Widok

Co to moze byc ze dziecko zrywa sie ze snu z krzykiem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam mam pytanie moje dziecko ma 14 miesiecy od wczoraj cos niechce zasnac a jak usnie to budzi sie co jalkis czas z krzykiem co to mozebyc
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
wole nie mowic o swoich przypuszczeniach.slyszalam o czyms takim... ale moze akurat u Twojego dziecka to nie to:)Moze cos go boli po prostu i nasila sie w nocy?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a może refluks?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
może zobaczył jakąś straszną scenę w TV i teraz mu się śni?
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze sie boi?
moj nie chcial sam zasypiac i budzil sie w nocy z placzem jak przez jakis czas go straszylismy czyms, np. zeby jadl, szybko wiec zrezygnowalismy ze straszenia dziecka, bo mialo to okropne skutki...
takze moze Twoja dzidzia tez sie czegos boi...?
image
image
mój brat tak się wybudzał do 2 lat, ale wyrósł z tego lekarz nie znalazł przyczyny ale wszystko później było ok.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
justi30 co masz na myśli???napisz,skoro zaczełaś
justi30 co masz na myśli???napisz,skoro zaczełaś
po prostu znam dwa przypadki (osobiscie znam dwa ,z opowiesci wiecej) ze dzieci sie nagle Zaczely budzic z krzykiem bo w snach pzresladowalo je jakies zło..-niewiem jak to nazwac inaczej zeby mnie zaraz ktos tu nie"napadł"...Po prostu takie złe sny(z reguly jeden ten sam sen) ktore sie uczepily danego dziecka i meczą..Dzieci poprzez swoja duzo wieksza wrazliwoc niz dorosli są abrdziej podatne na slyszenie czy widzenie zjawisk ktorych dorosli nie sa w stanie widziec czy slyszec. W przypadkach ktore znam osobiscie to jeden dotyczy mojej kuzynki-owe sny(ona nazywala to zmorami) meczyly ja bardzo dlugo bo kilka lat. Minęły same,ale ciocia chodzila z nia do psychologa jakis czas.
Sorki inaczej nie umialam opisac tego o co mi chodzi.to jest bardziej podloze psychologiczne to co opisalam,ale to wogole nie znaczy ze musi dotyczyc Twojego dziecka.Moze najpierw poszukaj przyczyn fizycznych ...a moze po prostu to samo minie.Tylko szkoda dzieciaczka,ze sie meczy.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja siostra też to miała... tylko, że ona zaczynała płakać przez san - jak ją się wybudzało to nic nie pomagało... dotyczy to często małych dzieci i tak jak pisze justi30 ma to podłoże psychologiczne... a chyba fachowa nazwa to zmora nocna...
image
image
tu masz coś więcej na ten temat

http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/658_zmory_nocne.html

moja siostra "męczyła" się kilka lat - sama nie ma pojęcia, że coś takiego jej się przytrafiało - w ogóle tego nie pamięta i przeszło jej samo...
image
image
Mój synek miał taki okres (ok. tygodnia), że budził się z krzykiem kilka razy w nocy albo wcale sie nie budził, tylko płakał lub krzyczał przez sen. Wybudzanie, pocieszanie prawie nic nie pomagało. To było w okresie, gdy było duzo zmian (przeprowadzka, pójscie do przedszkola), myslę, więc, że w nocy odreagowywał stresy.
Przeszło mu samo.
za duzo wrazen w ciagu dnia... Tak male dzieci ciagle poznaja swiat i pozniej bardzo przezywaja...
image
image
Dokładnie : ) Nasz mały też potrafi obudzić się z krzykiem bądź płaczem. Czasem się rozbudza, czasem tylko raz krzyknie i śpi dalej. Dzieci co chwilę poznają coś nowego. Często w ciągu dnia płaczą z różnych powodów. Sen, to wspomnienia. I może śni im się akurat, że są głodne, a tu nikt nie chce dać jeść. Mój tato mówił, że małemu śni się uciekający cycek :)
image

image

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mała raz tak się obudziła z krzykiem jak miała może 2 tyg. Uśpiłam, położylam ją w łóżeczku. Rozmawialiśmy z mężem szeptem a ona za chwilę wrzask tak jakby ją "obrzynali ze skóry". Pamiętam długo ją usypiałam po tym krzyku. ?To był przerażający krzyk aż się sami wystraszyliśmy z mężem.
jolu-to był pewnie zły sen...... i dzieciątko sie wystarszyło.
image
tzw. lęki nocne - z wiekiem przechodzą ........
dokładnie - mojej znajomej córka około 2 latek tez tak miała przez kilka m-cy i wyrosła z tego
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
oto całe wyjaśnienie twojej teorii nie żadne koszmary nocne ale :fazę NREM (sen o wolnych r******h gałek ocznych, ang. non-rapid eye movement) i fazę REM (sen o szybkich r******h gałek ocznych, ang. rapid eye movement), podczas której występują na ogół marzenia senne o określonej fabule. Dodatkowo fazę NREM dzieli się na 4 stadia, przy czym stadium pierwsze to sen płytki, a stadium czwarte - sen najgłębszy (to w tym stadium u niektórych dzieci obserwuje się lęki nocne). W czasie nocy faza NREM i REM następują po sobie naprzemiennie, u osób dorosłych w liczbie 4-5 cykli w ciągu nocy.
Aneta,mam to samo z moim synem.Noc w noc dokladnie o polnocy budzi sie z przerazajacym krzykiem,nie chce i iść na rece,nie chce zeby do niego mowic,tylko wrzeszczy.Dopiero po 10 minutach uspokaja sie gdy opowiadam mu co robilismy w ciagu dnia,ze bylismy karmic ptaszki,ze widzielismy pieska itd.Przestaje plakac i zasypia.I tak od okolo 3 tygodni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zmroziło mnie to co przeczytałam. Zawsze myślałam że tylko ja miałam do czynienia z takimi okropnościami. Wszyscy wmawiali mi że to bzdury. Ale widzę że takich osób jest więcej. Obiema rękami podpisuje sie pod tym że to poważna sprawa.
Znam historię taką: pewne młode ubogie małżeństwo z malutkim dzieckiem wprowadziło się do małego pokoiku na poddaszu. Łóżeczko dziecka postawili w małej wnęce ze spadzistym sufitem (to ważne). Za każdym razem gdy kładli do łóżeczka dziecko, synek zaczynał płakać, dostawał gorączki i pocił się tak jak robotnicy przy pracy. Gdy tylko wyjmowano go z łóżeczka, natychmiast przechodziły wszelkie dolegliwości. Gdy kładziono, wracały. Synek wciąż odwracał główkę w bok, a kiedy patrzył znów na sufit, zaczynał się trząść. Trwało to jakiś czas, nie wiem dokładnie ile.Lekarz nie był w stanie dziecku pomóc. W końcu matka zauważyła tę dziwną zależnośc z odwracaniem główki od sufitu i spojrzała tam. To co zobaczyła prawie zwaliło ją z nóg. Na suficie poruszała się ogromna czarna ręka - cień. To coś właśnie straszyło dziecko. Nie wiadomo co to było. Matka chwyciła dziecko i wybiegła z mieszkania. Nie wróciła tam nigdy, a rzeczy zabrał mąż. Jednak on niczego nie zauważył. Zeznał jednak że gdy opuszczał to mieszkanie poczuł wielką ulgę.
Uwierzyłam tej kobiecie i pisząc o tym mam na całym ciele gęsią skórkę.
Znacie moje sceptyczne podejście do wszystkich dziwnych spraw związanych z ciążą czy małymi dziecmi, ale tu jestem cholernie poważna i absolutnie nie sceptyczna.
Niech wszystkie mamy które borykają się z takimi problemami szybko szukaja pomocy, zmieniają miejsce spania dziecka, raz na jakiś czas śpią z maluchem. Można też zbadać fale mózgowe podczas snu w akademi gdańskiej. To bezbolesne i nieinwazyjne badanie. Nie zwlekajcie.
image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
reetyy...az mnie ciarki przeszły jak to czytałam....Ja akurat wierze w takie zjawiska... ale sa ludzie ktorzy sie z tego by smiali...
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja córeczka ma prawie 3 latka i od pól roku zrywa się w nocy z płaczem zawsze o tej samej godzinie,byłam z nią u lekarza podobno moze to być nerwica,lekarz przepisał jej syropek na uspokojenie.Powiem szczerze ze kiedy jej podaje ten syrop na noc dziecko przesypia cala noc ale kiedy chce go przerwać problem wraca,jestem juz ta sytuacja przerażona i zmęczona pomóżcie ...
syrop na uspokojenie dla 3 latki?
Moja tez tak ma czasem jest bardzo wrazliwa i czasem ma zle sny. Ma to po mnie bo ja mialam czesto jakies nocne omamy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
musisz jej jakos pomoc.moze cos przezywa .moze sie czegos boi.

Mama mi opowiadala ze jak mialam ok 3 lat nagle w nocy zaczynalam strasznie plakac i nie mozna bylo
mnie uspokoic nie poznawalam rodzicow i za jakis czas mi przechodzilo.powtarzalo sie to codziennie zawsze o tej samej porze. Lekarka przepisala w czopkach luminal i po paru nocach przeszlo. tez mowila ze moze byc nerwicowe. Jednak w moim przypadku po kilkunastu latach okazalo sie ze niestety mam epilepsje/ powod niedotlenienie przy porodzie/ :(
Teraz mam synka 2 lata i jak mial kolo roku to byly noce kiedy nagle zaczynal plakac i kopal nozkami nie chcial sie uspokoic dopiero jak go bralam na rece to przestawal.i tak co kilka dni. Od razu mi sie przypomnialo jak ja w nocy sie budzilam z placzem. Neurolog przepisal hydroxizyne w syropku zeby przespal kilka nocy bez budzenia sie w srodku. Mowila ze pewnie przezywa to co bylo w dzien , tyle sie dzieje nowego i w nocy jeszcze raz to przezywa. Dalam syropek zaledwie dwa razy i przeszlo. Lekarka powiedziala ze ten syropek to glownie ze wzgl na mnie zebym przesypialam noc bez ciaglego wybudzania sie. Co inneggo jak maluch zaplacze w nocy raz na jakis czas a co innego jak co noc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja corka ma 1.4 miesiace. Od urodzenia w nocy budzi sie 2 razy ze strasznym placzem. Nie mozna jej wg uspokoic. W dzien jest to samo. Nie wiem jak jej pomoc. Zaden syrop. Zadne czopki. Nic nie pomaga. Lekarze rozkladaja rece bo nie znajduja przyczyny.

Dziecko w tym wieku bardzo przeżywa świat i nowe sytuację dlatego dIe budzi, normalna sprawa, minie. Wystarczy przytulić i polulac.
Co za bzdury
Co za bzdury

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

do góry