Widok

Dwoje dzieci odchowanych i trzecia ciaza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie dowiedzialam się , ze jestem w ciąży. O ile dwoje pierwszych bylo planowanych , teraz niespodzianka. Dzieciaki odchowane , 6 i 8 lat, praca, poukladane życie, wszystko po dzieciach oddane, bo wszyscy w domu a teraz od nowa
Jest ktoś w takie samej sytuacji?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie jestem, mam również dwójkę, ciężko wiadomo, ale tak sobie myślę, że mogłabym i mieć 3, gdyby inna polityka prorodzinna była - chodź nigdy nie myślałam, że będę miała takie podejscie, bo tyle się uczyłąm i pracowałam, ale dzieciaki przewartościowały życie, owszem martwie sie jak to bedzie gdy bede musiala szukac pracy niedługo, ale co ma być to będzie, życie cudem jest ;-)
ale mogę pomóc jeśli potrzeba z rzeczami, czy wózkiem, bo moja córcia właśnie kończy 5 mcy,
ela.geldon@wp.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Byłam w podobnej sytuacji. Mój syn miał ponad 13 lat jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a ja po 40-tce. Życie poukładane, nie chcieliśmy więcej dzieci a tu niespodzianka. Byłam załamana. W tej chwili moja córcia ma 16 miesięcy i nie wyobrażamy już sobie życia bez niej. Wszystko się ułoży. Masz trochę czasu by okrzepnąć z tą myślą. Nie wiem czy mój wiek czy już pewne doświadczenie w byciu matką spowodowały, że córeczka chowa się bezproblemowo, jest mi dużo łatwiej niż przy synku. Życzę dużo spokoju i zdrowia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
beti ja mam bardzo podobnie - córka starsza ma w tej chwili 14 lat młodsza 2 latka :) a ja jestem po 40, daj proszę jakiś kontakt do siebie - bardzo bym chciała pogadac z kimś w podobnej do mojej sytuacji
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gosia pisz na maila beti-71@tlen.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@sykwia
załamana mogłabyś być w sytuacji : dwójka dzieci małych do 3 lat, nagle trzecie, jedna osoba pracuje, mieszkacie w wynajętej kawalerce....

Twoja sytuacja jest komfortowa !
Dzieciaki odchowane - pomogą przy maluszku,
Praca - kto mówi, że w ciąży pracować nie możesz, pracuj ile masz ochoty i na ile zdrowie pozwoli, później zwolnienie, urlop macierzyński, nikt nie każe ci od razu na rok wolnego iść... a gdyby nawet to bez dochodu nie zostaniesz,
Poukładane życie - nowe maleństwo, to nowe wyzwania, nowe uśmiechy, radość , miłość :)

Jestem matką 3 letniej Julki i półrocznej Agatki, druga ciąża niby planowana ale po pierwszej też się wszystkiego pozbyłam :) i dałam radę.
W planach mamy trzecie dziecko ale dopiero jak starsze podrosną - do 6 i 9 lat :) dodam że w tym roku strzeliła mi 30-tka :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tu nie chodzi czy da się rade, bo da. Trzecie dziecko fajnie, ale nie tutaj.
Tez jestem juz sporo po 30 i cieszylam się , ze odzyskalam trochę wolności, cieszylam się ze po 5 latach oddawania polowy wyplaty na przedszkola wreszcie uda się odetchnąć.
Bardziej przeraża mnie fakt, ze teraz trzeba będzie dzielić na 3 a i tak nie jest super, znowu oczy na zapalki, itd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
sylwia rozumiem Cię doskonale, ja byłam w podobnej sytuacji. Moi synowie mieli 15 i 17 lat gdy dowiedziałam się o trzeciej ciąży (byłam już po 40 stce). Wiadomo, stabilna sytuacja w pracy, dzieci odchowane na tyle, że mogliśmy z mężem przeżywać "drugą młodość", śmigać na imprezki, korzystać z życia towarzyskiego, jeździć na wakacje itp. A tu taka "niespodzianka". Byłam załamana, znowu wylądowałam w pieluchach, przez prawie 3 lata miałam nieprzespane noce, w dodatku dziecko było dość chorowite, więc od lekarza do lekarza. No ale stało się. Mamy teraz śliczną córeczkę i widocznie tak musiało być. Wiadomo, że dajemy radę itp., ale żeby to było planowane, to niekoniecznie;) No ale stało się i trzeba było stanąć na wysokości zadania:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
To trzeba bylo wczesniej o tym pomyslec. Istnieje cos takiego jak antykoncepcja a nie teraz narzekac. Ciesz sie z tej ciazy a wszystko sie jakos ulozy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 12
mw antykoncepcja czasem zawodzi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
a najważniejsze, aby było zdrowe, reszta się ułoży
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do MW
Gdybyśmy się nie zabezpieczali nie bylaby to niespodzianka tylko świadomy wybor
Wyobraź sobie , ze wiemy skąd się biorą dzieci
I nie narzekam tylko pisze o swoich obawach
Wiec jak nie wiesz o co chodzi to po co dodajesz 3 grosze
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Po to jest to forum aby sie wypowiadac. To w jakim celu zalozylas ten watek ? Chyba po to aby inne osoby mogly sie wlasnie wypowiedziec i doradzic. Wyluzuj.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
o ile ma sie cos na ten temat do powiedzenia
autorka wątku pyta czy są osoby w takiej samej sytuacji, więc skoro nie jestes i nic o tym nie wiesz po co takie komentarze
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
No sorry, ale co to jest za rada dla kobiety w trzeciej nieplanowanej ciąży, że trzeba było stosować antykoncepcję :P
Jak ktoś tylko coś takiego potrafi napisać to naprawdę lepiej aby nie pisał.

Ja zawsze chciałam mieć trzecie dziecko tak jak pierwsza dwójka będzie już odchowana, ale im większa jest różnica, tym bardziej robię się wygodna i boję się powrotu do nieprzespanych nocy, pieluch, karmienia itd itp.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie to nie jest rada pierwsze zdanie to moja opinia a dopiero potem jej doradzilam aby cieszyla sie z ciazy i wszystko na pewno sie ulozy. Ot moje zdanie. Dla mnie wpadka = brak antykoncepcji i myslalam ze tak jest tez w tym wypadku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
mw gdyby antykoncepcja czasem nie zawodziła, to Ciebie na pewno by na świecie nie było.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
mw - skoro każdy może tu wyrazić swoją opinię to wg mnie Twoja inteligencja emocjonalna jest na poziomie zerowym ...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Aga mylisz sie bo ja bylam planowana a po drugie nie bede sie znizac do tak niskiego poziomu ktory prezentujesz. Foczka twoje zdanie kompletnie mnie nie interesuje I nie obrazaj mnie bo ja nikogo niczym nie urazilam I koniec tematu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
no właśnie, uraziłaś, i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy ....piszesz co Ci przyjdzie w danym momencie do głowy, bez zastanowienia nad tym co może poczuć osoba która znalazła się w określonej sytuacji.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
mw najniższy poziom to akurat Ty sama tu prezentujesz i nie pogrążaj się już bardziej, idź na spacer.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja sie nie pograzam raczej Ty I nie musze nikogo atakowac. Znasz cos takiego jak wolnosc slowa? Kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Ja mam takie I uszanuj je. Mysle ze Tobie przyda sie spacer bardziej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moja przyjaciółka była w takiej sytuacji. Dwoje dzieci odchowanych, dobra praca, duży dom, wycieczki itd. a tu nagle niespodzianka:-)
Oczywiście była załamana jak się dowiedziała a teraz są cudowną "dużą" rodzinką:-) Dzieciaki się uwielbiają.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mdli mnie od waszych stwierdzeń typu "teraz są cudowną "dużą" rodzinką"! Wprost nie mogę tego czytać!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11
To nie czytaj. Zazdrość?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
sylwia troche sie pozmieniało,
mniej kasy Cie bedzie kosztowalo panstwowe przedszkole - nie chce sklamac ale wiem ze dziewczyny za caly dzien i jedzenie placa 350zł/mies.
dostaniecie karte duzej rodziny plus darmowe przejazdy zkm dla wszsytskich, wydaje sie ze to niby nic... ale poczekaj starsi pojda do liceum/technikum to 2 bilety miesieczne Ci odpadaja, a i okazjonalne wypady cala rodzinka na miasto plaze zkm beda o wiele tansze i czasem wygodniejsze(tak zeby moc sobie winko czy piwko na miescie wypic bez decyzji kto prowadzi:))
jak lubicie rozne atrakcje, to wiele muzeów i wystaw interaktywnych z tym wspolpracuje i sa duze znizki.

a najmlodsze bedzie troszke jak jedynak, ale to dopiero w starszym wieku, przy maluchu bedziesz miala duza pomoc ze starszakow, zwlaszcza jak masz dziewczynke- dla niej to bedzie taka prawdziwa lala ktora moze sie odpowiedzialnie zajac.
ja mama siostre 8 lat mlodsza i nie czulam zeby mama mnie obarczala opieka, nigdy mnie nie zmuszala do opieki itp. a to ze czasem o 0,5h przesowalam wyjscie na podworko to mi sie nic nie stalo, nauczylam sie odpowiedzialnosci i bylam dumna jak paw ze mama mi ufa i mnie potrzebuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry