Widok

Czym wywabić plamy z atramentu ???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w tytule...

Próbowałam już spirytusem i Vanishem.
Vanishem ani drgnęło.
Po spirytusie intensywność plamy zmalała.
Już nie jest ciemno granatowa (prawie czarna) jak wcześniej, tylko niebieska. Ale dalej już nie idzie :(

Dostałam od koleżanki bawełnianą kołderkę po jej dziecku.
Jest śliczna, tylko szpeci ją ta właśnie mała plama.
Dodam, że to nie jest świeża plama! A raczej taka sprzed kilku miesięcy. Szkoda mi bo to taka fajna kołderka.
Szkoda, że kumpela nie pomyślała żeby to zaprać od razu :(
maritiki@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak to jest z takiego zwykłego piórowego atramentu, to ja zawsze zmywałam takie plamy zmazywaczem do pióra i schodziło :)
cos mi sie wydaje ze raczej juz jej nie usuniesz...,zwlaszcza ze to stara plama.. Ja probowalam kiedys usunac plame z bordowego lakieru do paznokci i niestety musialam wyrzucic spodnie..A atrament wydaje mi sie jeszcze mocniejszym srodkiem ktory ciezko wywabic.
moja córcia dostała kiedys od kolezanki sukienisie poplamiona atramentem i po ok 12 praniach zeszło:) i tez nie byla to swieza plamka i myslalam ze juz nigdy nie zejdzie
No właściwie to ja nawet nie wiem czy to atrament czy tusz... a może wkład do długopisu... Cholera wie...
maritiki@op.pl
a moze zamoczyc calosc w wybielaczu na noc?
ale nie w vanishu bo to badziewie jest.w jakims innym konkretnym
liczyłaś? hahaha...

Plamy z atramentu
Świeże plamy wywabiać cytryną lub 10-procentowym roztworem kwasku cytrynowego. Stare- namoczyć w zsiadłym mleku lub serwatce i płukać w letniej wodzie.

Spróbuję ze zsiadłym mlekiem.
Wybielacz odpada, bo to kolorowa tkanina jest...
maritiki@op.pl
mleko powinno zadziałać. Mąż kiedyś zmienił tusz w drukarce ;) Plama zeszła, tusze zmieniam teraz ja :)))
dzięki serdeczne, dzięki poradzie, żeby użyć mleka uratowałyście mój dywan od paskudnych plam z czarnego tuszu do drukarki. dziękuję!!!:)
tylko mydłem na bazie żółci byczej ,zmyje nawet stare sprane plamy tuszu,szminki na białych koszulach,kupiłem je kiedyś w USA
namoczyć plame z atramentu w ciepłej wodzie i posypać OXY w proszku z biedronki i po 10 minutach wypłukać i dac jeszcze raz OXY i do pralki , plama zniknie , ja miałam 3 dniową plamę wielkości jabłka na pościeli i znikła polecam , można tez spirytusem salicylowym polać na ok 15 minut i znika
Szare mydło i gąbka.Właśnie udało mi się w taki sposob usunąć plamy z atramentu z drukarki.

Dzisiaj miałem ręce upaprane tuszem od drukarki i to 4 kolory, niczym nie schodziło, ale wśród różnych środków jakie były w domu, znalazłem odbarwiacz Dr Beckmann,jest to w proszku, posypałem na gąbkę i dokładnie umyłem tym ręce, ściereczeka też się wyprała - polecam

Ja atramenet z drukarki z bluzki sprałam w zsiadłym mleku.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry