Widok

Co warto zobaczyć w Gdańsku ??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny ;)
Chociaż mieszkam w pobliżu Trójmiasto to jakoś nigdy nie było okazji aby zwiedzić na spokojnie Gdańsk.
(pomijam wycieczki szkolne)

Tym razem zaproponowałam koleżance abyśmy wybierały się raz w tygodniu na "zwiedzanie" ;D
W najbliższą środę mamy zamiar pojechać do Gdańska. Ograniczamy się tylko do Śródmieścia (Gdańsk Główny) gdyż nie mamy zbyt wiele czasu - zaledwie 3-4 godziny, a chcemy na spokojnie sobie pochodzić.
Dodam jeszcze że będzie z nami moja córka w wózku.

Możecie podpowiedzieć mi gdzie najlepiej pójść.
Oczywiście Starówka to wiemy ale co po za tym ?

Od razu proszę - jeśli masz zamiar wyżyć się w tym wątku to sobie odpuść. Więc bez złośliwych komentarzy ;pp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
po za starówką polecam Górę Gradową, fajny widok na panoramę Gdańska, centrum Hewelianum i można bez problemu wjechać wózkiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Salambo - a wiesz może jak tam dotrzeć np. komunikacją miejską ?
Specjalnie jedziemy SKM aby nie szukać wszędzie parkingów ;D

Z tego co widziałam na mapce to ta Góra w sumie nie jest aż tak daleko od dworca ;)
image

dwa kroki od dworca :)
jak jedziesz skm to wychodzisz wyjściem na PKS, kierujesz się w prawo i zaraz za kamienicą (jest tam tylko jedna) już widać Górę Gradową i przylegające do niej tereny
Muzeum morskie nad Motławą, obok Żurawia. Super wystawa, szczególnie ta interaktywna.
Polecamy
jak na 3-4 godziny pobytu -wszelkie muzea bym sobie odpusciła -chyba ze juz byłyscie w Gdansku i w sumie znacie starówke

zacznijcie od Góry Gradowej - wchodzi sie ścieżka za dworcem PKS
jak juz zobaczycie widoki idzie od razu na Starówke

a tak wiadomo Długa, Świętojańska, Mariacka, kościół Mariacki, ( tez mozna wejść na wieże )
Długie Pobrzeże, fajna jest fontana 4 kwartałów przy Kościele Mariackim

wracając jak wam jeszcze starczy czasu możecie ewentualnie zachaczyc o Muzeum Bursztynu na Targu Węglowym

Hewelianum i Muzemu Morskie to niewątpliwie fajne miesca ale na każde trzeba poświecic min 1-2 godziny wiec raczej nie zdążycie..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (123 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

do góry