzymałości wybuchła i na kolejne co to w złości odpowiedziała sobie cicho - gówno !
a mała na to- kuuupa ????????? he he he po raz kolejny dowód na to, że dzieci są mądrzejsze niż nam się wydaje ;)
Moja ma roczek za tydz i mówi
mama, tata, tatus, mamus, dziadus, dzadzia, baba, jak pytam jak robi krówka robi muuu,pytam gdzie jest lampa to pokazuje lampki wszedzie, dać, daj, nam nam, mhmmm jak smakuje, robi brawo, daje buziaczki a potem sama sobie bije brawo, pokazuje tyle mam kłopotów, przykłada tel do ucha lub raczke i mowi haaa,haa tata, tańczy przy wszystkim, np przy klepaniu schabowych :) ostatnio powiediala buti na buty i poće
-prosze, umie pokazac nosek i oko.
mama, tata, tatus, mamus, dziadus, dzadzia, baba, jak pytam jak robi krówka robi muuu,pytam gdzie jest lampa to pokazuje lampki wszedzie, dać, daj, nam nam, mhmmm jak smakuje, robi brawo, daje buziaczki a potem sama sobie bije brawo, pokazuje tyle mam kłopotów, przykłada tel do ucha lub raczke i mowi haaa,haa tata, tańczy przy wszystkim, np przy klepaniu schabowych :) ostatnio powiediala buti na buty i poće
-prosze, umie pokazac nosek i oko.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Mój synek jest bardzo rozgadany.Od dawna już zauważyłam że lubi powtarzać,wydaje dużo dźwięków.Teraz jak ma troszkę ponad roczek dużo już mówi.Mama,tata,dziadzia,babcia,co to,daj.Umie nazwać lampę,misia,kotka.Woła jak chce jeść,jak będzie się kąpał.Oprócz tego zapamiętuje różne dzwięki np.jak robi kotek,pszczółka.Ostatnio powiedziałam mu jak nazywa się kapeć,a on od razu powtórzył "kapć":-).Teraz też mówi "papć".Zauważyłam też że mówi kilka wyrazów na raz(oczywiście po swojemu),jakby mówił całe zdania.Po mnie taka gaduła z niego:-)
Moja córka miała 10 miesięcy jak zaczęła mówić mama , baba , tata , papa takie proste wyrazy teraz ma skończony roczek A dokładnie ma rok i tydzień od dłuższego czasu zaczęła kolejne słowa czyli , babcia dziadek , co to , daj to , chodź , mamo , robi ajajaj trzymając i machając glówka w prawo i lewo