Widok

Dłużnik nie chce oddać kasy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Może ktoś mi doradzi. Pożyczyłam pieniądze znajomemu,do końca grudnia miał oddać i niestety Wymiguje się. A teraz nawet nie odbiera ode mnie telefonu. Umowe podpisaliśmy.Co dalej robić,gdzie uderzyć,żeby rozwiązać tą sprawę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do sądu - wydział cywilny o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu uproszczonym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgłosił do US ? Może tym go postrasz.
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
tylko sąd cywilny, jak będziesz miała nakaz zapłaty wtedy możesz uderzyć do komornika
Tak jak pisze wiola tylko sąd, Mam podbna sytuacje i zgłosiłam sprawe do sądu wiec nie masz na co czekac teraz juz tylko pozew do sadu.
A orientujecie się jak taki pozew wygląda i co musi zawierać i gdzie się go składa?dodam,że jestem z Gdańska. Bardzo dziękuję za informacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://www.e-sad.gov.pl/Subpages.aspx
najpierw wysyłasz wezwanie do zapłaty z określeniem nowego terminu do zapłaty (np. 7 dni od dnia otrzymania wezwania), wysyłasz listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
Jak nie zapłaci to wtedy pozew. Do pozwu załączasz kserokopię tego wezwania wraz z potwierdzeniem nadania i odbioru.
Dziękuję.
Nawet jak nie odbierze listu to po np. 7 dniach mogę zanieść pozew do sądu.
A może zna ktoś jakąś firmę windykacyjną?
z czystej ciekawości pytam, czy duża ta kwota? mam podobną sytuację, ale bez spisywanej umowy, więc pewnie nic nie osiągnę. ehh.
z doświadczenia wiem że na zatwardziałych dłużników lepiej od sądu działa wpis do KRD

image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie duża. Na umowie 12.500 bez umowy +4000 tyś zł te cztery tyś. na 5dni. Z 5 zrobiło się 6 miesięcy.
Kasik duża suma, więc ja to pikuś.

Może tak jak dziewczyny radzą wystosuj pismo do dłużnika z terminem zapłaty, a po upływie terminu idź do sądu.
Po pierwsze muszą być dwa wezwania,jeżeli będziesz miała wyrok sądu z nakazem zapłaty,wtedy idziesz do komornika i jezeli dłużnik ma np nieruchomość masz prawo się wpisać na hipotekę nieruchomości jako wierzyciel.

sama się zmagam z dłużnikami,ale mi akurat nie zapłacili inwestorzy,a raczej spółki z.o.o ktore już się zwinęły,a ja zostałam z fakturami na 200tyś,których mi nie zapłacili i jeszcze vat muszę za nich oddać do us,ot polskie prawo.Teraz mogę je sobie na lustrze powiesić,bo sąd nic nie da gdyż zadny z prezesów nie ma nic na siebie.
Majątki albo na dzieci mają,albo na dalszą rodzinę.
Twoja sytuacja jest lepsza,masz dużo mozliwości.
Idz so sadu,wyrok odbędzie się zaocznie,wtedy dobry komornik i jak znajomy coś ma wartościowego komornik odzyska.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czyli najpierw 1 wezwanie z terminem np. 7dni, po tym czasie 2 rowniez na 7 dni i wtedy do sądu.Mogła byś podać mi maila swojego. Chciałaby się jeszcze podpytać co nie co. Z góry dziękuje
Może znasz jakiegoś konkretnego,skutecznego komornika.
a to nie jest tak, że komorników obowiązuje rejonizacja. Chyba nie można wybrać sobie którego chcesz.
proszę Cie nie pisz publicznie takich bzdur. Jedno wezwanie do zapłaty wystarczy. Wyrok zaoczny może zapaść na skutek rozprawy - a rozprawa odbedzie na skutek wniesienia sprzeciwu na nakaz zapłaty (ten wydawany bez rozprawy). Mylą Ci sie podstawowe pojęcia!!

Trzeba iść do prawnika lub firmy windykacyjnej, bo tak sie bedziesz bujać jak dziecko we mgle przez dlugie miesiące. Nie wiesz jak napisać pozew, ile oplacić, jakie wnioski zawrzeć, w jakim trybie przeprowadzić praces...I nic nie wyegzekwujesz. W końcu są od tego specjaliści.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
o bzdurach było do @czekolada chilly
Dziękuje. Idę z tym do prawnika.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Komorników - jeżeli egzekucja nie jest z nieruchomości, można wybrać. Ja dla egzekucji z Krakowa mam komornika z drugiego krańca Polski (bo to dobry komornik)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie krzycz dziewczyno,tak.
miałam taką sprawę i sąd w załącznikach kazał dac dwa wezwania,jak się odbywa wyrok zaoczny,dłużnik ma tydzien na wyrażenie sprzeciwu.
Jeżeli tego nie zrobi jest wyrok i wtedy do komornika,bo komornik ma prawo zrobić wpis na hipotekę,a to najlepsze wyjście.

firma windykacyjne nic nie robia,dużo gadają i tyle.Sama wziełam i załuję. I po co Ci prawnik,sama jestes wstanie napisać pozew,zapłacić za znaczek i załączyc załączniki.

Mozesz zrobic wpis mu do krd,ale muszą byc równiez dwa wezwania,pierwsze dopiero miesiac po upłynięciu terminu oddania długu,potem drugie po tygodniu,mam z krajowym rejestrem długówe podpisana umowę więc wiem jak to działa. Minimum kwoty,którą winny jest dłużnik to 500zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A komornika możesz wziąc skąd chcesz,mam dwóch z Gd,skuteczni.
Daj @ to Ci polecę.

Najlepiej jeszcze dowiedz się jak wygląda stytuacja materialna dłużnika.
Moim zdaniem lepiej wziasc prawnika nawet pozniej jezeli bedzie sprawa w sadzie moze Ciebie reprezentowac a Ty nie musisz byc na rozprawie. W naszym wypadku prawnik sie bardzo przydał bo moglismy napisac sami pozew ale on zna wszystkie przepisy i rozne mozliwosci jak sprawe poprowadzic. Dzieki niemu pozwalismy nie tylko lokatora ale rowniez wszystkich mieszkancow. Powiedział nam jakie dokumenty zebrac. Czesto pozwy pisane przez "tzw laikow" (nikomu nieujmujac ) sa odrzucane/nierozpatrywane przez błedy w pozwie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
czekolado- chili , nie miałam intencji żeby to brzmiało jak 'krzyk". Ale proszę Cię, takimi poradami na forum możesz tylko narobić szkód. prawnikiem nie jesteś, prawda? Widać to po tym, że mylisz wyrok zaoczny z nakazem zapłaty (w trybie upominawczym lub nakazowym) od niego można wnieść sprzeciw lub zarzuty (w zależności od trybu) sprzeciw/ zarzuty powodują, że sprawa ponownie jest rozpatrywana przez sąd I instancji na rozprawie. Wyrok zaoczny to zupełnie inna bajka.

Rozumiem, że samochód też sama naprawiasz, operujesz i leczysz, uczysz chińskiego, programujesz etc. A może jednak do takich spraw wzywasz fachowca? Nie można sie znać na wszystkim i czasem lepiej (mimo jak wierzę najlepszych intencji) pomilczeć. pozdro:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czekolada, mogę ci zadać pytanie na maila?
image
Szukam dobrego i skutecznego komornika do ściągnięcia pieniędzy z wyroku wykonawczego. Nie byla to sprawa o alimenty a o spadek. Zapadł wyrok wykonawczy i dłuznik nie wywiązał sie ugody. Mozecie polecic kogos skutecznego najlepiej z gdyni rumi redy lub okolic?
Z Rumi komornik Jarosław Świeczkowski
Monika czy on jest skuteczny?
Wg mnie tak. W rodzinie mam sytuacje ze właśnie ten komornik ściąga należności i nie jest on 'za przyjemny' dla dluznika... Ale właśnie o to chodzi. Poczytaj moze sa w necie o nim informacje i opinie
wydaje mi sie, ze komornik, zanim dojdzie do jakiejkolwiek licytacji mienia, najpierw sprawdzi, czy Twoj dluznik ma r-ki bankowe. jak ma i wplywa na nie dochod, to bedzie Ci placil w ratach. i to nie calosc, ktora wezmie od dluznika, bo od tego wezmie jeszcze swoje koszta. a calej pensji mu zajac nie moze.
no wiec, jesli koles jest Ci winien 12.500, a komornik bedzie Ci przelewal np. 500 zł, to raczej slabo odczujesz zwrot pieniedzy.
z drugiej zas strony, jesli koles zobaczy, ze nie siedzisz z zalozonymi rekoma, moze sie przestraszy i szybciutko odda kase. powodzenia!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

do góry