Widok

Dni płodne!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ja już się w tym pogubiłam napiszcie proszę kiedy wypadają dni płodne.Nasłuchałam się trochę o znajomych i już sama nie wiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dni płodne występują w połowie cyklu,jeśli cykl ma 28dni to 12-16dzień są płodne.
image
Dokładnie,tylko dni plodnych sie nie wylicza
musialabys sie obserwowac zeby byc pewnym ze juz byly :)
image
image
jak nie mierzysz temp, to najszybciej poznać po śluzie. Jak jest go dużo, jest rozciągliwy, przejrzysty i przypomina białko jajka kurzego a ty masz odczucie mokrości i naoliwienia to znak że jesteś najprawdopodobniej w okresie owulacyjnym, czyli najbardziej płodnym. Chociaż niektóre kobietki mają problem ze sluzem, ale w ogóle nie mają płodnego mimo ze owulacja występuje takze to tez nie jest 100% wyznacznik. Tak jak pisze Paula, musiałabyś się obserwować.
image[/url]
image[/url]

tak bardziej szczegółowop to jak masz 28 dniowy cykl to dni 1-7 powinny być niepłodne, potem dni to już zaczynają się powoli płodne bo pojawia się jakiś tam śluz i plemniki mogą przezyć nawed do 6 dni. Owulacja jest gdzieś w okolicach 14 dnia czyli po jeszcze 14,15 dzień powinien być płodny. U mnie jest tak owukla 13-16 bo mam cykle 27-30.
Najczęściej owulacja powinna być 14 przed nowym cyklem
ja mam zawsze bóle owulacyjne plus śluz kiedy jest go najwięcej to wtedy trzeba liczyć,ze jest albo za chwilę będzie. Dla pewności(bo ja nigdy nie mierzyłam tempki) jeszcze testy owulacyjne stosowałam i mi się z moimi objawami pokrywało idealnie. te testy pokazują dwie krechy najczęściej przed owulacją jeszcze, czyli wie sie,ze zaraz bedzie. My tak robiliśmy naszą córeczkę według teorii omijania owulki tzn. jak pokazały się dwie krechy hinito;). Przy synku nie było ograniczeń;)
tu można wyliczyć dni płodne :
http://www.edziecko.pl/przed_ciaza/0,79775.html
Dni płodne występują w połowie cyklu,jeśli cykl ma 28dni to 12-16dzień są płodne.
Jolcia
chyba coś się nie zgadza jeśli na 01.12 masz miesiączkę to ok.8-11są płodne
ja wczoraj dostalam okres ale cykle sie zmieniaja raz 28 raz 22 raz 35 i jak ja mam obliczyc?
imageimage
Monika właśnie dlatego dni plodnych sie nie oblicza,ja mialam dlugie cykle od 60-90 dni i dlatego stosowałam npr jak chcialam zajsc w ciaze, i jak widac sie udalo z tym ze ja i tempke i sluz i szyjke sprawdzalam :)
image
image
przy zyklu 28-dniowym, miedzy 10 a 16 dniem. nasz maluch jest własnie z "10 dnia" cyklu :) a to za sprawą plemników, które mogą przetrwać do ok. 6 dni (przy sprzyjających warunkach) ;)
image

image
może nie uwierzycie, ale koleżanka ma dwie owulacje podczas jednego cyklu. To było zbadane przez ginekologa. Zgłosiła się ze swoimi wątpliwościami, bo zaczeła prowadzić sobie kalendarzyk i wychodziły bzdury ;)))
A ja już byłam według wyliczeń dawnoooo po dniach płodnych a za 7 mies. będę mamą :-)
U mnie się sprawdza,stosuję tylko tę metodę antykoncepcji od wielu lat i mam 1córeczkę planowaną po 1 próbie:)
image
ale to dotyczy tylko regularnych cyklów. Jeśli cykle masz równe np co 28dni to łatwo jest obserwować swoje ciało, gorzej jeśli masz cykle raz co 25 innym razem co 30dni...

Ja przed ciążą miałam jak w zegarku, co 28dni, więc jak były TE DNI to spróbowaliśmy i Magdalenka wyszła za pierwszym razem :D
Wtedy myślałam że się nie uda bo niby miałam hiperprolaktynemię a tu proszę! :D
A ja zaszłam w drugą ciążę jak miałam dni niepłodne:-)
Widocznie mój synuś bardzo pchał się na świat.
Od tej pory nie wierzę już w naturalne metody zapobiegania ciąży:-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry