Widok

Czy Wasze maluchy "dotykają" klejnoty? Jak reagować?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny...
Wiem, to normalne, że dzieci interesują się tym, co mają między nóżkami, ale.. czy pozwalać ?

Mój roczniak przy każdym przewijaniu łapie mocno siusiaka i ciągnie, drapie jajeczka, najpierw się cieszy, ale czasem naprawdę przesadzi i ma wszystko czerwone. Mam wręcz wrażenie, że potem ma wszystko podrażnione.
Nie zostawiam go dlugo bez pieluchy, muszę zaraz zakładać świeżą, bo jest nie do zatrzymania. Ręcę mu muszę blokować.
Jak mu założe juz Pampersa to jeszcze jakiś czas wściekły łapie się za nią i marudzi, że nie może się dostać.

Jakie macie doświadczenia w tej delikatnej sprawie?

Ps. Już nawet myślałam, że może go tam swędzi, bo nie odciągamy skórki i brudek sie zbiera... Ale wszystko wygląda dobrze.
image
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może go swedzi w środku mój mały mówi że go boli cintolek jutro idziemy do lekarza.
imageimage
A mój zaczyna sam chodzić na nocnik i rano pierwsze co to ściąga pieluche i tak lubi latać.Też się podłapuje za przyrodzenie ale bez przesady.Narazie nic z tym nie robie bo to normalne raczej,że zawsze było zakryte a teraz nie i lata tam cos.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Nasza peditara raz pokazała Janowi jak należy naciągać sisiaka.
Codziennie przed kapiela chodzi i majstruje w majtkach:(....jak ja to widze , to padam na zawał od razu, a mąż chwali Jana że dobrze robi!

I zerka ciągle prz sikaniu też, zaintersowany ...grrr!
image

image
Dobrze, jak maluszek powie że cos mu dolega. A tak, bądź mądry i pisz wiersze...

Ale on sie drapie tylko przy przewijaniu, jakby cos sie dzialo to chyba częsciej by to robil?
image
image
image
może coś w środku pod skurka go denerwuje i dlatego tak drapie kuba też drapał,ciagał aż teraz mówi że go boli:(
imageimage
Mój ma 18mscy i jak tylko przychodzimy po pracy do domu sciagam mu pieluche i biega albo na golaska albo w samych spodenkach i cały czas ciągnie się za siusiaka, siada na kanapie i bacznie obserwuje co on tam ma i ma przy tym fajna zabawe bo sie cieszy ;) ale to trwa chwile , potem juz sie przyzwyczaja do "ptaszka na wolonosci" i nie interesuje sie juz tak bardzo. Wydaje mi sie ze to normalna ciekawosc a gdyby cos bolało czy swedziało to ciagnałby sie caly czas za pieluche.
image
u nas od niedawna Młody odkrył że ma coś między nózkami i też przy przewijaniu się łapie, a czasami tak pociągnie że ma zdziwioną minę bo za mocno :) Traktuje to na razie jako normalny etap poznawania swojego ciała i tyle .
Mój synek też łapie się za siusiaka, ale ja również traktuje to jaki etap poznawania swojego ciała.
image
image
to zdrowy odruch że dziecko się interesuje
odkąd koks skończył 14msc w dzien nie nosił wogule pampersa tylko na noc ale tez nie długo bo przed 2 urodzinami o pampach zapominilismy to i owszem dotykał się zarówno w wanie jak i np podczas bajki ale nie namolnie i nie wiadomo jak .owszem od ok 2 roku życia mówiłam że nie wolno tgo robić przy kimś ze to nie ładnie itp teraz sam potrafi naciagnąc sobie skórkę wie jak ma myć penisa :)
Ja wiem, że to normalny, zdrowy odruch, tylko żeby sobie Go nie urwał :-)))

Jak tylko będzie cieplej (bo na razie to jakaś porażka) to też malucha będę puszczać bez pampka.
image
image
image
Nikita nie zauważyłam sto latek dla synka !!!!!:)
nie urwie nie urwie
moj koks jak miał z 2 latka i własnie podczas kapieli zaczoł sciagac to się wysarł na cały dom mamo mamo klew hehhehe oczywiscie zadnej krwi nie było alepod skórką siusiaczek czerwony
Mój mały przy każdej okazji bezpieluszkowej ciągnie za siusiaka.......
Codziennie delikatnie odciągam ile się da,nigdy na siłę i myjemy sisiola,teraz mały odpycha moje ręce bo sisiol jego!!!!!
image
image
Dziewczyny to normalny odruch waszych maluchów.Poznają swoje ciało.Ja mojemu jak sie "bawił" siusiakiem to mu tłumacyzłam co to jest i do czego służy :) Kilkanaście razy jeszcze sprawdził po swojemu i potem mu przeszło.Nie krzyczałam że nie wolno dotykac bo przecież mógby sie zrazić i stwierdzic że ma cos nie tak albo że to cos złego że ma siusiaka a tego chyba nie chciałybyście.
image

image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oli AG - dzię-ku-je-my :-)
Balony nadmuchane, ciut smakołyków na stole było, ale właściwa uczta w niedziele :-)

Dzięki, dziewczyny, troche sie uspokoiłam.

:-)
image
image
image
Byłam u lekarza i przy okazji poruszyłam temat delikatny...
Dobrze, bo zobaczyłam jak można malemu daleko ściągnąć skórkę. Sama bym sie nie odważyła! Na szczęście pod spodem czysto.
Czyli to ciekawość :-)
Ciepło idzie , w końcu będzie mógł ptaszek pofrunąć na wolności :-)

Ps. Córka tez się tam drapie, ale w jej przypadku dostałyśmy Zyrtec, Clotrimazolum , bo może to być swędzenie alergiczne... U dziewczynek niestety gorzej z ta higieną...
image
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

do góry