Widok

Czym wywabić plamy z atramentu ???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w tytule...

Próbowałam już spirytusem i Vanishem.
Vanishem ani drgnęło.
Po spirytusie intensywność plamy zmalała.
Już nie jest ciemno granatowa (prawie czarna) jak wcześniej, tylko niebieska. Ale dalej już nie idzie :(

Dostałam od koleżanki bawełnianą kołderkę po jej dziecku.
Jest śliczna, tylko szpeci ją ta właśnie mała plama.
Dodam, że to nie jest świeża plama! A raczej taka sprzed kilku miesięcy. Szkoda mi bo to taka fajna kołderka.
Szkoda, że kumpela nie pomyślała żeby to zaprać od razu :(
maritiki@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak to jest z takiego zwykłego piórowego atramentu, to ja zawsze zmywałam takie plamy zmazywaczem do pióra i schodziło :)
image

image

cos mi sie wydaje ze raczej juz jej nie usuniesz...,zwlaszcza ze to stara plama.. Ja probowalam kiedys usunac plame z bordowego lakieru do paznokci i niestety musialam wyrzucic spodnie..A atrament wydaje mi sie jeszcze mocniejszym srodkiem ktory ciezko wywabic.
image
moja córcia dostała kiedys od kolezanki sukienisie poplamiona atramentem i po ok 12 praniach zeszło:) i tez nie byla to swieza plamka i myslalam ze juz nigdy nie zejdzie
No właściwie to ja nawet nie wiem czy to atrament czy tusz... a może wkład do długopisu... Cholera wie...
maritiki@op.pl
a moze zamoczyc calosc w wybielaczu na noc?
image
ale nie w vanishu bo to badziewie jest.w jakims innym konkretnym
image
liczyłaś? hahaha...

Plamy z atramentu
Świeże plamy wywabiać cytryną lub 10-procentowym roztworem kwasku cytrynowego. Stare- namoczyć w zsiadłym mleku lub serwatce i płukać w letniej wodzie.

Spróbuję ze zsiadłym mlekiem.
Wybielacz odpada, bo to kolorowa tkanina jest...
maritiki@op.pl
mleko powinno zadziałać. Mąż kiedyś zmienił tusz w drukarce ;) Plama zeszła, tusze zmieniam teraz ja :)))
dzięki serdeczne, dzięki poradzie, żeby użyć mleka uratowałyście mój dywan od paskudnych plam z czarnego tuszu do drukarki. dziękuję!!!:)
tylko mydłem na bazie żółci byczej ,zmyje nawet stare sprane plamy tuszu,szminki na białych koszulach,kupiłem je kiedyś w USA
namoczyć plame z atramentu w ciepłej wodzie i posypać OXY w proszku z biedronki i po 10 minutach wypłukać i dac jeszcze raz OXY i do pralki , plama zniknie , ja miałam 3 dniową plamę wielkości jabłka na pościeli i znikła polecam , można tez spirytusem salicylowym polać na ok 15 minut i znika
Szare mydło i gąbka.Właśnie udało mi się w taki sposob usunąć plamy z atramentu z drukarki.

Dzisiaj miałem ręce upaprane tuszem od drukarki i to 4 kolory, niczym nie schodziło, ale wśród różnych środków jakie były w domu, znalazłem odbarwiacz Dr Beckmann,jest to w proszku, posypałem na gąbkę i dokładnie umyłem tym ręce, ściereczeka też się wyprała - polecam

Ja atramenet z drukarki z bluzki sprałam w zsiadłym mleku.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (85 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

do góry