Widok

Concord Transformer T czy Recaro Monza Seatfix przedział 15-36kg

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam prośbę może używacie, któryś z tych fotelików i dacie jakieś rady, który z nich lepszy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my mamy transformersa, zalezażało nam na foteliku z isofixem, a w tej klasie wagowej ten mial najlepsze wyniki testów zderzeniowych, poprzednie foteliki mielismy maxi cosi bo znow one mialy najlepsze testy.
uzywamy go juz ponad 1,5 roku i na razie odpukac nic sike nie popsulo, uszkodzilo itp.
a uzywany kilka razy dziennie, przes syna bo wiadomo do/z przedszkola, zakupy itp.
proponuje fotelik sunshine kids 15-36 jest szeroki wygodny i ma super materiał antypotowy poza tym dobrze wypada w testach i naprawdę jest do 36 kg zaglówek wysoko się wysówa a boczne zabezpieczenia również dopasowują się do wzrostu
Dzięki ale już kupiłam Recaro Monza Seatfix i jestem bardzo zadowolona. Fotelik spełnił moje wszystkie wymagania :)
mam pytanko, od jakiego wzrostu są te foteliki z przedziału 15-36?w jakim mniej więcej wieku przesadzałyście dzieciaki?
Moja córka ma w tej chwili 3,5 roku. Od ponad tygodnia jeździ w w/w foteliku. Super się jej siedzi i jest bardzo zadowolona. Wzrostu ma ok 98cm. Wpasowała się idealnie :)
Odświeżę troszkę wątek. Zastanawiam się nad fotelikami podanymi w temacie. Recaro monza seatfix i concord transformer t pro. Czy któraś z was używa go? Zależy mi na tym, żeby chociaż trochę dało się go rozłożyć do spania, bo bardzo często jezdzimy w długie trasy. Podzielcie się wrażeniami :)
to musisz się zastanowic czy chcesz, żeby dziecko było bezpieczne czy, żeby mogło spać wygodnie w podróży?
Nie ma takich fotelików w tym przedziale wiekowym, które pozwalają rozłożyć fotelik bez utraty bezpieczeństwa.

Ja użytkuje Recaro Monza Nova Seatfix. Bodajże da się tak zrobić, żeby lekko go odchylić, ale NIGDY tego nie robię, bo chcę dziecko żywe.
Bardzo polecam fotelik, ja jestem zadowolona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jadźka, skoro ma możliwość pochylenia, to jest to bezpieczne raczej....
z pochylających się w tym przedziale wagowym jest jeszcze BeSafe Izi Up X3- ma dodatkowy system ochrony w przypadku uderzenia bocznego- obraca się

generalnie najważniejsze jest dopasowanie fotelika do auta, w tym nikt na forum nie pomoże:) trzeba pojechać do sklepu i przymierzyć który najstabilniej siedzi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie-nie jest to bezpieczne!
Chyba jednak lepiej słuchać specjalistów niż swojej mądrości pt. "skoro ma to jest bezpieczne". A skoro część fotelików jest produkowanych, mimo, że nie przechodzą crash testów to tez to oznacza, ze są bezpieczne????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
skąd wiesz, że nie jest to bezpieczne? jeśli by nie było, to wydaje mi się, że nie przeszedłby tak dobrze testów
skąd masz takie informacje? czy to oznacza, że każdy fotelik z pochylanym oparciem jest bezpieczny tylko w jednej pozycji? te 0-18, 9-18 itd też?
to, że fotelik dostaje w crash testach 1 czy 2 wiem, że NIE JEST bezpieczne...
takie informacje można poczytać np. na fotelik.info.pl
Również w mama i ja uczulają na to. Polecam wizytę tam i popytanie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
podaj linka... czytam prawie codziennie i jeszcze się na taką informację nie natknęłam, dlatego mnie to zdziwiło
z mama i ja akurat nie mam dobrych wspomnień, sprzedawcy z jakimi miałam przyjemność wiedzieli w kwestii bezpieczeństwa mniej ode mnie :/ może pamiętasz nazwisko dobrego sprzedawcy? chętnie skorzystam, bo niedługo będę poszukiwać fotelika
najdłuższa dysputę prowadziłam z bodajże kierownikiem mama i ja w Gdyni (ten nowootwarty). Nazwiska niestety nie podam, bo nie zanotowałam.

W Gdańsku mierzyłam fotelik poprzedni 9-18 i sprzedawca też miał dużą wiedzę. Dziwię się, że masz niefajne doświadczenia z nimi.
ze strony fotelik.info
PODSUMOWANIE ZALET STOSOWANIA ISOFIX DLA FOTELIKÓW 15-36 KG

Na koniec podsumujmy jeszcze potencjalne zalety, możliwe do uzyskania poprzez zastosowanie systemu ISOFIX w fotelikach 15-36 kg. ?Możliwe?, bo nie do końca i nie we wszystkich obecnych na rynku konstrukcjach są one w całości zrealizowane:
zmniejszenie obciążeń działających na głowę i ramiona dziecka przy zderzeniu bocznym poprzez wyeliminowanie ?kiwania się? fotelika na boki,
zmniejszenie obciążeń działających na głowę i ramiona dziecka przy zderzeniu bocznym poprzez wyeliminowanie przesuwania się fotelika na boki,
zmniejszenie obciążeń przenoszonych na brzuch i biodra dziecka podczas zderzenia czołowego poprzez eliminację oddziaływania masy fotelika,
zapewnienie możliwości łatwej regulacji kąta pochylenia oparcia fotelika zapobiegającej opadaniu głowy dziecka do przodu podczas zasypiania,
zlikwidowanie możliwości uderzenia pasażera przez nie używany przez dziecko i nie zamocowany pasem fotelik podczas zderzenia.

regulacja oparcia jest podana w zaletach isofixa w fotelikach 15-36, nie widzę tu żadnych informacji, żeby było to niebezpieczne
no to odchylaj i powodzenia. 70% rodziców przewozi dzieci w nieprawidłowo montowanych/użytkowanych fotelikach.
ja akurat wożę dzieci tyłem- roczną i trzyletnią, więc są bezpieczne:)
po prostu mnie to zainteresowało, bo jeszcze o tym nie słyszałam
no to popytaj o to przed zakupem, skoro mi nie wierzysz. Na fotelik.info jest też kontakt na który ,można napisać w razie wątpliwości.
już napisałam i czekam na odpowiedź ;)
Oczywiscie,ze bezpieczenstwo mojego dziecka jest dla mnie najwazniejsze i to jest priorytet, ale my w ciagu miesiaca jezdzimy 4 razy po 600 km i chce tez, zeby mojemu dziecku bylo wygodnie i podczas spania glowa mu nie spadala. Podjade do sklepu i tam sie zdecyduje. Pytam sie na forum tylko czy ktos mial do czynienia z ktoryms z powyzszych fotelikow i moze cos mi o nich powiedziec.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry