Widok

Dania wigilijne...

Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny co znajdzie się na Waszych wigilijnych stołach? Co szykujecie na Święta? :) może ja zacznę ale pomysłów mi brak-chciałabym coś innego, coś nowego...
- Barszcz, zupa grzybowa
- Pierogi
- Bigos
- Łosoś w galarecie
- Jaja faszerowane
- Sałatka ze śledzia z buraczkami - moja ulubiona :)
- Sałatka warzywna
- Sałatka z tuńczykiem
- Ryba smażona
- Ryba po grecku
reszta w trakcie planowania...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aj spóźniłam się...rocznica dodania wątku minęła :-) ale dzięki niemu przypomniałam sobie o mojej ulubionej sałatce ze śledziem i buraczkami :-) W tym roku u nas:

Barszcz z uszkami
Karp smażony
Szczupak smażony
Szczupak w galarecie
Łosoś w galarecie
Jaja faszerowane
Sałatka warzywna
Sałatka ze śledziem i buraczkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Kompot z suszu
Ryba po grecku
....

Myślę co jeszcze... :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nascimento prosimy o przepis na sałatkę ze śledzia z buraczkami:)
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sledzie-pod-pierzynka-z-buraczkami-7

Tutaj znalazłam przepis przypominający moją sałatkę... ja dodaję jeszcze warstwę marchewki. Wszystkie warzywa tzn buraczki, ziemniaki i marchewkę gotuję na parze, wtedy pozostaje ładny kolor i przede wszystkim smak.

Moja rada...kupcie śledzie tzw. "nie przerośnięte" takie małe płaty wtedy są kruche i smaczne. Wiadomo - filet biały a nie żółtawy... Do tego ja moczę śledzie bardzo długo czasami całą noc... przed moczeniem płuczę kilka razy. Jestem pod tym katem strasznie wyczulona - kiedyś ktoś zaserwował nam tą sałatkę, rzuciłam się na nią bo to moja ulubiona a jak spróbowałam.....zastanawiałam się gdzie wypluć. Wtedy zapytałam jak długo płukała śledzie na co usłyszałam "nie było czasu-nie płukałam" blee

WAŻNE!

Ja po starciu buraczków odsączam je przez jakiś czas lekko dociskając na sicie, dzięki czemu nie spływa z nich sok po warstwach sałatki i wygląda zjawiskowo :-)

Ps. Ja daję majonez na każdą warstwę.

Smacznego :-)
Nasci - czym faszerujesz jajka? :P (zastanawiam się czy nie zrobić jajek dla Młodego)
Na Wielkanoc (chciało mi się nowych smaków) zrobiłam pyszne z pieczarkami i prażonymi ziarnami słonecznika :) http://gotujmy.pl/moje-ulubione-jajka-faszerowane,przepisy-jaja-przepis,184896.html
I takie z ćwikłą http://gotujmy.pl/jajka-z-rzezucha-i-cwikla,przepisy-jaja-przepis,209988.html

My śledzie moczymy w mleku lub wodzie z mlekiem ;)
Był kiedyś wątek poświęcony "szubie" czy też śledziom pod pierzynką ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Salatka-Szuba-t498493,1,310.html
Agusia ja na wigilię faszeruję łososiem wędzonym a na Święta bardzo drobno pokrojoną kiełbaską lub szynką plus drobno pokrojony ogórek korniszony. Do drugiej wersji dodaję odrobinę koncentratu który poprawia kolor w przypadku mało "żółtego" żółtka :-)

Ps. Jeśli śledzie moczę od rana a po południu robię sałatkę to również dodaję mleko a jeśli na cała noc to tylko w wodzie bo w mleku wtedy są zbyt kruche :-)
Macie jakiś przepis na kutię. I gdzie kupić pszenicę?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry