Widok
Co na odparzenia?
Witam mamusie. Moja roczna córeczka ma chyba odparzenia. Dziwne, bo nie ma odparzonej dupki, tylko ma calą czerwoną "pipusię" coś w rodzaju krostek. Zaczelo sie kilka dni temu od kilku krostek, smarowalam Sudokremem tak jak zawsze, ale z dnia na dzień bylo coraz gorzej. Pediatra przepisala nam maść taką robioną w aptece, ale nie pomaga. Sama zaczelam uzywać Bepanten, ale nie widzę poprawy. Chyba pójdziemy jeszcze raz do lekarza. Dziwne, że odparzenie jest tylko z przodu, a na dupce już nie? Dodam, że nie zmianialam ostatnio żadnych kosmetyków. Co najwyżej stosowalam ostatnio Mulyi Sanostol i tak myślę, że może z moczem jakieś witaminy podrażnily skórę? Mial ktoś z Was taki problem u dziecka? A może podpowiecie co jeszcze może malej pomóc?
Naszej Misce tez wyskoczyly takie krostki jakby to bylo odparzenie.Nie pomagal Bepanthen,robily sie co raz wieksze i bardziej czerwone,plukalam w nadmanganianie potasu tez nic.Poszlam do lekarza i okazalo sie,ze to jakies drozdzaki(zaraz po tym Miska dostala plesniawek),przepisala Clotrimazolum i Detro...cos tam(to w wiekszej tubce bardziej pomoglo,nie pomietam ktore to bylo)i zniknelo po ok tyg
a ja polecam puder alantan-kupisz w aptece, osusza i leczy zarazem:) moja miala straaaaaaasznie odparzona pupe i "kaske":) a puder wyleczyl rane w dwa dni:)
naprawde godny polecenia, powodzenia
naprawde godny polecenia, powodzenia
WYMARZONA SUKNIA NA TWÓJ ŚLUB:)
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-z-salonu-Marietta-t222164,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-z-salonu-Marietta-t222164,1,130.html
Dziękuję dziewczyny, ale powiem, że teraz to juz sama nie wiem czego używać:) Może zacznę od tego pudru-zaraz\zapiszę nazwę, tormentiol a jak nie pomoże to Clotrimazolum. Najbardziej martwię się, czy to aby na pewno jest odparzenie, bo dupkę ma zdrową. A jak się wykrywa te drożdżaki? I czy to boli, bo mojej Ziźki chyba nic nie boli ani nie swędzi. A po jakim czasie mam stwierdzić czy maść pomaga? Mi się wydaje, że juz po kilkakrotnym posmarowaniu powinno być widać , czy zaczerwienienie znika, czy nie?
moj mały jak raz miał odparzenia, najpierw używałam puder, ale widziałam że nie pomagało, to smarowałam mu kremem nivea ale było po nim jeszcze gorzej, zaczerwienienia mu nie znikały, przy zmianie pieluszki jak mu przecierałam to płakał, zaopatrzyłam się wtedy w sudocrem pomógł w ciągu dwóch dni - wszystko znikneło.
Najmniejsze opakowanie Sudocremu starcza na bardzo długo i myśle że warto w niego zainwestować jak dzieciątko ma odparzenia
Najmniejsze opakowanie Sudocremu starcza na bardzo długo i myśle że warto w niego zainwestować jak dzieciątko ma odparzenia
Dziewczyny a kojarzycie taki puder w płynie szwedzki badz norweski podobno super osusza i goi sie pupcia w max2dni,jakas nazwa dwuczlonowa.Moja siis tego używala u swojej córci ale nie pamięta nazwy a ja właśnie jestem po biegunce u małej no i pupcia czerwona ze hej :(((
Jeśli Twoja córcia nie ma czerwonej całej dupci, to raczej to nie jest odparzenie. Jeśli małą swędzi w tamtych okolicach, to myślę że może to być tzw. drożdżyca. Najskuteczniejszy na to jest clotrimazolum i nic innego na to nie pomoże, maść ta jest na receptę, więc najlepiej udaj się z tym jeszcze raz do lek. Miałam kiedyś z tym niestety do czynienia i wierz mi że to nic przyjemnego, strasznie swędzi i piecze :( Dostałam wtedy clotrimazolum w maści i swędzenie przeszło mi po jednym posmarowaniu, a zaczerwienienie po ok.2-3 dniach.
A jeśli chodzi o zwyczajne odparzenia to najlepsza jest maść pośladkowa którą dostaje się po porodzie w szpitalu na zaspie, można również poprosić pediatrę aby wypisał na nią receptę i aptekarz ją zrobi (w składzie jest m.in. lanolina, wazelina i coś tam jeszcze), a na drugim miejscu najskuteczniejsza jest mączka ziemniaczana i częste wietrzenie pupci. Pozdrawiam i życzę powodzenia.