Widok

Dieta Montignaca

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała może dietę Montignaca? Słyszałam, że jest bardzo skuteczna i nie przynosi efektu jojo tak jak. np. dieta Dukana. Czy macie jakieś fajne przepisy na dietę Montignaca(w szczególności chodzi mi o pomysły na śniadania i kolacje ;-) Pozdrawiam dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie wiem jak to jest z ilością, ja na przykład się nie ograniczam i jem tyle ile potrzebuję:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to chyba od jutra spróbuje:) Jak mała się wyśpi to na zakupy sie wybiorę i coś na jutro kupię:)
OLUSIA
ś: jajecznica z szynką, pomidorem i cebulką + ogórek zielony do ręki
o:pierś z kurczaka+ miks sałat z pomidorem, ogórkiem+ śmietana
k: jogobella brzoskwiniowa+ papryka

Ale Twoja dzienna dawka kcal to chyba z 600, to nic dziwnego,że tak szybko chudniesz. A podobno w mm nie chodzi o ograniczanie ilości kcal tylko o właściwym doborze potraw,żeby nie było potem jojo
Nikiforka, czytaj skład serków, wydaje mi się, że każdy Almette można, to samo Tartare.
Judina tylko brzoskwiniowy Light, reszta jest słodzona sokiem z winogron lub buraków.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam nadzieje że rzeczywiscie można allmette - było by super bo uwielbiam! ale sprawdzę jutro w sklepie bo coś mi sie wierzyć nie chce,
Ewa gratuluję spadku, nie łam się mi też waga stała dwa tygodnie!!
Magda, dokładnie podobnie pomyślałam i podziwiam że Olusia sie tym najada, ale kazdy zna najlepiej swój organizm i wie co robić, kiedyś stosowałam taką dietę niskokaloryczną i oprócz tego że chodziłam permamentnie gloda i zła, to po skończeniu diety i zwiększeniu kcal kg wróciły z podwójną siłą, więc mi taka dieta nie służy, na MM nie ogranicza się ilości, chodzi o jakość jedzenia, ograniczeniem jest ilośc posiłków, bo nie można podjadać, dla mnie osobiście 3 posiłki to za mało bo wychodzą mi za długie przerwy między posiłkami więc od jutra spróbuję 4 ( tzn. zamiast super kolacji zjem ją na II śniadanie, a na kolację może tylko jogurt), dla mnie chyba najgorsze w MM jest brak owoców w ciągu dnia, a rano ciężko mi sie do nich zmusić, ale trzeba sie przestawić!
Monika zapewniam Cię że mam więcej kalorii niż 600, w Montim chodzi o to, żeby nie chodzić głodnym, ja mam duże porcje, jem na tyle powoli na ile dzieci mi dadzą, no i czasowo wyrabiam się z trzema posiłkami, czyli minimum, ale już mi się organizm przyzwyczaił do przerw i 2h po śniadaniu piję kakao a 2h po obiedzie piję kawę.

Wiecie jakiego powera dostałam, spadki bardzo motywują!!
jeszcze 10 kg i będę się mieścić w ciuchy sprzed ciąży buahahahhaha
Nikiforka ale pamiętaj, że ten serek tylko do tłuszczy nie do chlebka :-P
mój wywód był do Magdy nie do Moniki ;-)
Właśnie tak czytałam bo w sumie może Olusia30 je tą jajecznicę z szynką z 10jaj ;P
ja jem 2 normalne śniadania
I ś: 9:00
II ś: 12:00
o: 15:00
k: 18:00

i np dziś mam:

I ś: 1/3 opakowania (całe opakowanie 250g) twarogu chudego nawilżonego odtłuszczonym jogurtem naturalnym z dżemem truskawkowym z lidla :)
II ś: łosoś wędzony (opakowanie całe!!:P) do tego zjadłam jedną "deskę" wasy
o: zupa pomidorowa z mięskiem z podudzi kuraka (wielka micha!!)
k: pół opakowania mix sałat z wkrojonym pomidorem i czymś tam jeszcze albo z oliwą z oliwek z sokiem z cytryny albo z naturalnym jogurtem - jeszcze zobaczę ;)

A ja kawę piję z samego rana (kawę zbożową) czyli ok 8:00 i nie traktuje tego jak posiłek, z rana muszę napić się czegoś ciepłego bo jest zima i te de ;) a przed obiadem tak 0 14:30 piję herbatę - słabą :) ale to dlatego że jeszcze jestem chora :P no i niestety ssam tabletki na gardło. I nie wiem czy i ile straciłam od środy - przed rozpoczęciem diety nie weszłam na wagę i nawet nie wiem gdzie ona jest schowana :P czekam na efekty na ciuchach :P
Ja jutro rano się ważę i zaczynam:)
Na śniadanko chlebek z chudym twarogiem i pomidorkiem do tego
2 śniadanie nie mam pomysłu....(jak nie będę głodna to nic,ale wątpie w to)
obiad pierś z kurczaka z warzywami (zrobię w parowarze)
Kolacja ...nie wiem chlebka nie mogę już.... jakiś jogurt nat i warzywko...

Może tak być???
magda twoje menu na jutro brzmi jak porcja głodowa :)

podsyłam kilka propozycji:

Przykładowo:
"śniadanie węglowe- płatki owsiane, żytnie, jęczmienne z mlekiem/ jogurtem 0%, twaróg 0%, dżem na fruktozie (oszczędnie), chleb z mąki pełnego przemiału, ryż, makaron bezjajeczny, surowe warzywa - do wyboru do koloru. Przed takim śniadaniem (30 min.) możesz zjeść owoc. Ten rodzaj śniadania totalnie bez tłuszczu!

śniadanie tłuszczowe - jajka, wędliny, sery, ryby, surowe warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków) - bez wymienionych wyżej, bez ketchupów, musztard itp. zawierających cukier.
Obiad węglowy - ryż, makaron z mąki durum bez jajek, surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków, kukurydzy, groszku - patrz tabela IG), sosy na bazie warzyw i jogurtu 0%.

Obiad tłuszczowy - mięsa, sery, ryby, jaja, surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków, kukurydzy, groszku - patrz tabela IG), sosy na bazie wywarów z mięsa i śmietany, oleje, oliwki.
Kolacja to lżejsza wersja obiadów.

1.twaróg 80g + cały jogo 0% + warzywka np.: ogórek, rzodkiewka, szczypior
2. jogo 0% z ryzem Basmati i pomidorami na zimno w formie sałatki
3. tuńczyk wsw + warzywa w formie sałatki lub tuńczyk wsw z przec.pom. zagryzany warzywami
4. wędzony kurczak (bez skórki) pokrojony + warzywa w formie sałatki lub kurczak wędzony na ciepło zagryzany warzywami
5. duszona pierś kurczaka z warzywami lub na zimno jako sałatka.
6. soczewica z pieczarkami, cebulą i ogórkiem kiszonym lub z innymi warzywami
7. ser tofu feta z dużą ilością warzyw jako sałatka lub zwykła feta
8. makaron al dente na zimno w sałatce z jogo 0%
9. rybka duszona w warzywach
10. szynka chuda w kostkę z warzywami w formie sałatki (dużo warzyw błonnikowo bogatych)
11. makrela wędzona (dobry tluszcz) z dużą ilością warzyw
12. leczo z kostką sojową
13. soja z warzywami
14. kasza pęczak z warzywami"
a jakie wędliny mozna jesc??

miodu rozumiem - tez nie mozna uzywac? nawet kilka kropli na twarog? :(
Ale zamiast miodu możesz dżemu truskawkowego :D ale!! tylko określonego dżemu!!
Dzięki ewaaa:)
No masz racje sama się przeraziłam że tak mało wyszło:)
Na śniadanko zjadłam: o 8.30 jabłko, ok.9. 2 kromki ciemnego chleba z twarogiem 0%, na to 2 pomidorki i pół papryki.
Teraz czekam na jedzonko koło 12:) Mam kupionego łososia i zrobię go na parze z warzywami (mix warzyw kalafior,brokół jest tam też marchewka ale ją oddam synkowi,a sama zjem może surową marchew do tego)
a jak zrobiłabym sobie z jogurtu sos czosnkowy do warzyw?? albo ze śmietany 18% bo to do tłuszczy się zalicza? Dobrze myślę?

Potem koło 16 coś zjem, bo 3 posiłki to dla mnie za mało:)
i kolacja o 19-nie za późno? chodzę spać koło północy.
Możesz zrobić tłusty sos do posiłku tłuszczowego, ale najlepiej nie nabiałowy. Nabiał powinien być niskotłuszczowy.

Na Montignacu najlepiej dopieszczać się smażeniem lub duszeniem na oliwie, skoro jest to dozwolone :) Najczęsciej do mięsa robiłam duszoną paprykę z ząbkiem czosnku i oregano, mniam :) Pyszny jest smażony seler pociety w paski, mozna dodać smażoną cebulę, oregano, curry, sól, pieprz i na koniec garść zielonej pietruszki.

Inaczej wychodzi wymęczona dieta jak każda inna.

Ale zadroszczę wyników, Olusia :)

Robię trzecie podejście, od piątku :D Połowa zakupów zrobiona, oby tym razem się udało...
Powiedzie mi czy tak może być:

Łosoś:
filety łososia
sól morska
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos bazyliowy:
1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
100 ml śmietanki kremowej 30%
sól morska i świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
100 ml gęstej śmietany 18%
oraz (niekoniecznie):
1/3 szklanki listków mięty
1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
oczywiście bez cukru

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry