Widok

Druga ciaza po 30tce..

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiem ze pewnie byl juz taki watek ale zakladam nowy bo mam metlik w glowie..zdecydowalismy sie z mezem na drugie dziecko a ze mam 32 lata to mam spore obawy czy aby za stara nie jestem..maz nie widzi problemu z moim wiekiem a ja wrecz przeciwnie.....Sa tu mamy ktore rodziy po 30?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13
Ja ma 30 lat i bardzo bym chciała mieć drugie dziecko . Córeczka ma 3 latka. Nie uważam żebym była za stara. Ale u mnie inna sytuacja- bo mąż nie chce już więcej dzieci, ja natomiast nie chce jedynaka.. no i mamy problem:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do 35 roku bym sie nie martwila, po 35 rosnie ryzyko, duzo zalezy kiedy dostalas okres i jak pozno twoja mama przechodzila menopauze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dokładnie tak jak pisze Walerka. Do 35 roku bym się za bardzo nie martwiła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam 32lata ,4 miesiące temu urodziłam drugie malenstwo,wszystko jest ok:) żadnych komplikacji także działajcie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja się "wyrobiłam" z urodzeniem dwójki przed 30 i wśród moich znajomych jestem jedną z nielicznych :p Większość dopiero jedno dziecko ma, albo dopiero w drodze lub w planach. Więc dzieci po trzydziestce to raczej teraz norma ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś to może i był problem ale obecnie lekarze mają narzędzia do obserwacji ciąży i ryzyko/jakiekolwiek problemy w trakcie ciąży przed 40tką są niewielkie. POmijam wskazaną cesarkę od 35 roku życia.
a ja mam 35 i staramy się o pierwsze :) moze do 40 się uda ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Udało mi się wyrobić z dwójką przed 30 (na styk :), ale już przy pierwszym miałam wrażenie, że łatwiej by mi było z ciążą np. kiedy miałam 23-25 lat. Mówię o stronie fizycznej. Patrzyłam na młodsze koleżanki, jak skakały jako te gazele, kiedy ja się obok nich kulałam opuchnięta ;) Podkreślam - nie mówię o całym aspekcie studiów, pracy, wyszalenia się itd, mam na myśli tylko możliwości organizmu. Natomiast w drugiej ciąży (29,5 l.) czuję się dużo lepiej i sama pomykam jako ta gazela ;) Więc też ciąża ciąży nierówna, nie ma co się stresować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny bez przesady w tej chwili wiele dziewczyn rodzi pierwsze dziecko w okolicach 30tki. Ja pierwsze urodzilam majac rowno 30 mam twraz 31 i drugie jest dopiero w planach ;) i tak wogole to ja soe czuje mlodo caly czas mysle o sobie ze jeztem przepraszam za wyrazenie "gowniara" ;) i naprawde dziwnie mi sie czyta ze po 30 ktos jest stary albo Za stary na cos ;) pozdrawiam wszystkie ryczace trzydziestki
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsze dziecko w wieku 24 lat ciąża super noszona, bliźniaki w wieku 35 lat ciąża pod kontrolą specjalistów, dom wesoły i jest co robić.
W chwilach ciężkich przychodzi myśl, że za stara jestem na ten chaos....
Ale na pewno odmłodnieliśmy duchowo:-)
Pierwsze dziecko urodziłam mając 27 lat. Teraz mam 32 i termin na październik. Nie miałam obaw związanych z wiekiem. Gorzej jedynie znoszę ciążę i psychicznie i fizycznie, ale może nie ma to związku z wiekiem, a jedynie z tym, że każda ciąża jest inna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witajcie kochane:)
Ja pierwsze dziecko urodziłam mając 28 lat teraz mam 32 mąż 38 i staramy się o drugie już pół roku mam nadzieję że nam się uda ja nie czuję się staro choć im dalej uważam że to większe ryzyko powikłań.
Pozdrawiam Sabina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
PARANOJA za stara to bys byla majac 13 lat wiecej bez przesady w dzisiejszych czasach wzrosla ogolna srednia wieku rodzacych , to juz nie te czasy ze w wieku 19 lat wychodzilo sie za maz i od razu rodzilo dzieci ( zaznaczam - nie ma nic do mlodych matek )

moja kuzynka wlasie w tym roku konczy 37 i ma slicznego kilkumiesiecznego synka zdrowego i bardzo kochanego i do tego 9 letnią corke ktora jej pomaga

nie popadajmy w jakies absurdy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
aaaga..ja pisząc to że jestem za stara przekazuje to co czuje..ze juz nie mam tyle cierpliwosci co pare lat wstecz, ze boje sie o swoj organizmy-wiadmo nie mam 20 lat i ryzyko powikłąn nie oszukujmy sie wzrasta..do tego wzgledy finansowe..znowu trzeba przerwac prace na jakiś czas i pytanie czy ktoś przyjmie do pracy mamusie grubo po 30tce z 2 małych dzieci? patrze na to wszystko realnie..bardzo chce drugie dziecko ale właśnie takie są moje obawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam ja też mam równo 30 lat i 4 letniego synka. Myślę o 2 dziecku ale już odzwyczaiłam się od pieluch mleczka słoiczków itd. jakoś nie mogę się odważyć mam nadzieje że do 35 się zdecyduje ale Hally Berry też jest wciąży i ma 47 lat ;) także głowa do góry jest nas więcej:)
Kochana,

Urodziłam swoje pierwsze dziecko mając prawie 36 lat. Ciążę zniosłam rewelacyjnie, a dziecko, choć urodziłam przez CC (ułożenie pośladkowe) jest zdrowe i cudownie się rozwija. Teraz planujemy kolejne, żebym mogła urodzić przed 40 drugie, a kto wie, czy po 40 nie zdecydujemy się na trzecie.
Uważam, że nie masz się czego obawiać ;) Skoro Twój mężczyzna też chce i wierzy, że wszystko będzie w porządku, to tak na pewno będzie. Grunt, to myśleć pozytywnie ;)
I fajnie jest mieć jakieś rodzeństwo ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Asik jakbyś miała 38 to mogłabyś się zastanawiać (ale raczej pod względem tego czy jeszcze się chcecie ładować w pieluchy) ale 32 to nie tragedia, a na pewno nie jesteś za stara :) powodzenia :)
Moja znajoma pierwsze dziecko urodziła w wieku 32 lat, drugie dziesięć lat później. Obydwie córki zdrowe.
Ona sama jakby "odmłodniała" po drugiej ciąży, zarówno fizycznie jak i psychicznie.
druga to już spoko :)
po 30 stara hmm bzdura moja mama ma 4 córki w sumie a mnie i moja siostre urodzila jak miala 39 i to blizniaki i dawala sobie swietnie rade ja mam prawie 30 i pierwsze moje dziecko ma 7 miesiecy i nigdy bym nie pomyslala ze po 30 jestem za stara na drugie dziecko

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry