Widok

DOM. Nasz dom :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Startujemy z tematem.

Ostatnie dwa wieczory przegadane o tym z naszymi Rodzicami...

Nie będziemy czekać, bo czas to pieniądz :)
I od razu po świętach zabieramy się za wszystko po kolei. Będziemy mieli domek :) Mały, ale własny :)
Niech się właściciele cholernie drogich mieszkań ugryzą :)

Mam nadzieję, że parę z Was, dość juz obeznanych i doświadczonych w temacie, podpowie nam czasem...

:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
k@juta napisał(a):

> jak ktoś nad rzeką mieszka też może z niej pozyskiwać
> prąd

Mieszkam nad potokiem, ale moja działka z nim graniczy (potok leży na gruncie Miasta Gdańska). Nie sądzę, żebym mogła w jakikolwiek sposób wykorzystać go, niestety...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no no ja właśnie na ochronie środowiska trochę miałam o tym wszystkim jak ktoś nad rzeką mieszka też może z niej pozyskiwać prąd ALE WIESZ CO MOżNA PRZEZ Pół ROKU SIę DOWIEDZIEć :)
jednakże nie jestem do tego nastawiona negatywnie albo jak co poniektórzy nie twierdzę że z tego prądu nie za się uzyskać:)

a tak poza tym źrodło wiedzy ... internet :)
znajdziecie łopatologicznie wytłumaczenia wielu rzeczy, bo mi jest cieżko tak w skrocie napisac, a nie za bardzo wiem co Kogo interesuje

rozpisuj się śmiało :)
dzięki :)

Drogie Moje Panie ;)

jak juz wyzej napisalam temat źrodeł odnawialnych to jest faktycznie temat rzeka i cięzko od czegoś zacząć,
utworzenie instalacji np pomp ciepla (wiadomo ze nie wszystko sie da zrobić samodzielnie) ale większość i to zalezy od umiejętmości i możliwości i o cenach mówić jest ciężko. Wariactwem Piotrka jest właśnie to i en solarna/słoneczna, ja natomiast jak na turbiniarza przystało przede wszystkim en wiatru- i dodam ze u nas na pewno bedzie uzyskiwana jako żrodło pomocnicze (!!!) en wiatru czyli mała el wiatrowa, - nie mylic z wielkimi wiatrakami !!!
aha i o ile sie nie myle (a nie jestem na 100% pewna) projekty domow powinny uwzgledniac wlasnie uzyskiwanie en cześciowo ze żrodeł odnawialnych - ale wiem ze tego nie ma w projektach, albo robia taki projekt na prosbe- my przynajmniej o taki zapis bedziemy zabiegac,

eh no i znowu sie rozpisalam :)

kurde zawsze muszą się wcisnąć ahhh

no niestety często jest coś za coś.. nawet my zrezygnowaliśmy z naszej hektarowej działki (sprzedaliśmy ją) bo uznaliśmy że jednak za daleko wszędzie..i teraz mamy działkę w Kaliskach koło Kartuz (do samych Kartuz mamy 3 km.. na szczęście wieś leży w lesie i jest cicho i spokojnie ;) no i cena 20 tysięcy.. a propo różnych okazji..skarbówka sprawdza czy cena jest chociaż zbliżona do srednej ustalonej przez nich na danym terenie..jesli nie to dowala podatek...

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
oj tak chyba że się jest jakimś leśnikiem czy po ochronie
a wiesz nawet w grudiowym muratorze tez pisali o domach z bali

Lamia, faktycznie fajna ta chatka :)

Mój Tata pochodzi z Podlasia.. Byliśmy ostatnio w kwietniu u jego rodziców i widziałam sporo takich chatynek... (w Białowieży akurat powstawało olbrzymie coś z drewna) :)
Bardzo bym chciała tam zamieszkać... Cudowna okolica... Ale tam ciężko z pracą...

No właśnie bardzo trudno :)

Ale ja pracuję niejako w branży drzewnej i wiem, jakie są plusy... Ale oni swoje dalej...

Dzięki Wam dziewczyny :)
Poczytam muratora jeszcze, wczoraj się zalogowałam nawet :)
I będę robić kolejne podejścia...
Póki nie ma jeszcze działki, mam szanse coś wynegocjować :)

beatko to prawda ciężko przekonać ludzi mieszkających w domach tradycyjnych do domów z bali niestety:)

Najwięcej argumentów za znajdziecie w wątku domy z bali na muratorze http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=504&highlight=domy+bali. nasz domek będzie z bali o przekroju 20cm (tak budują w Norwegii a mróz tam trochę inny niż u nas), wszystko jest ciśnieniowo impregnowane do tego cały środek będzie imregnowany woskiem pszczelim (to już sami będziemy biegać ze szmatką i wcierać ) , planujemy tylko kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (czyli DGP czy coś takiego).. na początku też miałam sporo wątpliwości, ale byłam na wczasach w takiej chacie w górach i po prostu super było ;) no i chata była używana jako pensjonat od 20 lat a wyglądała świetnie..na wschodzie Polski kwitnie teraz handel starymi chałupami z drewna (białostockie) które mają po sto lat i więcej i wyglądają rewelacyjnie po drobnym remoncie ;p
tutaj link do takiej chaty ;) http://homepage.mac.com/rogaleo/robercin/PhotoAlbum34.html o ile to jeszcze mozna nazwać chatą ;)

w kwestii ogrzewania tak a nie inaczej bo 10 m3 drzewa w nadleśnictwie kosztuje (przy własnej wyrębie..a właściwie ścince) około 600 zeta ;) a to spokojnie wystarcza na całą zimę na tak nie wielkie domek

mamy drewniany dom przystosowany na caloroczny mieszkalny na wsi nad jeziorem. Nie jest to co prawda dom z bali ale zwykly "danmar" i musze powiedziec ze sprawuje sie calkiem niezle. Oczywiscie po okolo 5 latach wymagal ponownej konserwacji (pomalowania tikkurilla) ale poza tym to nic zlego sie nie dzieje. Dom jest cieplutki bo odpowiednio ocieplony - ogrzewanie to tylko kominek (otwarty, bez wkladu) i grzejniczki takie nie duze na prad (ktorych praktycznie wogole sie nie wlacza - tylko w lazience. W salonie jest grzejnik olejowy. Fakt, ze nie bylismy tam przy 20 stopniowych mrozac, pewnie trzebaby bylo mocniej dogrzewac.

Reasumujac - jak sie odpowiednio dba o dom drewniany to moze wytrzymac dluuuugie lata i nie sadze zeby byl duzo gorszy od murowanego - oczywiscie jesli jest odpowiednio postawiony

Lamia, ja próbuję nadal przekonać Męża i Teścia, że domy drewniane nie są złe.. Brakuje mi dobrych argumentów, żeby ich przekonać :) A Ty jesteś w temacie... :)

kurcze to ja ziemie chce
buuuu

:) a my budujemy drewniany domek z bali..nasz domek ma 85m2 i dach dwuspadowy(90m2) biorąc cenę dachówek na około 20-30 zł za metr to jak pokrycie dachu wyjdzie 10 rysi to max gdzieś już pisałam o kosztach drewna i robocizny.. do tego dachówka (brat - stolarz, dekarz) elektryka w domku( mąż kuzynki) hydraulika (tato) żadnych tynków, ociepleń nie trzeba.. pozostanie tylko jeszcze kominek (do 10.000) i do tego wyposażenie. Juz dziś wiem, ze wyjdziemy na 150 tysiecy..spokojnie..

Kropka-M :) Jeżeli masz czas, to prośbę beann popieram :)

Ja też trochę siedzę w temacie... Ale pominiętego tutaj alternatywnego źródła energii... MOże czasem też coś podpowiem...

Kropka-M napisał(a):

> nie mam zamiaru tworzyc tu wykladow na temat energetyki (...), bo ten temat to dla mnie temat rzeka i
> konik....

To może nowy wątek, please....
Nie chcę Cię naciągać na bezpłatne porady, ale może chociaż "skrótowo" koszty instalacji i ekspoloatacji dla poszczególnych sposobów ogrzewania?
Moi rodzice za ogrzewanie 300 m2 domu płacą w sezonie grzewczym około 600-700 zł, tak więc strasznie oszczędzają i mają znacznie mniej, ale mrozy straszne;( Ale dom jest nieocieplony, a co do pieca to jest gazowy, bardzo dobry. Ale spec od pieców mówił, że przy takim metrażu to tak średnio wychodzi. Właśnie z tego powodu nie chciałabym mieszkać w domu, zbyt duże koszty utrzymania.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
noooo, kropka, chyba cie na jakąś kawe zabiore jak już bede na tym etapie, ty sie wygadasz, a ja może wykożystam takie nowinki :)))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry