Widok

Depresja poporodowa

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy to możliwe żeby ponad miesiąc po urodzeniu dziecka wystąpiła u mnie depresja ? O ile wogóle to jest depresja. Nie bardzo rozumiem co się ze mną dzieje. Na prawie wszystko reaguje płaczem. Jak mały płacze to ja płacze razem z nim, jak mąż mówi że jest zmęczony to zaraz płacze o to że nie chce mi pomóc. Denewuje mnie całe otoczenie. Z jednej strony oczekuje pomocy towarzystwa a z drugiej najchętniej zamknęłabym się w czterech ścianach i z nikim nie rozmawiała i nikogo nie dopuszczała do dziecka. Czy któraś z was miała takie objawy ? I czy powinnam udać się do lekarza a jeżeli tak to do jakiego ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
heheheh J czy J - to mi się podoba :)
Oj, cieżki temat. I bardzo tabu.

Niejedna kobieta się z tego powodu nawet powiesiła. Sam byłem raz na takich oględzinach.

Makabra.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

też tak miałam ale jakoś wszystko sie unormowało
Tak naprawdę to fakt,że przez ciążę wszyscy nad nami skaczą, to potem kobieta po porodzie jest tak jakby zostawiona sama sobie- wszystko przenosi się na dziecko. Do tego po porodzie zmęczona obolała musi nagle zająć sie czy ma siłę czy nie, a dziecko co chwilę się czegoś domaga. Kobieta może mieć różne problemy np. z karmieniem, to że jest trochę więźniem w swoim domu zwłaszcza na początku nie pomaga. Dużo czynników, trzeba się znaleźć w nowej roli, bo ksiażki to ksiażki a rzeczywistość to inna sprawa i hormony powoduje,że większość z nas nie tryska entuzjazmem po porodzie i też przez to napewno ciężko rozpoznać co jest normą a co depresją. Zwłaszcza dla samej kobiety
A znacie moze jakies "domowe" sposoby na depresje poporodowa? Zanim udam sie do specjalisty... Ziolka? Deprim? Jakies inne leki?
ja tez tak miałam ale przeszło
znam temat - też męczyłam się z depresją poporodową.

całe szczęście coraz więcej zaczyna się o tym mówić!

nie wiem czy są jakieś domowe sposoby. ja się sama z tym męczyłam - tzn. bez pomocy lekarza i leków czy też terapii (nie wiem co powinno być zastosowane).
Z doświadczenia - nie radzę. Lepiej iść jak najszybciej do specjalisty. Tylko dobrego. I raczej nie na NFZ (chyba, że dobrze trafisz)... Ja zrobiłam jedno podejście ale się mocno zraziłam. Najpierw czekając długo na termin, później w poczekalni 2,5 godziny po czym okazało się, że jakiś zakuty w kajdany i mamroczący pod nosem typ ma pierwszeństwo - bo 2 lekarki to biegłe sądowe i muszą wydać opinię... więc po 2 minutach pobytu w gabinecie zostałam przeproszona i wyproszona - bo lekarka musiała tamtego diagnozować. Dzięki wielkie. Wyszłam na dobre i już nie wróciłam.

Do teraz jestem mega nerwowa, wybuchowa :/ miewam też depresyjne nastroje :/

Nigdy wcześniej (przed porodem) nie miałam takich problemów.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry