Widok
Duży brzuch u 7-latki
martwię się o córkę. Od zawsze ma duży brzuszek. Na początku myślałam, że jak to niemowlę wyrośnie z tego.
Gdy miała roczek pojawiły się problemy z zaparciami. Dostawała debridat, forlax i to reguowało pracę jelit na jakieś pół roku do roku.
Problemy z zaparciami nawracały ale też był okres, że miała przewlekłe biegunki, leżała w szpitalu, miała zrobione wszystkie możliwe badania łącznie z celiaklią itp. wiele razy miała usg brzucha i zawsze słyszę, że wszystko ok tylko ma ogromną ilość gazów.
Czy gazy mogą być przyczyną dużego brzucha?
Od jakiegoś czasu daję jej espumisan ale to też niewiele pomaga.
Pediatra jakoś się nie określiła.
Nie wiem czy iśc z nią do jeszcze jakiegoś lekarza np gastroenerologa ale skoro niby na usg wszystko ok to czy pomoże.
Ogólnie jest szczupła i ma tylko ten duży brzuch, szkoda mi jej bo dzieci już czasem gadają, że ma gruby brzuch.
Dodam, że to straszny niejadek
Gdy miała roczek pojawiły się problemy z zaparciami. Dostawała debridat, forlax i to reguowało pracę jelit na jakieś pół roku do roku.
Problemy z zaparciami nawracały ale też był okres, że miała przewlekłe biegunki, leżała w szpitalu, miała zrobione wszystkie możliwe badania łącznie z celiaklią itp. wiele razy miała usg brzucha i zawsze słyszę, że wszystko ok tylko ma ogromną ilość gazów.
Czy gazy mogą być przyczyną dużego brzucha?
Od jakiegoś czasu daję jej espumisan ale to też niewiele pomaga.
Pediatra jakoś się nie określiła.
Nie wiem czy iśc z nią do jeszcze jakiegoś lekarza np gastroenerologa ale skoro niby na usg wszystko ok to czy pomoże.
Ogólnie jest szczupła i ma tylko ten duży brzuch, szkoda mi jej bo dzieci już czasem gadają, że ma gruby brzuch.
Dodam, że to straszny niejadek
A miała problemy z napięciem lub wiotkością?
Moja córka też miała ten brzuszek wystający chodziliśmy do lekarzy rehabilitacji i neurologa i przy okazji zawsze wspominali o słabych mięśniach które trzeba wzmacniać i mojej córce bardzo pomógł basen na który zapisałam ją 2,5 roku temu i już po pół roku brzuszek był mniejszy po roku płaski, a teraz o jak to mówi moja siostra brzuszek sportsmenki
Moja córka też miała ten brzuszek wystający chodziliśmy do lekarzy rehabilitacji i neurologa i przy okazji zawsze wspominali o słabych mięśniach które trzeba wzmacniać i mojej córce bardzo pomógł basen na który zapisałam ją 2,5 roku temu i już po pół roku brzuszek był mniejszy po roku płaski, a teraz o jak to mówi moja siostra brzuszek sportsmenki
inka jak czytam to widze moją córe..co prawda ma 4,5 roku ale od roku jedziemy na forlaksie z powodu zaparć, wcześniej epizody z biegunkami..też zawsze miała duży brzuch..badanie wlewu doodbytniczego z kontrasem pokazało, że ma długie i szerokie te jelita..gazy też jej sie zbierają, dopiero jak spi to puszcza salwy ze hoho i rano brzuch nie jest taki wydęty.. u nas tez dochodzi psychika bo mała blokuje się z robieniem kupy..ogólnie sama jestem w kropce co dalej robić, bo jej wypróznianie uzależnione jest od forlaxu..kazdy gastroenterolog tylko mówi dawać, dawać.. Ja młoda zapisałam na fizjoterapię, polecam pegaz-la zjecia raz w tyg darmowe..ćwiczymy głównie miesnie brzucha, choć i tak szału nie ma bo powinysmy w domu systematycznie cwiczyc a to nam słabo idzie bo ja w ciazy i tak nie zawsze moge jej poswięcić czas..ale na pewno fizjoterapia czy basen sa pomocne.