Widok
Tak tak to prawda, kobieta w ciązy zawsze ma ubezpieczenie. Jeżeli przed ciążą była nieubezpieczona (np. bezrobotna niezarejestrowana) to w czasie ciąży "nabywa" ubezpieczenie i może korzystać z darmowej opieki zdrowotnej, ale przysługuje tylko to co jest za darmo przez NFZ, czyli np. za znieczulenie u dentysty trzeba już zapłacić. Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie w przychodni kanałowo nie leczą w ogóle, "bo nie ma sprzętu".
Na pewno dzieciakom do 18 r.z przysluguje darmowe leczenie kanalowe, w ciąży nie pamiętam - chyba też. Na pewno przyszłe mamy mają za darmo zabiegi z dziedziny periodontologii - scaling (ściąganie kamienia - bo w ciaży jest większe ryzyko chorób dziąseł i przyzębia)
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com
Tak w ciąży leczenie zębów w tym kanałowe masz za darmo wogóle opiekę lekarską ,ale nie każdy dentysta i lekarz ci o tym powie ,ja mam fajną dentystkę która robiła mi w ciąży 4 zęby jak mi powiedziała ile za dwa (obok siebie) miałabym płacić to koparka opadła (350-400 zł) i za znieczulenie też nic nie płaciłam .