Widok

Czy w zerówce dzieci poznają literki?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Za moich czasów to w zerówce się uczyło literek, a jak jest teraz?
Bo jak na razie dziecko żadnej litery w szkole nie poznało.

Jak jest u was w szkole? Czy dzieci w zerówce poznały już jakieś literki? Jakie?

Chciałabym poćwiczyć z dzieckiem w domu, ale nie wiem od jakich literek najlepiej zaczynać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
5 latek powinien już znać literki.Szanowna mama niech nie czeka aż szkoła ją wyręczy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 21
U nas pani powiedziała, że teraz w zerówce literek się nie uczy. I mój syn też ze szkoły niczego nie wynosi, jeżeli chodzi o literki. Ale i tak coś tam się w domu uczymy jak ma tylko na to chęć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w zerówce dzieci są "przygotowywane o nauki czytania i pisania" co oznacza że nauczać literek nie można (wg tego co wyznacza MEN) jednak w praktyce jest różnie i w zerówkach przedszkolnych uczą albo literek albo globalnego czytania....żeby dzieciom było łatwiej w szkole.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
też słyszałam, że niby się w zerówce literek się nie uczy słyszałam nawet ze w pierwszej klasie też dziecko znać liter nie musi.
Sama zaczęłam z młodą pracować.
Teraz poszła do zerówki i zdziwko bo w naszej jednak literek uczą, a jest w grupie 4-5 latków
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podobno jest wlasnie zakaz z MEN nauczania liter w zerowkach, nawet wywieszać na ścianach nauczycielom nie wolno. W naszych podręcznikach jednak są litery i cyfry. Z liter póki co córka poznała A, O, D, T, M. Każdą literę powtarzają przez tydzień.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas w zerowce nie ucza liczyc ani pisac ,uczymy sie w domu
Za moich czasów do zerówki chodziło się jako sześciolatki. Teraz zerówka to pięciolatki (głownie), a więc jak na wiek wychodzi tak samo
Mój pięciolatek uczy się literek w zerówce przedszkolnej,ma zeszyt w linie i w każdym tygodniu cwiczy pisanie jednej lub dwóch literek, małych i dużych, ma tez małe zadania domowe z pisania tych literek i krótkie wyrazy np mama, tata, tama, kot, sos. I uważam, że to bardzo dobrze.
Mój synek chodzi do szkolnej zerówki i uczą się pisać cyferki i literki.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
W przedszkolnej zerówce syn uczy się literek. Maja podręczniki i ćwiczenia, codziennie coś z tych ćwiczeń robią (nie zabierają ćwiczeń do domu)
MEN nie zakazał uczenia liter.

"Czy to prawda, że Ministerstwo Edukacji Narodowej zakazało nauki czytania i pisania w przedszkolu?

Nie, to nieprawda. Ministerstwo Edukacji Narodowej nigdy nie wprowadzało takich regulacji. Nowa podstawa programowa zakłada, że dziecko opuszczające przedszkole ma być gotowe do podjęcia nauki czytania i pisania. Jeśli jest gotowe już wcześniej (w trakcie nauki w przedszkolu), obowiązkiem nauczyciela jest odpowiednie stymulowanie dalszego rozwoju dziecka i indywidualizacja metod pracy.

Obowiązująca od 1 września 2009 r. podstawa programowa wychowania przedszkolnego stanowi całość, bez podziału na poszczególne grupy wiekowe. Opisuje ona minimalne umiejętności, które musi posiadać dziecko kończące wychowanie przedszkolne. Program dla dzieci w poszczególnych grupach wiekowych układają sami nauczyciele przedszkoli w oparciu o wymagania tejże podstawy programowej i umiejętności samych dzieci.

Podstawa programowa jest bazą, w oparciu o którą tworzone są programy wychowania przedszkolnego i programy nauczania. Program może zawierać dodatkowe treści nauczania wykraczające poza zakres ustalony w podstawie programowej. Zadaniem nauczyciela jest więc dobór odpowiedniego programu wychowania przedszkolnego tak, aby był on optymalnie dostosowany do potrzeb i możliwości dzieci, dla których jest przeznaczony.

Celem wychowania przedszkolnego, zgodnie z podstawa programową, jest m.in. wspomaganie dzieci w rozwijaniu uzdolnień oraz kształtowanie czynności intelektualnych potrzebnych im w codziennych sytuacjach i w dalszej edukacji.

W zakresie kształtowania gotowości do nauki czytania i pisania określone są umiejętności, jakimi powinno wykazywać się dziecko kończące przedszkole i rozpoczynające naukę w szkole podstawowej - powinno interesować się czytaniem i pisaniem; być gotowym do nauki czytania i pisania.

Zatem na poziomie wychowania przedszkolnego można uczyć dzieci czytania i pisania jeśli są już na to gotowe, czyli opanują minimum określone w podstawie programowej."
źródło: http://www.6latki.men.gov.pl/index.php/pytania-i-odpowiedzi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

do góry