Widok

Concord Transformer T czy Recaro Monza Seatfix przedział 15-36kg

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam prośbę może używacie, któryś z tych fotelików i dacie jakieś rady, który z nich lepszy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to raczej Ty nie rozumiesz :)
Paweł (-) oznacza, że Paweł NIE MA RACJI, a Waldek (+), że ma rację
z tym, że właśnie auto ma duże znaczenie przy doborze każdego fotelika

jeśli w instrukcji nie jest napisane, że pozycja spoczynkowa nie jest bezpieczna (jak w przypadku Cybexa), to znaczy, że można jej używać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie to nie o samochód chodzi. Chodzi o to, że odchylając wysuwasz fotel na isofixie. Wtedy z twardego isofixu (ze sztywnych rur) robi się półisofix (na miękkich paskach). Fotel lata na boki, bez względu w jakim aucie to zamontujesz. To nie jest bezpieczne i ochorna znacznie się obniża.
Niemniej i tak są rodzice, którzy tego używają i używać będą, bo sa mądrzejsi od papieża.

Ok więc wypowiedź Pawła.

"Waldek +, Paweł -, 15-36 testowane są tak, jak mówi instrukcja obsługi.

Przykład: Cybex zabrania, bo im testy przed ADACowe wyszły źle i w swoich fotelikach 15-36 pozwalają tej pozycji używać tylko podczas postoju. To taki TRICK prawniczo - sprzedażowy. PS: 9-18 obowiązkowo testowane są w obu pozycjach."

...z której jasno wynika, że nie są poddawane testom pozycje "po rozlożeniu" w przedziale 15-36 (Paweł -), a rozłożenie fotela w tym przedziale obniża bezpieczeństwo (Waldek+).

Zanim zaczniesz podważać czyjeś wypowiedzi nabądź wiedzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
to akurat nie są eksperci, ekspertem jest Paweł Kurpiewski, który wypowiedział się jako trzeci
poprzednicy to zwykli użytkownicy facebooka udzielający się na tablicy fotelik.info

nic nie pisałaś, że fotelik po odchyleniu Ci lata i jest niestabilny, a to oczywiście nie jest bezpieczne
wszystko zależy więc od samochodu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
przepraszam Cię - ale albo Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, albo...
Przekopiuję tu kilka odpowiedzi specjalistów z Twojego linka, bo nie każdy ma fejsa.

"Paweł Orepuk Odpowiedź - testowane są w wersji podstawowej - tzn. takiej, gdzie oparcie fotelika opiera się na całej płaszczyźnie oparcia fotela samochodowej kanapy w konkretnym samochodzie (p-podobnie Golf VI). Przy pochyleniu do przodu to opieranie o oparcie zostaje zniwelowane, w związku z czym jest to niestety bardziej niebezpieczne."

"Waldek Maciuszek Instrukcja Novej Monzy pozwala na odciagniecie fotelika od oparcia siedzenia samochodowego celem pochylenie oparcia fotelika , więc zakładam, ze ta pozycja jest przetestowana i zarazem bezpieczna. Niestety warto jednak pamiętać o tym, że im bardziej robimy w foteliku 15-36kg pozycję spoczynkową , tym bardziej obniżamy poziom bezpieczeństwa , gdyż im większa pozycja spoczynkowa w takich fotelikach , tym większe ryzyko wystąpienia zjawiska NURKOWANIA."

A jako, że mam monzę novą i widzę jak niestabilny jest fotelik po odchyleniu to nikt mi nie wmówi, że to jest bezpieczne. Cały fotel lata jak żyd po pustym sklepie. Isofix trzyma się już tylko na miękkim pasku, nie jest sztywny.
Jeśli uważasz inaczej pokaż crash testy z tego i noty do tych crash testów.
nie wszystkie filmiki z testów są udostępniane
masz w instrukcji zastrzeżenie, że jest to niebezpieczne?
mogę Ci ewentualnie pokazać wypowiedź eksperta https://www.facebook.com/www.fotelik.info/posts/493092804045481?comment_id=5667307¬if_t=feed_comment
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
kotek - ja mam recaro monzę i to Ty nie masz racji.
pokaż mi testy recaro monzy w pozycji odchylonej :) Czekam pilnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jadźka- nie masz racji
wiadomość od Pawła Kurpiewskiego z fotelik.info-
foteliki testowane są we wszystkich pozycjach, Recaro Monza przeszedł w obu pozycjach ok, natomiast dla przykładu Cybex tylko w pozycji pionowej i w instrukcji mają napisane, żeby odchylenia używać tylko w czasie postoju
ja mam concorda w jednym samochodzie a w drugim jeszcze Tobiego. nie ma co porównywać odchylania Tobiego a Transformera to zupełnie inna kategoria. Jak jedziemy w dłuższe trasy to wciąż wybieramy Tobiego Transformer odchyla się minimalnie chociaż przypuszczam że zależy to również od wyprofilowania tylnej kanapy w samochodzie. U nas jest wyjątkowo płaska i przez to nawet wysunięcie nie bardzo pomaga. Dodatkowo proponuję jak już kupowanie transformera w sklepie stacjonarnym ja kupiłam w sklepie internetowym i po rozpakowaniu i wyrzuceniu kartonu okazało się że jeden z zaczepów isofixa nie działa po wielu telefonach i mailach udało mi się uzyskać zwrot pieniędzy i poszłam do mama i ja i wynegocjowałam taką cenę jaką miał sprzedawca internetowy....(dodam że była o prawie 300 zł niż w mamaija) więc można :) generalnie transformer jest fajnym użytkowym fotelikiem na razie nei widzę jego wad poza tym odchylaniem i jestem przed zakupem drugiego fotelika i rozważam romera lub cybexa ale tylko tak dla urozmaicenia no i poza tym nie sądzę żeby drugiego transformera w takiej cenie sprzedali;)
Oczywiscie,ze bezpieczenstwo mojego dziecka jest dla mnie najwazniejsze i to jest priorytet, ale my w ciagu miesiaca jezdzimy 4 razy po 600 km i chce tez, zeby mojemu dziecku bylo wygodnie i podczas spania glowa mu nie spadala. Podjade do sklepu i tam sie zdecyduje. Pytam sie na forum tylko czy ktos mial do czynienia z ktoryms z powyzszych fotelikow i moze cos mi o nich powiedziec.
już napisałam i czekam na odpowiedź ;)
no to popytaj o to przed zakupem, skoro mi nie wierzysz. Na fotelik.info jest też kontakt na który ,można napisać w razie wątpliwości.
ja akurat wożę dzieci tyłem- roczną i trzyletnią, więc są bezpieczne:)
po prostu mnie to zainteresowało, bo jeszcze o tym nie słyszałam
no to odchylaj i powodzenia. 70% rodziców przewozi dzieci w nieprawidłowo montowanych/użytkowanych fotelikach.
ze strony fotelik.info
PODSUMOWANIE ZALET STOSOWANIA ISOFIX DLA FOTELIKÓW 15-36 KG

Na koniec podsumujmy jeszcze potencjalne zalety, możliwe do uzyskania poprzez zastosowanie systemu ISOFIX w fotelikach 15-36 kg. ?Możliwe?, bo nie do końca i nie we wszystkich obecnych na rynku konstrukcjach są one w całości zrealizowane:
zmniejszenie obciążeń działających na głowę i ramiona dziecka przy zderzeniu bocznym poprzez wyeliminowanie ?kiwania się? fotelika na boki,
zmniejszenie obciążeń działających na głowę i ramiona dziecka przy zderzeniu bocznym poprzez wyeliminowanie przesuwania się fotelika na boki,
zmniejszenie obciążeń przenoszonych na brzuch i biodra dziecka podczas zderzenia czołowego poprzez eliminację oddziaływania masy fotelika,
zapewnienie możliwości łatwej regulacji kąta pochylenia oparcia fotelika zapobiegającej opadaniu głowy dziecka do przodu podczas zasypiania,
zlikwidowanie możliwości uderzenia pasażera przez nie używany przez dziecko i nie zamocowany pasem fotelik podczas zderzenia.

regulacja oparcia jest podana w zaletach isofixa w fotelikach 15-36, nie widzę tu żadnych informacji, żeby było to niebezpieczne
najdłuższa dysputę prowadziłam z bodajże kierownikiem mama i ja w Gdyni (ten nowootwarty). Nazwiska niestety nie podam, bo nie zanotowałam.

W Gdańsku mierzyłam fotelik poprzedni 9-18 i sprzedawca też miał dużą wiedzę. Dziwię się, że masz niefajne doświadczenia z nimi.
podaj linka... czytam prawie codziennie i jeszcze się na taką informację nie natknęłam, dlatego mnie to zdziwiło
z mama i ja akurat nie mam dobrych wspomnień, sprzedawcy z jakimi miałam przyjemność wiedzieli w kwestii bezpieczeństwa mniej ode mnie :/ może pamiętasz nazwisko dobrego sprzedawcy? chętnie skorzystam, bo niedługo będę poszukiwać fotelika
takie informacje można poczytać np. na fotelik.info.pl
Również w mama i ja uczulają na to. Polecam wizytę tam i popytanie :)
skąd wiesz, że nie jest to bezpieczne? jeśli by nie było, to wydaje mi się, że nie przeszedłby tak dobrze testów
skąd masz takie informacje? czy to oznacza, że każdy fotelik z pochylanym oparciem jest bezpieczny tylko w jednej pozycji? te 0-18, 9-18 itd też?
to, że fotelik dostaje w crash testach 1 czy 2 wiem, że NIE JEST bezpieczne...
nie-nie jest to bezpieczne!
Chyba jednak lepiej słuchać specjalistów niż swojej mądrości pt. "skoro ma to jest bezpieczne". A skoro część fotelików jest produkowanych, mimo, że nie przechodzą crash testów to tez to oznacza, ze są bezpieczne????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jadźka, skoro ma możliwość pochylenia, to jest to bezpieczne raczej....
z pochylających się w tym przedziale wagowym jest jeszcze BeSafe Izi Up X3- ma dodatkowy system ochrony w przypadku uderzenia bocznego- obraca się

generalnie najważniejsze jest dopasowanie fotelika do auta, w tym nikt na forum nie pomoże:) trzeba pojechać do sklepu i przymierzyć który najstabilniej siedzi

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry