Widok

Druga ciaza po 30tce..

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiem ze pewnie byl juz taki watek ale zakladam nowy bo mam metlik w glowie..zdecydowalismy sie z mezem na drugie dziecko a ze mam 32 lata to mam spore obawy czy aby za stara nie jestem..maz nie widzi problemu z moim wiekiem a ja wrecz przeciwnie.....Sa tu mamy ktore rodziy po 30?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13
Asik, jest tu sporo mam po 30, i nawet niektore blizej 40stki.

ja nie czuje sie ataro, ale druga ciaze bardzo zle znioslam, duzo gorzej i sporo problemow, i absolutnie nie wiaze tego z wiekiem, 1 ciaza l.29 , druga 31.
mam teraz niecale 33 i mysle , ze mi czasami brak energii za lataniem za moja dwojka, do tego pogodzenie pracy na pelen wymiar itp, to jest czasami ciezke z energia.
natomiast maz jet blizej 40stki, i kategorycznie mowi dzieciom nie juz, i nie wyobraza nowordka w domu nastepnego za kilka lat, uwaza, ze bedzie za stary, i zabraknie energii na bieganie z dziecmi.

pzdr
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
prosze nie szukaj dziury w całym ,masz mądrego męża .
A co maja powiedziec mamy które rodza pierwsze dziecko grubo po 30 ?

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam synka, urodzilam w wieku 32 lat ... jest super :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
witam, ja jestem taką mamą która urodziła 2 gie dziecko po 30. wiem co czujesz bo też przez to przechodziłam ale pocieszę cię i powiem ci że to była najlepsza decyzja w moim życiu. moja córa w tej chwili na 6 latek, to moje oczko w głowie, taty też! nie chcę się tu rozpisywać i zanudzać ale mogłabym godzinami opowiadać ile takie "późne " macierzyństwo ma zalet! oczywiście musisz znaleźć dobrego lekarza prowadzącego ciążę i jeżeli nie będzie żadnych przeciwskazań medycznych to naprawdę nie masz czego się bać. powodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja urodziłam drugie dziecko ,na tydzień przed 33 urodzinami ,za stara to nigdy sie czułam i nadal się nie czuje .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ile Ty miałaś jak urodziłaś pierwsze - 20?
To już są absurdalne obawy, że 32 za stara na dziecko, albo kokieteria :p
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
"późne" macierzyństwo wg. mnie to w okolicach czterdziestki :-)
w okolicach trzydziestki to wg. mnie norma
sama urodziłam pierwsze dziecko w wieku 32 lat
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hej, ja urodziłam syna majac 21 lat a córkę w wieku 32 lat. Absolutnie nie czuję się staro. U syna w klasie kilka mam rodziło podobnie jak ja. Różnica polega na tym, że odzwyczaiłam się od bycia mamą małego dziecka i początki były trudne, ale jak się poukłada plan dnia to jest ok :-) na placu zabaw poznałam kilka mam w podobnym wieku :-)
ja oboje dzieci urodziłam po 30. W zasadzie obaw nie miałam. Nie wpadłam na pomysł rodzenia wcześniej :)
image
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mojego synka urodziłam w wieku 31 lat, wszystko odbyło się bez jakichkolwiek problemów. Można powiedziec ciąża książkowa, synek okaz zdrowia. Teraz mam 34 i myślę nad drugim dzieckiem i tez mam różne obawy. Najchętniej to bym jeszcze z rok poczekała z zajściem w ciążę. Ale boję się, że będę już za stara.
No i żałuję, że tak długo dojrzewałam do bycia mamą, ale czasu się nie cofnie niestety.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja pierwsze dziecko urodziłam mając 20 lat,drugie mając 22lata,a trzecie 38lat i nie czuje się stara.Ne żałuje jest naszym oczkiem w głowie.
Dzieki Kochane. Dalysciew mi wiatru w skrzydla.
Moje pierwsze dziecko urodziłam w wieku 32 lat:)
ja bym sie już nie zdecydowała po 30 rodzić- za dużo obaw że cos będzie nie tak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 19
u nas pierwsza ciążą - 33 lata, druga 36:)
Dzieciaki zdrowe, fanastyczne i bez problemu:)
NIe moje obaw, że jesteś za stara. Nawet gdybys rodziła teraz pierwsze dziecko to wsyztsko byłoby ok.
Moja koleżanka mając 42 lata urodziła teraz zdrową córkę:).
dzo dzieła:)
image image

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie ten sam problem na tapecie - ja też mam 32 lata i 4- letniego synka :) ale akurat za stara się czuję, mam innego rodzaju obawy czy damy radę finansowo i czy ja jestem na to gotowa (te pieluchy, karmienie, ciąża) nie jestem pewna czy chcę przez to przechodzić jeszcze raz, ale bardzo bym chciała, żeby synek miał rodzeństwo :)
Ja mam moje 3 dziecko urodziłam mając 30 lat,teraz mam 35 lat i za rok chciałabym mieć czwarte:)Też myślę,że już "za stara" będę, i się boję,ale jednak bardzo bym chciała:)
Ja też urodziłam mając ponad 30 lat . Pierwsze dziecko miałam bardzo młodo (20lat) , a synek urodził się kiedy mialam 32 lata.Właśnie za 2 tyg kończy 5 lat :)
pierwsze 32, drugie 35, trzecie 38, co za bzdura,że za stara jesteś!!!
Do 40 obecnie kobiety rodzą coraz częściej. Rany po 20 kto by mi kazał dzieci mieć:)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja ma 30 lat i bardzo bym chciała mieć drugie dziecko . Córeczka ma 3 latka. Nie uważam żebym była za stara. Ale u mnie inna sytuacja- bo mąż nie chce już więcej dzieci, ja natomiast nie chce jedynaka.. no i mamy problem:)
do 35 roku bym sie nie martwila, po 35 rosnie ryzyko, duzo zalezy kiedy dostalas okres i jak pozno twoja mama przechodzila menopauze.
image

image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dokładnie tak jak pisze Walerka. Do 35 roku bym się za bardzo nie martwiła.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam 32lata ,4 miesiące temu urodziłam drugie malenstwo,wszystko jest ok:) żadnych komplikacji także działajcie:)
Ja się "wyrobiłam" z urodzeniem dwójki przed 30 i wśród moich znajomych jestem jedną z nielicznych :p Większość dopiero jedno dziecko ma, albo dopiero w drodze lub w planach. Więc dzieci po trzydziestce to raczej teraz norma ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś to może i był problem ale obecnie lekarze mają narzędzia do obserwacji ciąży i ryzyko/jakiekolwiek problemy w trakcie ciąży przed 40tką są niewielkie. POmijam wskazaną cesarkę od 35 roku życia.
a ja mam 35 i staramy się o pierwsze :) moze do 40 się uda ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Udało mi się wyrobić z dwójką przed 30 (na styk :), ale już przy pierwszym miałam wrażenie, że łatwiej by mi było z ciążą np. kiedy miałam 23-25 lat. Mówię o stronie fizycznej. Patrzyłam na młodsze koleżanki, jak skakały jako te gazele, kiedy ja się obok nich kulałam opuchnięta ;) Podkreślam - nie mówię o całym aspekcie studiów, pracy, wyszalenia się itd, mam na myśli tylko możliwości organizmu. Natomiast w drugiej ciąży (29,5 l.) czuję się dużo lepiej i sama pomykam jako ta gazela ;) Więc też ciąża ciąży nierówna, nie ma co się stresować.
Dziewczyny bez przesady w tej chwili wiele dziewczyn rodzi pierwsze dziecko w okolicach 30tki. Ja pierwsze urodzilam majac rowno 30 mam twraz 31 i drugie jest dopiero w planach ;) i tak wogole to ja soe czuje mlodo caly czas mysle o sobie ze jeztem przepraszam za wyrazenie "gowniara" ;) i naprawde dziwnie mi sie czyta ze po 30 ktos jest stary albo Za stary na cos ;) pozdrawiam wszystkie ryczace trzydziestki
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsze dziecko w wieku 24 lat ciąża super noszona, bliźniaki w wieku 35 lat ciąża pod kontrolą specjalistów, dom wesoły i jest co robić.
W chwilach ciężkich przychodzi myśl, że za stara jestem na ten chaos....
Ale na pewno odmłodnieliśmy duchowo:-)
Pierwsze dziecko urodziłam mając 27 lat. Teraz mam 32 i termin na październik. Nie miałam obaw związanych z wiekiem. Gorzej jedynie znoszę ciążę i psychicznie i fizycznie, ale może nie ma to związku z wiekiem, a jedynie z tym, że każda ciąża jest inna.
Witajcie kochane:)
Ja pierwsze dziecko urodziłam mając 28 lat teraz mam 32 mąż 38 i staramy się o drugie już pół roku mam nadzieję że nam się uda ja nie czuję się staro choć im dalej uważam że to większe ryzyko powikłań.
Pozdrawiam Sabina
PARANOJA za stara to bys byla majac 13 lat wiecej bez przesady w dzisiejszych czasach wzrosla ogolna srednia wieku rodzacych , to juz nie te czasy ze w wieku 19 lat wychodzilo sie za maz i od razu rodzilo dzieci ( zaznaczam - nie ma nic do mlodych matek )

moja kuzynka wlasie w tym roku konczy 37 i ma slicznego kilkumiesiecznego synka zdrowego i bardzo kochanego i do tego 9 letnią corke ktora jej pomaga

nie popadajmy w jakies absurdy
aaaga..ja pisząc to że jestem za stara przekazuje to co czuje..ze juz nie mam tyle cierpliwosci co pare lat wstecz, ze boje sie o swoj organizmy-wiadmo nie mam 20 lat i ryzyko powikłąn nie oszukujmy sie wzrasta..do tego wzgledy finansowe..znowu trzeba przerwac prace na jakiś czas i pytanie czy ktoś przyjmie do pracy mamusie grubo po 30tce z 2 małych dzieci? patrze na to wszystko realnie..bardzo chce drugie dziecko ale właśnie takie są moje obawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam ja też mam równo 30 lat i 4 letniego synka. Myślę o 2 dziecku ale już odzwyczaiłam się od pieluch mleczka słoiczków itd. jakoś nie mogę się odważyć mam nadzieje że do 35 się zdecyduje ale Hally Berry też jest wciąży i ma 47 lat ;) także głowa do góry jest nas więcej:)
Kochana,

Urodziłam swoje pierwsze dziecko mając prawie 36 lat. Ciążę zniosłam rewelacyjnie, a dziecko, choć urodziłam przez CC (ułożenie pośladkowe) jest zdrowe i cudownie się rozwija. Teraz planujemy kolejne, żebym mogła urodzić przed 40 drugie, a kto wie, czy po 40 nie zdecydujemy się na trzecie.
Uważam, że nie masz się czego obawiać ;) Skoro Twój mężczyzna też chce i wierzy, że wszystko będzie w porządku, to tak na pewno będzie. Grunt, to myśleć pozytywnie ;)
I fajnie jest mieć jakieś rodzeństwo ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Asik jakbyś miała 38 to mogłabyś się zastanawiać (ale raczej pod względem tego czy jeszcze się chcecie ładować w pieluchy) ale 32 to nie tragedia, a na pewno nie jesteś za stara :) powodzenia :)
Moja znajoma pierwsze dziecko urodziła w wieku 32 lat, drugie dziesięć lat później. Obydwie córki zdrowe.
Ona sama jakby "odmłodniała" po drugiej ciąży, zarówno fizycznie jak i psychicznie.
druga to już spoko :)
po 30 stara hmm bzdura moja mama ma 4 córki w sumie a mnie i moja siostre urodzila jak miala 39 i to blizniaki i dawala sobie swietnie rade ja mam prawie 30 i pierwsze moje dziecko ma 7 miesiecy i nigdy bym nie pomyslala ze po 30 jestem za stara na drugie dziecko
jakby kobiety miały być za stare po 30-stce na rodzenie dzieci to matka natura od razu by nam w tym wieku menopauzę zafundowała :) pierwsze 28 drugie 32 no i nie wiem czy jeszcze kiedyś nam nie odbije ;)
Zgadzam się, że po trzydziestce druga ciąża to jak najbardziej, ale jak niektóre osoby piszą ze pierwsza koło 40 a druga po to już przegięcie. Jakby tak wszystkie kobiety rodziły to dzieci nie miałyby dziadków.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Synka rodzilam jak mialam 30 lat, ciaza bezproblemowa, czulam sie swietnie, doslownie przebiegalam cala ciaze. O kolejnym oczywiscie mysle i nie mam zadnych obaw, ze jestem za stara.
imageimage
Skąd u nas w głowach takie "magiczne" granice - czy jak skończyłaś 18/20/25 lat coś się jakoś diametralnie skończyło?
To my psychologicznie stawiamy sobie różne daty za granice.
Organizm niejednej 24latki będzie "starszy" od niejednej 33latki...

A może to pytanie o wiek, to tylko taka próba ukrycia innego powodu, obawy przed drugą ciążą?

Pierwszego synka urodziłam w 32roku życia. Planujemy jeszcze dwójkę (mam nadzieję, ze wyrobimy się jednak przed 40tką, bo chciałabym jak najdłużej uczestniczyć w życiu moich dzieci, jako sprawna mama i babcia:) )

Przed chwilą na FB dostałam taki wpis (za http://www.facebook.com/pages/Babyradiopl-radio-dzieci/123975630969278?hc_location=stream )

Późne macierzyństwo nie szkodzi zdrowiu dziecka

Chociaż wcześniej uważano, że późne zakładanie rodziny może zwiększać zagrożenie problemami zdrowotnymi wśród dorastających dzieci, wyniki nowych badań pokazują, że to raczej wykształcenie matki i liczba lat, jaką przeżywa po porodzie, wpływają na zdrowie jej dorosłych dzieci, niż jej wiek, w momencie rozwiązania ciąży.

W artykule opublikowanym w czasopiśmie Demography, zespół niemieckich naukowców poddaje w wątpliwość pogląd, że dzieci z matek rodzących w późniejszym okresie życia są w wieku dorosłym słabszego zdrowia z powodu następstw fizjologicznych, takich jak spadająca jakość oocytów czy osłabione łożysko.

Badaniami, w ramach których wykorzystano dane 18.000 amerykańskich dzieci i ich matek, kierował Mikko Myrskylä z Instytutu Badań Demograficznych im. Maxa Plancka w Rostoku, Niemcy. Odkrył, że dzieci urodzone przez matki w wieku od 35 do 44 lat nie mają w późniejszym okresie życia słabszego zdrowia od dzieci urodzonych przez matki z przedziału wiekowego 25 - 34 lata.

Mimo iż im później kobieta zachodzi w ciążę, tym bardziej wzrasta ryzyko poronienia i rozwoju schorzeń takich jak trisomia 21, to ogólnie rzecz biorąc u dzieci matek rodzących w wieku 24 lat i młodszym diagnozuje się większą liczbę chorób, dzieci te szybciej umierają, pozostają mniejsze i jest większe prawdopodobieństwo, iż będą otyłe w wieku dorosłym.

Wyniki badań pokazują, że im wcześniej kobieta urodzi, tym bardziej jej dziecko boryka się z chorobami jako osoba dorosła. Dzieci rodzone przez matki w wieku od 20 do 24 lat cierpią na 5% więcej chorób niż dzieci urodzone przez matki z przedziału 25 - 34 lata, a w przypadku dzieci matek w wieku 14 - 19 lat wskaźnik ten wzrasta do 15%.

Mikko Myrskylä zauważa: "Dane sugerują, że na pierwszy rzut oka wydaje się, iż negatywny wpływ późnego macierzyństwa to iluzja wywoływana przez wykształcenie matki i wiek, w którym dziecko traci matkę".

Co ciekawe powiązanie między wiekiem matki a wykształceniem uległo z czasem odwróceniu. Podczas gdy na początku XX w. rodzice o mniej wykształceni nadal mieli dzieci w późniejszym okresie życia, a lepiej wykształceni rodzice mieli mniej dzieci w starszym wieku, to obecnie, im kobieta jest statystycznie lepiej wykształcona, tym później decyduje się na dziecko.

Wyniki tych badań pozwolą złagodzić obawy o kondycję zdrowotną, żywione przez pokolenie, które coraz później decyduje się na dzieci.
synka zdarzylam urodzic przed 30-tymi urodzinami a drugiego bobaska w wieku 33 lat i nie czuje sie jakos staro:)
zycie nam sie ruznie uklada i nie zawsze jest mozliwosc urodzenia wczersniej dzieci ale ja sie czuje szczeslwiwa mamusia i pozdraiwm wszytskie te przed i po 30 -ce mamausie:)))
image
niezalogowana Ago... Tyle ile masz lat tyle mają twoje jajeczka :) A należy pamiętać że częstość mutacji rośnie z ich wiekiem, co wynika z tego, że dopiero po zapłodnieniu oocytu, w fazie zygoty następuje drugi podział mejotyczny do końca i rekombinacji, w czasie których własnie może dojść do mutacji... Dlatego właśnie im wcześniej rodzimy, tym lepiej! Trzeba jednak patrzeć na to jakie nastąpiły zmiany cywilizacyjne, żeby młodo urodzić dziecko trzeba mieć na to kasę, a ludzie często biorą ślub i się statkują koło 30... Więc nie ma co gdybać :) Lepsze odpowiedzialne rodzicielstwo i dojrzali rodzice niż zachodzenie w ciąże bez przemyślenia :) Ja jestem najmłodsza i mama rodząc mnie miała 40 lat, ja jestem jeszcze na studiach a oni juz na emeryturach...

nie ma co się na zapas martwić, rodziłam w tym wieku i wszystko jest dobrze Tylko trudniej było zajść, ale pomógł komputer cyklu myway i udało się : )

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

do góry