Widok

Czy będąc w ciąży mozna jeść grzyby ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ciekawi mnie czy jadłyście grzyby w czasie ciąży,wiem że nie są wartościowe ale ja je uwielbiam ,rodzinka wybiera się na grzyby a ja im mowie zeby mi nie przwozili bo tylko mi smaka narobią ale tak naprawde nie wiem czy nie można ich jeść
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Grzyby są ciężko strawne i mogą zwierać toksyny także nie zaleca sie jedzenia w ciąży
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja jadłam grzybki z lasu ale jako dodatek np do pizzy

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tych lasowych nie jadłam ale wcinałam pieczarki :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja grzyby w ciazy jadlam i to bardzo czesto, bo tak je uwielbiam, nic sie zlego nie dzialo, a lekarka tez mi ich jesc nie zabronila.
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jadłam- takie marynowane:) może nie za często ale od czasu do czas- bo wtedy zazwyczaj woreczek żóółciowy mnie atakował
ja tam jadlam każde bo ja bardzo lubie grzyby nawet z wielkim brzucholem po lesie łaziłam i je zbierałam. Nie pytałam nikogo czy moge czy nie jadlam i w sumie się nie zastanawiałam czy mi to nie zaszkodzi. Małemu nic nie jest i mi tez nic nie było. A jadłam bo wiedziałam, że jak zaczne karmić piersią to jeszcze długo długo ich nie pojem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie jem grzybow..ale za to pieczarki jem prawie raz w tygodniu
image
image
mój Boże :) grzyby to była jedyna rzecz po której nie dostawałam mdłości w ciązy :> mam na myśli takie marynowane - teściowa robiła a ja pochłaniałam słoikami, nawet w nocy :O
Teraz w ciąży nie jestem, ale na samą myśl o maślakach... mmmmm :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
W czasie ciąży kategorycznie NIE MOŻNA jeść jedynie grzybów NIEJADALNYCH. Przed grzybami jadalnymi NIE MA PRZECIWSKAZAŃ.

Ponieważ są ciężkostrawne odradza się jedzenie grzybów:
1) kobietom w I trymestrze --> mdłości
2) kobietom w III trymestrze --> wzdęcia i zgagi.

Dodatkowo w grzybach znajdziecie witamię B i kilka przeciwutleniaczy oraz zdrowe dawki fosforu. Nie jest to faktycznie najoptymalniejsze źródło dostarczania witam i skłądników odzywczych, jednak smak nie powtarzalny.

Zatem, idę z piękniejsza połową i ziarenkiem robić jajecznice z grzybami, a dla zdesperowanych kula szklana i 9 miesięcy pod nią.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
"W czasie ciąży kategorycznie NIE MOŻNA jeść jedynie grzybów NIEJADALNYCH"
uff, jakie to szczescie, ze w ciazy nie jestem - przynajmniej moge wcinac niejadalne ;)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Grzybki pycha właśnie zjadłam usmazone prosto z lasu raz w tyg jem bo jest sezon i nie ma żadnych przeciwskazan smacznego
Mnie lekarz kategorycznie powiedział NIE
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
jadłam kurki w smietanie, chec byla wyzsza:)
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
ja nie jadłam surowego mięsa, surowych jaj, nie piłam alkoholu i napojów typu cola, ale to wiedza wszystkie mamy
reszta jak najbardziej dozwolona, oczywiście wszystko z rozsądkiem

a grzybach poczytać można tutaj:

http://parenting.pl/portal/grzyby-w-ciazy

bez przesady, je się w ciąży to co się lubi, byle nie palić i nie pić alkoholu. No tatara też bym nie ruszała.
Jedyny problem,że przez nudności pewne rzeczy nie podchodzą i tyle.
A im więcej rzeczy jesz, tym potem dziecko już je zna i alergii nie ma. Przetestowane dwa razy. i z obserwacji widzę,ze te co przeginają z dietą potem ich dzieciaki na wszystko uczulone.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
jadłam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (136 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry