Widok

Dieta Montignaca

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała może dietę Montignaca? Słyszałam, że jest bardzo skuteczna i nie przynosi efektu jojo tak jak. np. dieta Dukana. Czy macie jakieś fajne przepisy na dietę Montignaca(w szczególności chodzi mi o pomysły na śniadania i kolacje ;-) Pozdrawiam dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja codziennie mam na kolacje mix sałat(+ogórek, cebula lub pomidor, papryka) z dodatkami do wyboru: jajka, kabanos, tuńczyk,camembert,mozarella,polane oliwą z przyprawami

a wczoraj miałam ochote to sobie zjadłam szprotki w oleju

dziś mam zamiar zjeść
ś :2kromki chrupkie zytnie z dzemem mm i twarogiem + twarożek z pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem

IIś :makaron z fruktozą i jogurtem + marchew

o: kasza z mieszanką warzyw chińskich

k:mix sałat z dodatkami jakimiś :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ewa pyszne menu!!

Ja uwielbiam makaron z truskawkami na śniadanie.
Dziś jem to co wczoraj, i robię sobie pstrąga w galarecie, będzie na trzy obiady.
Jak tam dziewczyny trzymacie się?
może nie tak do końca bo dopiero sie ucze a;e staram się przestrzegać zasad

jem 3 posiłki dziennie, ograniczam do minimum słodycze (jestem wręcz od nich uzależniona ;) )

i widze efekt...nie czuję głodu-a nie obiadam się
czuje się lekko, zadnego wydętego brzucha ani nic z tych rzeczy

dziś na śniadanie jadłam chlebek z serkiem wiejskim i szczypiorkiem, do tego pomidor
na lunch mix sałat z łososiem, ogórkiem, papryką i pomidorami
a na obiadokolację kotlecik mielony z surówką
ja tez jadłam sporo słodyczy ale z dnia na dzien razem z rozpoczęciem diety odrzuciłam slodkie,
Ja się trzymam :) 3 tygodnie i -5 kg. hurra :))) a jaka lekka się czuję :)))
~A gratulacje!!!!

Ja od słodyczy się odstawiłam też z dnia na dzień, a mogłam się nimi wyłącznie żywić, nie brakuje mi ich nic a nic.
U mnie na wadze 6,7 kg mniej :-)))
którą książkę polecacie osobie myślącej o tej diecie?? Chciałabym pzreczytać zanim zacznę dietę, ale nie wiem po którą najlepiej sięgnąć :/
książki nie mogę polecic bo nie czytałam
ale moge sie pochwalic że schudłam 6kg w jakis miesic :)
Kurcze ale mi zal jak teraz was czytam, takie fajne wyniki a ja odpuscilam. Zjadlam jeden kawalek ciasta i poszlooo... Dajcie jakies przepisy pomysly na dania, mi bylo ciezko to wymyslac. no i nie pasowaly mi do wszystkiego warzywa. Np wasa z dzemem z fruktoza i warzywa. no jakie warzywa do dzemu pasuja?:)
Ewa gratuluję!!!!!

Lidka jak nie możesz razem z warzywami jeść to zjedz najpierw warzywa a potem wase.
Ja się zajadam ostatnio rybą po grecku.

U mnie po 23 dniach diety równe 8 kg mniej :-))
a to wtedy nie wyjdzie jako dodatkowy posilek? niby trzeba sie trzymac 3 posilkow. ale wracam na ta diete bo mnie zazdrosc zezre. 23 dni i 8 kg... marzenie:)
wpierw zjadasz Wase z dżemem a potem sałatkę...jako jeden posiłek

ja się trzymam ale słodycze jem niestety i waga stoi ale przynajmniej nie idzie w gore ;) więc efekt jest :P
ok Kochane też chcę tak pięknie chudnąć i potrzebuję paru wskazówek :)

Jeśli miałabym zacząć to od czego? Co muszę wiedzieć? Jakie są najważniejsze zasady tej diety??
Ile posiłków dziennie się je?
Wiem że co 3 godz, ale od samego rana (wstaję o 6.00 załóżmy że o 6.30 zjem śniadanie później posiłki o 9.30, 12.30, 15.30, 18.30 21.30 - bo chodzę spać o 22.00??) do pójścia spać czy jest może ustalona ilość posiłków?
Co można jeść w pierwszym etapie tej diety?
Ile można jeść na każdy posiłek??
Jak jest z napojami?
Czy się coś liczy (jak np. w dietach z odpowiednią liczbą kcal się liczy kcal w ciągu dnia)??
Jak nie mam możliwości czegoś ugotować można zastąpić taki posiłek czymś "gotowym" co można szybko kupić??
GŁÓWNE ZASADY METODY

1. Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku
2. Unikaj jedzenia produktów węglowdanowo-tłuszczowych / pełne mleko, czekolada, awokado,
    wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki
3. Na początek spróbuj jeść dwa węglowodanowe posiłki i jeden tłuszczowy lub odwrotnie.
4. Zachowujemy odstępy miedzy posiłkami: 3 godziny po węglowym, 4 po tłuszczowym.
5. Jemy co najmniej 3x dziennie, nie omijamy posiłków
6. Pieczywo, pełnoziarniste, z mąki z pełnego przemiału (typ 1850, 2000), tylko na śniadanie.
7. Nie jemy produktów z cukrem (sacharozą) - uwaga na jogurty
8. Nabiał tylko, do 1,5 % ale lepiej trzymać się 0%.
9. Eliminujemy zupełnie z diety ziemniaki pod każda postacią
10. Eliminujemy zupełnie biały ryż
11. Makaron tylko al dente lub razowy
12. Owoce jemy na czczo, najlepiej ze skórką, minimum pół godziny przed śniadaniem.
13. Owoce jagodowe można łączyć w posiłkach węglowodanowych. (np. makaron z truskawkami i jogurtem)
14. Węglowodany to (chleb z mąki z pełnego przemiału, makaron z mąki durum, ryż brązowy, granulat sojowy).
15. Tłuszcze to (mięso, sery żółte, całe jajo (białko można do węgli), ryby, oleje i oliwy).
16. Nie jemy puszkowanych warzyw z wyjątkiem pomidorów - bez cukru oczywiście.
17. Z warzyw nie jadamy: ziemniaków, bobu, gotowanej marchwi, buraków, kukurydzy, pasternaku.
18. Z owoców nie jadamy: arbuzów, bananów, ananasów, rodzynek - winogrona.
19. Oczywiście nie jadamy słodyczy, produktów z cukrem, wątpliwych wędlin i parowek (połączenie tłuszczy ze świńskimi dodatkami, typu skrobia, cukry, glutaminian sodu) białej maki i produktów z niej, alkoholu (wyjątek czerwone, wytrawne wino po posiłku tłuszczowym).
20. Warzywa można łączyć i w posiłkach węglowodanowych i w posiłkach tłuszczowych, wyjątkiem są tutaj warzywa strączkowe, które nadają się tylko do połączeń z węglowodanami, mam na myśli: soję, soczewice, groch, fasolę.
21. Rezygnujemy z kofeiny, a jeśli to niemożliwe to pijemy kawę bezkofeinową.
22. Ogranicz spożywanie "złych" tłuszczów /nasyconych/, na korzyść "dobrych" /nienasyconych/
23. W czasie posiłku nie pij wody, nie pij tez bezpośrednio przed posiłkiem
24. Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs
25. Przygotowuj soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem
26. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane
27. Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.
28. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów
A o której jecie swoje posiłki??
Ja jem zawsze tak: 8 rano I śniadanie - owoce, 9 - II śniadanie, 12 -jogurt jogobella brzoskwiniowy light, 15 obiad i 19 kolacja :)
olusia30 błagam daj mi przepis na rybę po grecku mm i tego pstrąga w galarecie, bo zaraz uschnę :)))
czesc Dziewczyny, chcialabym do Was dolaczyc tak sobie mysle...mam pare kilo nadto..a do tego niedoczynnosc tarczycy i hashimoto..moze przy tej diecie uda mi sie zrzucic troszke :-)

w zwiazku z tym,ze musze przygotowac sie do tej diety - zwlaszcza w produkty to zancze ja od wt bo jutro na zakupy..

musze duzo poczytac o tej diecie bo kompletnie nie wiem od czego zaczac..

jesli wstaje o 5.30 a normalnie jem sniadanie o 9 w pracy to czy moge przed praca zjesc - jablko? a jak to jets z herbata? mozna pic owocowe herbapolu?
pieczywo orkiszowe mozna? a do tego np. wedline z kurczaka?
stokrotka możesz śmiało zjeść rano jabłko lub jakiś inny owoc (z wyjątkiem banana, ananasa oraz winogron), co do herbaty to w I fazie nie powinno się jej pić (podobnie jak i kawy, ew. bezkofeinową - np. jacobs day&night czy jakoś tak;) ). Pieczywo możesz jeść zarówno orkiszowe jak i żytnie, ale niestety nie możesz go łączyć z wędliną z kurczaka:( wędlinę w ogóle najlepiej jeść jak najmniej przetworzoną (np. pierś z kurczaka wędzoną), ale niestety z chlebkiem jej skonsumować żadnym nie można w tej diecie :( Pamiętaj, że chleb można jeść tylko rano :) Powodzenia i witam w gronie odchudzających się montignatowiczek :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (140 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry