Widok

Domki dla kotów na zimę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, ostatnio się bardzo zaprzyjaźniłam z osiedlowymi kotami - chodzimy z Rambusiem je dokarmiać i mamy już swoich stałych przyjaciół:). A ostatnio podlatują do nad tez gołębie, więc chyba będziemy mieli więcej istnień do dokarmiania podczas spaceru.

Ale do rzeczy! Chciałabym tym kotkom pomóc jakoś przetrwać zimę, ktora ma być w tym roku bardzo mroźna podobnież. W necie się już wyedukowałam, jak można zrobić domki zimowe dla kotów z kartonów, styropianu i folii. I właśnie tutaj mam prośbę do Was - być może macie jakieś niepotrzebne większe i grubsze kartony (chętnie takie grubsze np po odkurzaczu, bo zwykłe to z apteki wezmę:P) albo jakieś większe skrawki styropianu, np. po jakimś sprzęcie, to ja chętnie te rzeczy przygarnę do zrobienia domków:). U mnie niestety styropianu brak;/, a w sklepach budowlanych jest dość drogi:(. Ewentualnie, jak się orientujecie, gdzie można kupic tanio styropian, to też będę wdzięczna za informację:).

Jakby ktoś miał ochotę zrobić domki dla kotków we własnym zakresie, to polecam link:

http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl

oraz forum miau.pl, gdzie też znalazłam wiele przydatnych info:).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Piękne dzięki za tak precyzyjne informacje - w imieniu własnym i innych chetnych do pomocy kociakom.
Janko, jak będziesz dzwonić, to dzwoń od razu do Referatu Przyrody i Rolnictwa, bo oni właśnie się tym zajmują:

Referat Przyrody i Rolnictwa:

Kierownik: Grażyna Wracławek
ul. 3 Maja 9
pokój nr 106
tel.: +48 (058) 323 68 94
fax: +48 (058) 323 70 80
e-mail: g.wracławek@gdansk.gda.pl

(wow, jeszcze nigdy nie byłam tak obcykana w urzędowych sprawach;). Powodzenia!
Borówko, ja się dowiedziałam z tego artykułu:

http://www.mmtrojmiasto.pl/7863/2009/12/23/gdansk-oddal-luksusowe-domy-dla-kotow?category=news

Art jest z zeszłego roku, ale z tego, co się dowiedziałam w urzędzie, to aktualny:).

Na stronie urzędu zaś na podstronie Wydziału Środowiska jest wiadomość, iż referat przyrody i rolnictwa realizuje "politykę ekologiczną w zakresie rolnictwa, przyrody i leśnictwa, w tym budki dla kotów":

http://www.mmtrojmiasto.pl/7863/2009/12/23/gdansk-oddal-luksusowe-domy-dla-kotow?category=news

Jakoś szczegółowo akcja nie jest opisana na stronie urzędu, ja pytałam mailowo, właśnie zainspirowana wskazaniami ewwy na tym forum (dzięki:) oraz powyższym artykułem - rop@gdansk.gda.pl (pod tym adresem można uzyskać wszelkie info).

Z tego, co ja ustaliłam, sprawa wygląda następująco: po domek może się ubiegać administracja mieszkaniowa lub osoba prywatna. Co do zgody adm, to pisałam powyżej - konieczna nie jest, choć wiadomo, że lepiej mieć akceptację. Podania o budki należy składać do 22.10.2010 (czyli już tylko do przyszłego piątku) na adres Wydziału Środowiska:

ul. 3 Maja 9
80-803 Gdańsk

Podanie można złożyć osobiście w siedzibie tegoż wydziału UM lub wysłać pocztą. Nie ma jakiegoś ogólnego wzoru podania, dostałam info, iż wystarczy odręczne pismo. Ja mam zamiar napisać w nim, ile kotów dokarmiam, no i oczywiście o propozycji lokalizacji budki. Jeśli będziecie chciały, to mogę Wam wysłać na mail moje podanie. Mniej więcej orientuję się, jak je należy napisać, choć myślę, że forma nie jest szczególnie istotna.

Tak sprawa wygląda w Gdańsku, nie wiem, jak w Gdyni. Ustala to jedna z naszych forumek:). Jak się czegoś dowiesz, to napisz, może inne dziewczyny z Gdyni też będą zainteresowane pomocą dla kociaków:).

Dziewczyny, życzę wszystkim powodzenia! Mam nadzieję, że wszystkim nam uda się zorganizować efektywną pomoc dla osiedlowych futrzaczków:). Fajnie, że jesteście!:)

PS. U mnie zaś sprawa ze styropianem nadal aktualna, gdyż niestety moje rodzinne miasto nie dba tak o futrzaki, jak Gdańsk, więc tam będę chciała zorganizować domki własnej roboty.
Wercia możesz wstawić linka do Urzędu gdzie jest opisana ta akcja ? Szukałam na UM ale nie mogę znaleźć
Dzięki, jutro zadzwonię i zapytam co i jak. Pozdrawiam wszystkie chętne do pomocy kociakom - odwdzięczą się na pewno tępiąc myszy i szczury.
M_LADY, odpisałam:).

Borówko, żeby dostać domek, pozwolenie nie jest wymagane. Wiem na pewno, bo pytałam o to w urzędzie:). Jednak doradzono mi, żeby jednak zapytać w Adm, żeby nie było konfliktów. Warto spróbować, żeby pomóc kociakom:).
myślę, że nie ale nie znam się
myślicie że trzeba mieć pozwolenie spółdzielni żeby postawić taki domek ?
napisałam maila!!!
Dzięki, Agusiu:).

Janka, czy mailem można to nie wiem, ale można wysłać pocztą. Jeśli będziesz potrzebowała dokładniejszych info, to odezwij się do mnie na mail (jest w moim profilu). Tylko trzeba się trochę pospieszyć, bo termin składania podań upływa w przyszły piątek (22.10)!:)
Wercia - dopiero teraz zauważyłam Twoje pytanie :)

Mama i ja jest na Grunwaldzkiej :] po przeciwnej stronie niż Media Markt ;) http://mamaija.pl/salon1.php
Trzeba osobiście czy można mailem?
Dziewczyny, domki dla kotów będą zakupowane przez miasto:). Można składać zamówienia na domek w Wydziale Środowiska UM do 22 października br. Dziewczyny, które dokarmiają koty, zachęcam. Warto i w ten sposób pomóc futrzakom, to nas nic nie kosztuje, tylko trochę czasu;).
Naprawdę miło się czyta takie wpisy - jak dobrze, że jest tyle zaangażowanych w pomoc kotom. Dla tych nieprzekonanych czy wręcz wrogo nastawionych do kotów - gdyby nie one, mielibyśmy plagę myszy i szczurów - pomyślcie o tym.
Pamiętacie film "Sami swoi"? Tam pokazano, że kot może być bardzo poszukiwanym towarem, jak zalęgną się myszy.
Dzięki bardzo, Agusiu, za trop:). A możesz napisać, gdzie ten sklep się znajduje? Ja nieobeznana w tematyce sklepów dla dzieci;). Chociaż niedługo się to zmieni, bo zostanę ciocią;).
Wercia - możesz podjechać do Mama i ja i poprosić o duże kartony :) takie po wózkach/krzesełkach do karmienia :]

kiedyś brałam jak musiałam odesłać siedzisko spacerówki do producenta :) nie robili problemu :) nawet wymienili karton bo okazał się za mały(w aucie miałam siedzisko i okazało się, że nie wejdzie)
Łączmy się, łączmy;).

Tak na marginesie, to w Gdańsku istnieje już stowarzyszenie miłośników kotów:

http://www.pkdt.pl/ - Pomorski koci dom tymczasowy

Można więc się też łączyć bardziej oficjalnie;). Ja jak na razie działam w samotności, ...no, mąż trochę pomaga;).
Jeny jak fajnie że nie tylko ja mam takiego hopla na punkcie biednych kociaków :) U mnie na osiedlu jest ok. 20 i też je dokarmiam . A co do domku to świetny pomysł też takie spróbujemy zrobić . Dziewczyny oby jak najwięcej takich osób które myślą również o innych istotach a nie tylko i wyłącznie o czubku swojego nosa !!!!!!!!!!

Łączmy się !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
...karton obłożony styropianem o grubości 5cm, a nie karton obłożony kartonem:P.
No pewnie, że mogą:). Fajnie, że też będziecie robić domki:). Trzymam kciuki!:) Jeśli zostanie Wam styropian, to chętnie przyjmę oczywiście;), ale ni żałujcie go ze względu na mnie, w razie czego jakoś sobie dam radę, może uda się gdzieś niedrogo kupić. Wiem, że karton powinien być obłożony z każdej strony kartonem o grubości 5cm, jak jest z płytą OSB, nie wiem.

Podaję jeszcze jeden link z bardzo przydatnymi informacjami:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=67461

na pierwszej stronie wątku jest dokładny opis, jak najlepiej przygotować taką budkę. A na ostatniej stronie są zdjęcia bardzo profesjonalnego domu dla kotów, jaki ktoś zbudował przy swoim własnym domu, wspaniała robota:). Nie każdy może sobie na coś takiego pozwolic, ale warto zobaczyć chociaż z ciekawości:).

Ewo, życzę powodzenia w robieniu domków!:) Jak juz będą gotowe to zróbcie fotki i wrzućcie na forum, chętnie coś podpatrzę:).

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...

Niania u was w domu- pytania (26 odpowiedzi)

Witam ,jestem nianią z małym stażem opiekuńczym .Mam kilka pytań do mam które mają opiekunki w...

psi fryzjer - moze macie kogos sprawdzonego? (12 odpowiedzi)

j/w najchetniej w okolicach Żabianka, Zaspa, Przymorze, Brzeźno

do góry