Widok

Czy można przekarmić piersią niemowlę?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam 5 miesięczne dziecko, które domaga się karmienia co dwie godziny. Przybiera na wadze więcej niż książkowa norma. Tak częste KP jest już dla mnie trochę męczące, zwłaszcza nocą. Czy to normalne? Czy mogę utuczyć dziecko tak często je karmiąc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak możesz utuczyć za bardzo dziecko. U mnie jak synek też z wagą był już poza centylami, to pediatra zaleciła przepajanie wodą. W nocy pokarm jest bardziej tłusty, więc nie powinien się tak często budzić na jedzenie. Rozszerzyliście już dietę? Może jak zacznie dostawać jakieś kaszki, przeciery to nie będzie chciał ciągle KP.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Co za bzdury. Poza tym dietę rozszerzamy po 6 mc
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
Nie. Nie można.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dziecko KP może mieć nadwagę. Ogólnie dziecko powinno podwoić na pół roku swoją wagę urodzeniową, a na rok potroić (chyba, że jedno waga urodzeniowa to np 4 kg, wtedy nie powinno na rok jej potrajać :) A jak ze wzrostem dziecka? Zarówno wagę, jak i wzrost możesz sprawdzić w siatkach centylowych, jeśli któraś z wartości przekroczy 97 centyl, wtedy porozmawiaj z Waszym pediatrą. Wbrew powiedzeniom naszych babć, nie każde dziecko "się wyciągnie" z uzbieranych kilogramów.
Rozszerzanie diety po 6mż to ogólne zalecenie WHO, jednak w szczególnych okolicznościach można zacząć wprowadzać nowe pokarmy po 4 mż (dokładnie po pełnym, skończonym 17 tż). Ktoś dobrze doradził z wodą, gdyż ją można spokojnie wprowadzać od 4 mż. Czasem dziecku zwyczajnie chce się pić i dlatego woła mleka.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Proszę, skontaktuj się z dobrą CDL lub pediatrą, bo panie tutaj nie mają pojęcia o czym piszą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Nie nie można przekarmić, karm na żądanie dziecko samo wie ile potrzebuje, dzieci tak małe mają małe zoladki dlatego karmienie tak częste jest normalne, zdarza się że dziecko je nawet co pół godziny!! I to też normalne. Jeśli nie traci znacząco na wadze to wszystko jest ok. Karm ile chce , mleko mamy jest najzdrowsze , na pewno dziecka nie uutuczysz to kompletna bzdura. Nie znaczy to też że Twoje mleko jest za chude lub niepełnowartościowe jak zapewne będą Ci wmawiały babcie. Jest idealnie dopasowane do Twojego dziecka. Jesli dziecko zasypia najedzone choćby na 20 minut i nie traci na wadze to wszystko ok.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dzieci karmimy na żądanie, a nie "na żądanie, no chyba że wydaje Ci się że je za dużo to wtedy oszukuj dziecko wodą albo ograniczaj mu mleko". Naprawdę ręce opadają patrząc na komentarze wyżej. Zanim udzieli się komuś rady warto samemu sprawdzic, czy te rady nie zaszkodzą. Każdy jeden doradca laktacyjny powie Ci, że dziecka piersią nie można przekarmić. Ponadto mleko matki w porównaniu do mm ma różne fazy, więc jeśli dzieciak będzie chciał pociumkac co 15 minut to najprawdopodobniej będzie jeść mleko właśnie pierwszej fazy. To raz. A dwa, dzieci mają naprawdę świetny mechanizm samoregulacji i nigdy nie nie zje więcej niż potrzebuje. Dziecko to nie dorosły, nie napycha się ponad miarę dla przyjemności.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
A co do tych książkowych norm o przybieraniu. Książki to jedno, ale dziecko tych książek nie czytało :) są normy o podwojeniu masy do pół roku i potrojeniu do roku, ale w praktyce wszystkie dzieci które znam te normy osiągają znacznie szybciej a potem nagle zwalniają. Raczej patrzylabym na te normy w kontekście gdy dziecko przybiera za mało. Moje własne dziecko które potroilo masę w wieku 8 miesięcy, a teraz mając 14 miesięcy waży 11 kg, więc całkowicie normalnie. Jest szczupły i długi. Karmiony piersią na żądanie 7 miesięcy a potem mm.

Zostawiam jeszcze link do bloga pani za którą co prawda nie przepadam, ale ma ona na pewno dużo więcej wiedzy niż te internetowe specjalistki powyżej :)
https://www.hafija.pl/2016/08/porownanie-zalecen-przeglad-dla-babci.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
O matko, to jeszcze dodaj mamę ginekolog do poczytania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

do góry