Widok

DOM. Nasz dom :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Startujemy z tematem.

Ostatnie dwa wieczory przegadane o tym z naszymi Rodzicami...

Nie będziemy czekać, bo czas to pieniądz :)
I od razu po świętach zabieramy się za wszystko po kolei. Będziemy mieli domek :) Mały, ale własny :)
Niech się właściciele cholernie drogich mieszkań ugryzą :)

Mam nadzieję, że parę z Was, dość juz obeznanych i doświadczonych w temacie, podpowie nam czasem...

:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
beann..
nie mam zamiaru tworzyc tu wykladow na temat energetyki, ale ceny np pomp ciepla sa zatrwazajace jak sie wykonuje przez firmy, ale jak sie je robi samemu, a jest to mozliwe, to nie jest duzy koszt, jest energia solarna ( cos innego od en slonecznej) istnieje en wiatru i mozliwosc wykorzystania przydomowej turbiny wiatrowej (a raczej byl by to maly wiatraczek) ..., i wiele wiele innych
koncze te wywody bo ten temat to dla mnie temat rzeka i konik....

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, ocieplenie domu + kominek z płaszczem wodnym + dobry opiec gazowy
i koszty ogrzewania są niewielkie
teraz tak mamy

Gratuluję wszystkim decyzji o budowie! Baaardzo mądry krok, IMHO. Mam nadzieję, że zdążycie z wykończeniem, zanim ceny na materiały i robociznę zdrożeją tak, jak teraz ceny mieszkań.

Co do kosztów budowy... Wszyscy, którzy się wypowiadają, mają rację... Zwykle jest tak, że koszt budowy przekracza znacznie kosztorys... Znam przypadki, że nawet kilkukrotnie. Ale mam też przykłady osób, które wybudowały dom za kwoty znacznie niższe, niż przewidziane w standardowych kosztorysach.

Jeśli chodzi o niby ogromne koszty ogrzewania - bzdura! (chyba, że ktoś ma źle ocieplony dom i beznadziejny piec). Moi rodzice za ogrzewanie prawie 400m domu płacą tyle, ile wynoszą koszty ogrzewania ok. 100m mieszkania z GPEC.
Dziewczyny, jak chcecie, to piszcie... nic nikomu nie zaśmiecacie!

Madziu!!! cokolwiek będzie, będzie dobrze dla Ciebie!!!

kurcze top jest pech jak ciąglwe w oczy wiatr wieje:(

kurcze, szkoda, ze ciągle jakies przeszkody, dobrze, nie zaśmiecamy wątku, i nie naciskam...

no Beatko chyba będziemy musieli jakiś czas pomieszkać osobno
ale nie chce zasmiecać watku bEATKI

pmadiu, a co sie dzieje?
coś pod górke znowu?

dziewczyny po prostu musi się udać
a właśnie kropko pochwal się o czym myślicie na naszym terenie są korzystne również wiatraki co nie co o nich czytałam a może masz jeszcze inne nowości:0

o co ja czytam Beatko
gratulacje
bo u nas sie pokiełbasilo niestety

to chyba nie był żaden spór, tylko małe nieporozumienie,

beatko ta wigilia jest bardzo realna i oby sie udalo, z całego serca wam tego życzę :)))))))))))))

Beatko, Tobie grilla w ogrodzie też nie podarujemy :)

dobra, koniec sporu, niedogadanie po praostu
i tak ci zazdroszcze beann, że ty już masz coś swojego :)
a my dopiero zaczynamy :)

ale co tam, wszystkio w swoim czasie, za 2 lata robie wigilię dla całej rodzinki :)
juz są zaproszeni, ale jeszcze nawet dziura nie jest wykopana w ziemi, hehe :)

beann, własnie pisałam to beatce, ze pewnie myslisz o samym domu a nie o dobudowaniu, bo to jest duza różnica

beatka81 napisał(a):

> nie zniechęcisz, bo i tak nie mamy innego wyjścia, tylko budowa
> no i my na prawde wiemy co robimy,
> jesli miałambym 400 tyś to i 400 bym wydała na dom
> a że mam 150 ty wydam te 150, i zmieszczę się w tych
> zaplanowanych kosztach, czy ci sie to podoba czy nie !!!

Nie wiedziałam, że chodzi o dobudowanie do istniejącego domu. Mam w pracy znajome małżeństwo, które też dobudowało się do domu teściów (teraz budynek jest w literę "L" z osobnymi wejściami); widać go przy Świętokrzyskiej. Faktycznie budowa kosztowała ich dużo mniej.
Kropka-M napisał(a):

> w naszym domu bedzie duzo nowinek- rozwiazan technologicznych,
> nad ktorymi "zwykly" laik rowniez powinien sie zastanowic, bo
> to nie jest "widzimisie" na przyklad uzytkowanie energii
> odnawialnej

Te pompy ciepła, czy jak im tam? (ciepło uzyskiwane z różnicy ciśnień/temperatury (?) wody pobieranej głębinowo?). Słyszałam wiele dobrego na ich temat; koszt instalacji ok. 30-40 tyś., ale później koszt energii elektrycznej tylko 200 zł/m-c i to zimą!!! Niestety, 6 lat temu nikt o nich nie słyszał. Z kolei o wykorzystaniu energii słonecznej przy ogrzewaniu w naszym klimacie czytałam, że instalacja nie zwróci się przez dwa pokolenia. :(((.
dokładnie tak jak się rozbudowuje to wychodzi taniej,
czyli dobudowujecie sie do sciany, to sprawa juz wygląda inaczej, wszystko będzie na miejscu, prąd woda itd. a nie jak u nas trzeba prosic sąsiadów o wodę, na szczęście w styczniu maja nam doprowadzić juz ja,

mysle ze 150 tyś przy duzych oszczednościach mogłoby starczyć( korzystając z wielu znajomosci) ale ja bym tak powiedziała 200 tyś. wtedy to spokojnie,

tak czytam o tym ogrzewaniu i szczerze mowiac .. nie wierze ;)
my (czyli ja i moj maz :)) oboje jestesmy energetykami, i kwestie ciepła sa nam dobrze znane i kwestia ogrzewania dobrze rozwiazana wcale nie powinna byc zmora,
a utrzymanie domu jest wiele tansze niz mieszkania~!!
w naszym domu bedzie duzo nowinek- rozwiazan technologicznych, nad ktorymi "zwykly" laik rowniez powinien sie zastanowic, bo to nie jest "widzimisie" na przyklad uzytkowanie energii odnawialnej

noo, masz pamiec k@jutka :)

Beatka będzie dobudowywać
jakiś czas temu była właśnie na ten temat rozmowa i tam przedstawiała swój projekt i wszystko:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry