Widok

Co na odparzenia?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam mamusie. Moja roczna córeczka ma chyba odparzenia. Dziwne, bo nie ma odparzonej dupki, tylko ma calą czerwoną "pipusię" coś w rodzaju krostek. Zaczelo sie kilka dni temu od kilku krostek, smarowalam Sudokremem tak jak zawsze, ale z dnia na dzień bylo coraz gorzej. Pediatra przepisala nam maść taką robioną w aptece, ale nie pomaga. Sama zaczelam uzywać Bepanten, ale nie widzę poprawy. Chyba pójdziemy jeszcze raz do lekarza. Dziwne, że odparzenie jest tylko z przodu, a na dupce już nie? Dodam, że nie zmianialam ostatnio żadnych kosmetyków. Co najwyżej stosowalam ostatnio Mulyi Sanostol i tak myślę, że może z moczem jakieś witaminy podrażnily skórę? Mial ktoś z Was taki problem u dziecka? A może podpowiecie co jeszcze może malej pomóc?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
maka ziemniaczana
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a moja Mayka nie ma czerwonej pupki tylko czerwoną kreskę na pupie, tak jakby w zgięciu. nie moge sie tego pozbyc od dluzszego czasu. sudokrem nie pomaga..
u nas najlepiej sprawdza się mąka ziemniaczana, też pomogła przy takich krosteczkach. po sudocremie było gorzej - bardzo wysusza i przez to w nadmiarze podrażnia skórę. No i latania z gołą pupą oczywiście
Najlepszy jest stary sposób...MĄKA ZIEMNIACZANA. Jak widzę, że mojemu Bąblowi coś tam dolega to posypuje mąką i dupcia jak ta ,,lala'' Odstaw te wszystkie maści i kremy, spróbuj żeby mała jak najczęściej bez pieluszki(wietrzenie) i posyp mąką ziemniaczaną!
My przerabialiśmy różne odparzenia, stosowaliśmy pudry , mąki ziemniaczane, inne maście ale najlepszy jak do tej pory okazał się tormentiol - najskuteczniejszy!!!! Polecam napewno pomoże.
Moje dziecko też tak miało i okazało się że tak może się objawiać stan zapalny w organiźmie.Mysle że warto żebyś zbadała dziecku mocz.
Jeśli Twoja córcia nie ma czerwonej całej dupci, to raczej to nie jest odparzenie. Jeśli małą swędzi w tamtych okolicach, to myślę że może to być tzw. drożdżyca. Najskuteczniejszy na to jest clotrimazolum i nic innego na to nie pomoże, maść ta jest na receptę, więc najlepiej udaj się z tym jeszcze raz do lek. Miałam kiedyś z tym niestety do czynienia i wierz mi że to nic przyjemnego, strasznie swędzi i piecze :( Dostałam wtedy clotrimazolum w maści i swędzenie przeszło mi po jednym posmarowaniu, a zaczerwienienie po ok.2-3 dniach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jeśli chodzi o zwyczajne odparzenia to najlepsza jest maść pośladkowa którą dostaje się po porodzie w szpitalu na zaspie, można również poprosić pediatrę aby wypisał na nią receptę i aptekarz ją zrobi (w składzie jest m.in. lanolina, wazelina i coś tam jeszcze), a na drugim miejscu najskuteczniejsza jest mączka ziemniaczana i częste wietrzenie pupci. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
nie zauważyłam żadnych oznak, żeby ja swędziało.. ale niepokoi mnie, że ma to już tak długo.
my stosowalismy wszystko i nic dopiero jak lekaz przepisal paste IMAZOL dopiero mu po tym zeszlo a tak meczylismy sie dosyc dlugo.mozna kupic bez recepty okolo 10zl kosztuje
u nas clotromalizolum w razie potrzeby stosujemy do dziś.

A z nazw, których wydaje mi sie nie wymieniałyście, to na jedna infekcje pomógł pimafucort - ale to chyba na receptę było
nam lekaz tez przepisal clotromalizolum i pimafucort

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry