Widok

Do karmiących butelką własnym pokarmem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie jak sobie z tym radziłyście, może mój laktator się do niczego nie nadaje (TT ręczny), tego mleczka z dnia na dzień jest coraz mniej a ja jestem załamana
Jakie są wasze doświadczenia, czy dokarmiałyście sztucznie? Boże jakoś sobie z tym wszystkim nie radzę

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też tak walczyłam dwa tygodnie i się poddałam... kup sobie dobry laktator elektryczny, jeżeli chcesz tak karmić.

image
Ja ściągam pokarm laktatorem elektrycznym mini Medela.Na poczatku kiedy mój syn był maleńki ilość mleka ściagana laktatorem wystarczała mu teraz (ma ponad 2 miesiace) dokarmiam go mlekiem modyfikowanym.Twoje dziecko jest jeszcze maleńkie może spróbuj przystawiać go do piersi? Mój syn niestety jest już przyzwyczajony do butelki, jest to dla niego łatwiejsze , tak więc ja już dałam sobie spokój z jego przystawianiem.Ja na początku ściągałam pokarm co około 3 godziny i laktacja ładnie się "rozkręciła"
evak a czemu chcesz karmic z butli ?
powalcz o karmienie piersia

kazdym laktatorem sciagniesz mniej mleka niz dziecko

poddaje sie jezeli chodzi o karmienie piersia

mam wrazenie ze moj synek byl ciagle glodzony\
z butelki duzo ladniej sie najada

image
evak bo z butelki łatwiej leci

nauczy sie ssac z cycka

Dziecko ssąc pobudza laktację a laktator tylko "opróżnia" piersi z produkowanego mleka, przez to produkujesz coraz mniej mleka. Spróbuj może przed karmieniem przystawić maleństwo do piersi a później dokarmić go butelką - w ten sposób utrzymasz laktację i będziesz miała więcej mleka a może nawet będziesz mogła karmić później tylko piersią jeśli chcesz.

Evak poleciłabym ci karmienie cześciowo piersią i częściowo butelką

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
pmagdalena napisał(a):

> evak a czemu chcesz karmic z butli ?
> powalcz o karmienie piersia
>
> kazdym laktatorem sciagniesz mniej mleka niz dziecko
>
>

dokłądnie - musis ie nauczyć ssać i wtedy meka bedzie coraz wiecej a nie mniej!!!! NA pocz. tez mleko płynie mniejszymi strużkmi
Trzeba powalczyć i nie dawac za wygraną To moze ci się nie spodobać , nie chce cie napewno obrazić - ale NIE IDŹ NA ŁATWIZNĘ!!
Czym wiecej dziecko ssie tym mleka przybywa
Mój prze pierwsze tygodnie na cycu siedział po kilkanasci egodziń na dobę wiec ja uwazam ze się da wszystko!!

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Hejka!

Miałam bardzo podobna sytuacje z moim synkiem (też Szymkiem) Nie chciał pic z piersi, mleka było bardzo mało itp. Na początku karmiłam go strzykawką po palcu - na stronie ww.laktacja.pl jest opisane jak to robic - to nie zaburza odruchu prawidłowego ssania tak jak smoczek. Może ktoś ma namiary na doradce laktacyjnego? - warto wezwać do domu. Piłam duzo wody - baaardzo dużo do 4l / d + herbatki laktacyjne. I przystawiałam jak najczęściej. Po jakimś czasie mały załapał o co chodzi i karmiłam piersią, będąc na bardzo restrykcyjnej diecie. udało się do 2,5mc potem miał straszne problemy z brzuszkiem i musiałam mu dodac nutramigen. Mleka było coraz mniej wiec zaczelam ściągać laktatorem - systemem 7-5-3-1min raz z jednej raz z drugiej piersi. i karmiłam go mieszanym mlekiem. wytrzymałam do wczoraj - Szymek ma 5mc. Mam avent isis ręczny i gdybym wiedziała wcześniej że to będzie tak długo trwało to kupiłabym elektryczny. Wspominam to jako koszmar więc warto walczyc na początku o pierś bo ściąganie jest okropne:/
Trzymam kciuki i pozdrawiam

Podsumowując moje rady
1. Wezwać doradce laktacyjnego by zobaczył czy dobrze przystawiasz - wydaje mi się że to nie jest ąż taki duży koszt a może pomóc
2. Nie karmic butlą ze smoczkiem
3.Rozbudzić laktacje tym systemem 7-5-3-1 nawet jak mleko nie leci to ściągać - potem będzie go coraz więcej
4. Warto powalczyc o te pierwsze tygodnie bo wtedy mleko jest najbardziej wartościowe

Starszy - 19.03.2008
Młodsza - 18.02.2010
Brzoskwisia ma racje
mozesz jeszcze po karmieniu odciagnac resztke pokarmu laktatorem by pomudzic wieksza produkcje

a ja juz odciągam pokarm z 3 miesiace laktatorem recznym Aventu co ok. 4h i nie narzekam. Jest cięzko, ale najwazniejsze zeby Mala miała moj pokarm. Uparłam sie, ze nie dam za wygrana i mam zamiar odciagac jak długo tylko pojdzie.

I tez mialam za mało pokarmu na poczatku (albo tak mi sie tylko wydawalo) wiec ja dokarmialam sztucznie tak ze przyzwyczila sie do butelki. Zaluje bardzo bo mogłam pobudzic laktacje na poczatku ale byłam w tym wzgledzie zielona i teraz jest "po ptokach". Ale ciesze sie, ze teraz mam tyle samozaparcia, zeby odciagac, a jest to starsznie meczace wiadomo. Gdziekolwiek ide biore laktator i odciagam odciagam odciagam. Mala konczy teraz 4 miesiace wiec przynajmniej 2 jeszcze mam zamiar to robic. A mam nadzieje ze uda sie dłuzej.

Kupilam tez elektryczny laktator Medela bo niby taki rewelacyjny a mnie szlag trafia bo nie dosc ze bardziej mnie boli to jeszcze trwa dłuzej niz jak odciagam recznie. A ja jestem nerwus i nie chce mi sie czekac. A recznym ma sie wprawe po tylu miesiacach:) Choc nieraz w nocy zasypiam nad laktatorem. Ale czego nie robi sie dla dobra swojego dzieciaczka nie...
Powiem tak-mam bliźniaki i one nie chcialy ciągnąć piersi,tzn córeczka jeszcze w miarę ciągnęła,ale synuś był wygodny i wolał butlę.Ja się strasznie zaparłam i pomimo,że na mpoczątku mleka nie miałam,to się zaparłam i ściągałam laktatorem mleko wspomnianym tu systemem 7-5-3. Przez 2 tyg mialam laktator elektryczny medeli ze szpitala pożyczony,ale później przerzuciałam się na tommee tippee. Ściągałam jak najczęściej się dało,maluszki spały w nocy a ja wstawałam o 1,3,5 i ściągałam pokarm. Jutro Bączki kończą 8 m-cy, w dalszym ciągu ściągam mleko tym samym ręcznym laktatorem, ściągam tyle mleka,że mi w zupelności dla nich wystarcza,dodatkowo mam w zamrażarce zapas 12 l mleka. Jeżeli naprawdę chcesz i się nie poddasz to na pewno dasz radę.

image

dziewczyny nie wiem jak to robicie ja sciagam laktatorem max 30 ml

A ja się nie zgadzam, że karmienie butelką zaburza odruch ssania z piersi.

Ja karmię i piersią i dokarmiam z butli!!

Polecam butelki First Choice NUKA

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja sobie nigdy nie radzilam z odciaganiem pokarmu... Mialam reczny laktator avent. zajmowalo mi 40 minut zeby sciagnac 60ml pokarmu takze darowalam sobie odciaganie i poprostu karmilam piersia. Odciagnietym pokarmem chcialam karmic mala jak gdzies wychodzilismy na zakupy itp ale skonczylo sie na tym ze zawsze biegalam do samochodu i dawalam piers bo jednak zawsze sie krepowalam karmic publicznie. Niby to rzecz naturalna ale czuje sie na sobie ciekawskie spojrzenia...

image
image
na razie ściągam laktatorem, jak jeszcze mały chce to daję cyca
a jakim mlekiem w razie czego dokarmiałyście maluszki, bo ciągle boję się że będzie za mało?

image
evak nie bedzie za mało i nie sciagaj przystawiaj go do piersi jak najczesciej to lepsze niz laktator.

wierz mi ja nie mam samozaparcia a walczylam jak lwica o pokarm i mam .

a jak juz nie dasz rady to ja dokarmiałam nan 1

ja z moja pierwsza tez mialam problemy z karmieniem ,po porodzie 3 dni lezala na ojomie i byla karmiona butelka,a po tych trzech dniach nie chciala wogole ssac mleka z piersi ale ja sie uparlam i sciagalam twardo pokarm do butelek ,bol byl okrutny sciagalam reczna,staralam sie jak najwiecej ,lezalysmy 10 dni w szpitalu,pomagaly siostry,polozna,a nawet jakas specjalistka i moja corcia nie umiala albo bylo jej wygodniej z butli ,ja juz bylam strasznie zestesowana,plakac mi sie chcialo ,a w ostatni dzien jak juz wiedzialam ze ide do domu rozluznilam sie i wtedy ona porzadnie zlapala,chyba wczesniej czula ze sie denerwuje i to mialo jakis wplyw

Nie bardzo rozumiem po co robić sobie podwojną robote i sciagac mleko ,zeby karmic butlą ,jesli mozna dac prosto z cyca???

image

image
wiem tylko ona juz nie chciala ,albo nie umiala,bo bylo jej latwiej z butli a ja chcialam karmic piersia,a nie sztucznym pokarmem

Ciągle się powtarzam dziewczyny, polecam kapturki do karmienia Aventu, nic nie bolą piersi i ma się super komfort karmienia. Po co się męczyć? I Dusić brodawki na siłę?

a ja wam cos powiem odnosnie karmienia butla

Moja mała teraz ma kryzys ona potrzebuje wiecej jedzenia a moje piersi go jeszcze nie produkuja i wisi długo na cycku i wczoraj nie n spała 4 godziny i sie meczyła i chciałam jej dac dopic sie sztucznym i wiecie co zrobiła.

Wypluła butle i wróciła do cycka

niezła co butla jej nie pasuje , smoczki zreszta tez nie ( ale z tego sie ciesze)

w niedziele mam chrzest chciałam jej dac butle w kosciele bo wiem ze tyle bez butli nie wytrzyma teraz nie wiem jak ja nakarmie

pmagdalena, siostra moja miala identyczny problem-dwie godziny przed chrztem męczyła Zuzke by cos zjadła i ta i tak sie darła pół mszy!..
Ale potem usnęłą...I tez nie chce smoka ani butli, wszytsko wypluwa;/

image

image

kurcze Maciej mówi ze trudno wyciagne cycka i jej dam jak bedzie głodna

ja sie ciesze ze smoczka nie chce ale butle mogłaby brac tym bradziej ze jadła juz z butelki

akurat u mnie kapturki sie nie sprawdzily

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

do góry