Widok

Do mam dzieci z refluksem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziś po USG wyszło nam podejrzenie refluksu nerkowego.
Jak na razie to tylko podejrzenie z powodu poszerzonego kielicha w nerce i mamy za 2 tyg powtórzyc USG a potem ewentualnie CUM do decyzji.
Wiem co to,jakie są stopnie i jak się to leczy natomiast mam pytanie do mam,których dzieci mają już zdiagnozowane czy jest szansa,że po leczeniu farmakologicznym to się cofnie?
Jeśli tak to ile leczenie trwało i jakie leki się przyjmuje.
Ile Wasze dzieci miały gdy to wykryto bo u nas dosyc późno i zupełnie przypadkiem.
A i jeszcze jedno czy często kończy się to leczeniem chirurgicznym?
Dziękuję za wszelkie informacje bo trochę się zmartwiłam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hey,
czy mozesz napisac,jakie były objawy u Twojej córeczki?
W marcu mieliśmy zakażenie układu moczowego (wysoka gorączka,podwyższone CRP) zrobiliśmy posiew moczu i wyszły 2 bakterie.Po leczeniu 2 antybiotykami mieliśmy zrobic kontrolny posiew moczu niestety nie udało nam się pobrac na jałowo i 2 razy wychodził mocz niediagnostyczny więc pediatra dla spokoju zleciła USG no i takim sposobem mamy jak na razie podejrzenie tego refluksu.
mój mały ma refluks bierze furagin od kiedy skończył miesiąc teraz odstawiam furagin bo ma podwyższoną próbę wątrobową lekarz powiedział ze się cofnie bo to II stopień na to liczę córka znajomych miała refluks tez ale wykryty gdzieś tez jak miała 2 latka brała półtora roku furagin zrobili cum po roku powtórny i już nie ma cofnął się pozdrawiam:)
Moja Zosia ma refluks II stopnia i też mam nadzieję, że leczenie farmakologiczne spowoduje, że to się cofnie. Codziennie dostaję 1/4 tabletki furaginu na noc.
Zdiagnozowany został dwa tygodnie temu, po wykonaniu cystografi mikcyjnej. Wcześniej dwa razy miała ZUM, pierwszy odrazu po porodzie.
Bardzo się bałam cystografi, miała na szczęście wykonywaną w centrum zdrowia Dziecka w Międzylesiu, bo tam ją leczymy. Piszę, że na szczęście, bo sa tam super fachowcy. Badanie zrobili bardzo szybko.
Dzięki dziewczyny,jak ktoś jeszcze chce się czymś podzielic to poczytam chętnie.

My ZUM mieliśmy tylko raz w tym roku więc wcześniej nikt nie wpadł aby robic usg.
Kurcze może się okaże,że to wcale nie refluks... ale byle to też nie coś gorszego...
Asiula - ja Ci chetnie wszystko opisze jak to u nas bylo, jak moje chlopaki w koncu zasna i "Kosci" sie skoncza ;-)
image
image
Caroca - dzięki:)
A Ty też masz ten problem u któregoś z synków?
Asiula - u mojego starszego syna zaczelo sie wszystko w 2 tygodniu jego zycia, kiedy to z urosepsa trafilismy na Zaspe, leczyli nas 2 bite tyg. antybiotykiem i w zwiazku z tym, ze stan syna byl bardzo ciezki (w chwili przyjecia do szpitala) CUM zrobili nam juz w szpitalu w trakcie leczenia, czego zazwyczaj sie nie robi. okazalo sie, ze syn ma refluks IV stopnia, przepisano mu wiec z marszu Furagine i kazali isc do nefrologa.
profilaktycznie Bartek byl stale na Furaginie do ukonczenia ok. 1,5 roku, wtedy nasza nefrolog skierowala nas na ponowny CUM i okazalo sie, ze po refluksie nie ma ani sladu.
Podobno przy IV stopniu refluks sam bardzo zadko sie cofa, ale u nas sie udalo.
Refluksu wg mojej wiedzy nie leczy sie farmakologicznie, a leki ktore dzieci dostaja sa profilaktyka przeciwko zakazeniom, lub antybiotykiem kiedy juz to zakazenie sie jednak "zalegnie".
Refluks albo sam sie cofnie albo robi sie zabieg chirurgiczny. My nawet nie zostalismy skierowani do chirurga, wiec wnioskuje, ze jednak w wielu przypadkach zabieg nie jest w ogole potrzebny, a problem znika sam.

Ale sie rozpisalam, nie wiem co jeszcze chcialabys wiedziec, w razie czego pisz, a odpowiem w miare mozliwosci.
image
image
Caroca, dziękuję. Ostatnio tylko słyszę, że cofnięcie przy refluksie II stopnia może trwać 3-4 lata, a u Ciebie wiele większy i tak szybko sobie poszedł ;)

Dziwne, że nie chceili operować. No ale dobrze, że się tak u Was skonczyło.
Weronka, tylko u nas ten IV stopien byl stwierdzony jeszcze podczas (w chwili) leczenia, wiec wg naszej nefrolog wynik, byl zapewne bledny, bo w normalnych warunkach CUM robi sie po wyleczeniu wszelkich zakazen i odczekaniu chyba 2 tyg (ale tego juz nie pamietam).
U nas nefrolog stwiedzila, ze na konsultacje chirurga-urologa bedzie zawsze czas, a tym bardziej na leczenie operacyjne...
takze monitorowala Bartka posiewy, krew, zlecala czesto usg i jakos nam sie udalo.
czyms, co potwierdza, ze refluks prawdopodobnie nie byl az IV stopnia jest tez obecny b. dobry stan nerek, na szczescie!

Weronka - mam nadzieje, ze i Wy sie szybko rozprawicie z tym paskudztwem.
Asiula - mam nadzieje, ze to poszerzenie UKMu to nie refluks, tylko pozostalosc po przebytym zakazeniu :-)

dobranoc :-)))
image
image
Mój mały ma podwyzszony aspat od furaginu i od dziś nie podam mu tylko sok z żurawin Boże boję się ale lekarz powiedział że pozwinno być dobrze bo ma już prawie rok ale boję się jak to będzie miał tylko jeden zum jak mial 2 tyg pozatym w lipcu jedziemy do Zakopanego z furaginem czułabym się bezpiecznie hehe pozdrawiam a mój mały ma II stoopnia czynny i bierny no i zdwojona nerkę ale to nic po proistu taki się urodził i większość dzieci jak by miało kiedyś usg to różne anomalia by wyszły ale z tym się żyje normalnie tyle że refluks dłurzej się goi i właśnie tego się obawiam pozdrawiam napewno będezie ok ... mój mały rozwija się prawidłowo ma 11 mies i waży gdzieś 10,5 kg czyli nie ma niedowagi jak niektórzy mówią że dzieci z refluksem sa chudsze he może...

Widzę po Waszych wpisach,że refluks zazwyczaj daje częste zakażania układu moczowego co jest przyczyną diagnostyki i w efekcie wykrycia go i często dotyczy to małych dzieci.
U nas mieliśmy jeden incydent,do 2 lat nawet nie ma takiej możliwości żeby nawet coś było przeoczone bo nigdy wysoko nie gorączkowała więc zaczynam po cichu liczyc,że po najbliższym usg okaże się,że to faktycznie było po zakażeniu i po poszerzonym kielichu nie będzie już śladu...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

krzywe ząbki (26 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry