Widok

Dieta Montignaca

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała może dietę Montignaca? Słyszałam, że jest bardzo skuteczna i nie przynosi efektu jojo tak jak. np. dieta Dukana. Czy macie jakieś fajne przepisy na dietę Montignaca(w szczególności chodzi mi o pomysły na śniadania i kolacje ;-) Pozdrawiam dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jest kilka przepisów. Mam też dwie książki z przepisami, ale generalnie to z Montignaca żywcem biorę gotowanie zup, placki z soczewicy i smażone warzywa. Z resztą trzeba improwizować po swojemu, albo ściągać z internetu, posiadając wiedzę potrzebną do odróżnienia dobrych przepisów od kompletnie pomylonych.

Oryginalne przepisy Montignaca dla mnie zbyt "zagraniczne" są, ale przy drugim czytaniu książki już w głowie same układają się pomysły na "nasze" dania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jestem na mm od 5 stycznia pierwszy tydzień - 3kg teraz jakos waga stoi od kilku dni ale nie zniechęcam sie na dodatek wciągnęłam od dziś męża ale łazi i gada że głodny jest bo mu nie pozwalam podjadać ;]
przed ciąża byłam na dukanie dla mnie to byla fajna dieta ale teraz karmię piersią więc dukan odpada
Agatha- Ty na diecie???Je4sssu, co ja mam powiedzieć:)

Ja od pazdziernika juz ok 8kg, na diecie-ruch i mniej jedzenia:)
i jak tam dietujecie na mm?
Ja cały czas dietuję, w sobotę zrobiłam sobie pyszny deser mm z gorzkiej czekolady, bo miałam ciśnienie na słodkie :)
Kochane dołączyłabym do Was w tej diecie, ale potrzebowałabym Waszej pomocy :)
Co ja z czym w pierwszym etapie? Lubię jeść (gotować i jeść - dużo:D) czy ta dieta jest taka że nic prawie nie można jeść i cały czas jest się głodnym?? Czy jest "normalna" i można jeść dużo?
można jeść dużo :)
ja mam taki podział i wg niego nie łączę produktow w jednym posiłku z tych dwóch grup

WĘGLOWODANY to na przykład: mąka pp (pełny przemiał - typ 1850 i 2000), chleb pp, wasa żytnia ( z dziurkami, nie light), deski z lidla (bez sezamu - granatowe opakowanie, makarony razowe i z pszenicy durum (bezjajeczny), ryz dziki i brązowy, płatki owsiane górskie (nie blyskawicznne), dżemy owocowe na fruktozie, cały asortyment nabiału do 1,5 % zawartości tłuszczu (oczywiście bez cukru), nasiona strączkowe (groch, fasola, soczewice, soja), kostka i granulat sojowy.

TŁUSZCZE to: ryby(chudą rybę - na przykład tuńczyka wsw można dodawać również do posiłków węglowych), mięso, wędliny (mało przerobione, np. piers wędzona), sery żółte, pleśniowe, sery feta, serki topione Kiri, jajka (samego białka można używać przy posiłkach węglowych), oliwy i oleje.
A jakby stosować produkty mniej więcej jak w dukanie tylko jeszcze owoce do tego to dobrze będzie? :-) Byłaby to dieta idealna dla mnie bo nie mogę życ bez mięsa warzyw i owoców a na dukanie owoców niestety nie można
tu owoce mozna w sumie tylko rano 30min przed sniadaniem ale codziennie a warzywa do bólu. produkty rożnia sie troche niż w dukanie
Owoców najlepiej na początku nie jeść, najładniej się chudnie wtedy, uhhh ja pamiętam jak się po dwóch miesiącach rzuciłam na jabłko ;-)

Za mną pierwszy tydzień i 3,9 kg mniej, czyli kropla w morzu ;-)
Dziewczyny podawajcie na bieżąco swoje pomysły na obiady, śniadanie, kolacje, przekąski itp. Razem będzie nam łatwiej :) Mi już pomału brakuje pomysłów na urozmaicanie sobie tych posiłków :( Dziś na śniadanko zjadłam jajecznicę, potem zjem serek wiejski, na obiad kurczak z warzywami gotowany na parze i na kolację chyba owsianka. A jakie u Was dziś menu?:)
Mi wychodzą trzy posiłki dziennie ( stosując przerwy zgodnie z zasadą)
Na śniadanie np. twaróg z jogurtem nat. albo w plastrach posmarowany dżemem, owsianka, cebularz, muffinki, naleśnik, jajecznica, obiad to mięso, zupa z soczewicy, pomidorówka, rosół, no różności, na kolację mam najczęściej rybę, makrelę np, czy pstrąga w galarecie, groch z kapustą, można zrobić pierogi z kapustą itp. do tego dużo warzyw!!!

~A./ Serek wiejski jaki jesz??
Ja jestem na MM od 3 tyg. i schudłam 4 kg. Uważam ze dietka super. Codzienie moge jesc owoce i warzywa, makaron i pieczywo:)))
To gratuluję!!!

dopisz tylko że nie każde pieczywo można, jak i nie każdy makaron, bo wejdzie ktoś zobaczy -chleb! i się nie potrzebnie napali ;-)
olusia30 ja kupuję serek wiejski light piątnicy lub zott (ma 15 % tł.)
Olusia30 a rosół lub pomidorówkę z czym szamiesz? bo z ryżem i makaronem nie wolno?
mi w tej diecie brakuje jedynie kawy i kanapki z mięskiem, hihi ;D
Olusia jaki chleb najczęściej jesz z tym twarożkiem i dżemem? Aha i czy Wam też te naleśniki z mąki PP wychodzą takie obrzydliwe w smaku jak deski?
~A./:

odp.1

Serek wiejski jako węglowy posiłek można jeść jeśli ma 1,5% tłuszczu i mniej, nabiał do posiłków tłuszczowych można od 18% tł. wzwyż, np. śmietana.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry