Widok

Dylematy moralne vol. 2

Sytuacja czysto hipotetyczna.

Ktoś z waszego otoczenia zachowuje się niestosownie wobec osoby lub grupy osób. Nie dochodzi co prawda do przemocy fizycznej ale agresor wobec osób przez siebie wybranych zachowuje się jak ostatnie bydlę.
Co w takiej sytuacji robicie? Próbujecie mediacji z agresorem, w miarę swoich możliwości staracie się go powstrzymać pogarszając własne z nim relacje czy ignorujecie całą sytuację uznając że was ona nie dotyczy?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie oszukujcie się.
Wszyscy jesteśmy agresywnymi zwierzętami, zazwyczaj, aby to głęboko skumać, potrzebne są tylko skrajne warunki i ciąg odpowiednich okoliczności.
Kat może być ofiarą i odwrotnie.
Jeśli to uświadomisz se jest lżej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Racja, dałem nie najlepsze przykłady ale za to z życia wzięte :)

Przemoc NIE fizyczna... a czy forum 3M jest naszym/moim otoczeniem?
Jestem tu od niedawna i nie raz widziałem przemoc czarno na białym.
Co z tym robimy? Większość nic nie robi, czasem zapali czerwoną lampkę.
Kilka osób stanie w obronie napiętnowanych. Mi osobiście jest przykro gdy widzę taką sytuacje, nie robię nic.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Stworku, Cross napisał: "nie dochodzi do przemocy fizycznej" i o takich przypadkach nawijamy.

A odnośnie bijatyk w związkach różnie bywa. Nie popieram żadnej przemocy w jakiejkolwiek formie. Ale znam kilka babeczek, które oficjalnie nie lubią być szturchane, ale suma summarum za bardzo im to nie przeszkadza. Zauważ Kocie, że jedną noga tkwimy jeszcze w epoce kamienia łupanego, a samiec alfa musi być według tego modelu agresywny. I wiele babeczek to pociąga. Żyjecie emocjami. Większość.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Bywa tak, że chcącemu dzieje się krzywda.
Wystarczy poczytać o mechanizmach funkcjonowania w związkach przemocowych. Skoro on ją bije, to dlaczego ona nie odejdzie - widocznie chce być bita. To się nazywa wtórna wiktymizacja - obarczanie ofiary dodatkową winą. Człowiek, który funkcjonuje w w miarę zdrowych relacjach nie jest w stanie zrozumieć ani wczuć się w sytuację takiej ofiary, to jest zupełnie inny świat. Więc dorabia sobie najprostsze możliwe wytłumaczenie - widocznie lubi być bita, albo głupia jest po prostu, tak czy inaczej to jej wina.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Na pohybel agresorom wszelkiej maści."

Wypiłbym za to. Ale nie czas to, ani miejsce. :)

Stanisław Lem
I daj Ci fortuno, żebyś zawsze dał radę :)
Brak reakcji nie jest tożsamy ze znieczulicą.
Wiesz to tak samo dobrze jak ja.
Na pohybel agresorom wszelkiej maści.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Crosiu, teraz to ściemniasz.
O czym Ty mówisz? O jakiejś eskalacji przemocy?"

Mansonku nie ściemniam nic a nic. :)
Gdy społeczność w której funkcjonują sprawca i ofiara nie reaguje sprzeciwem na zadawaną krzywdę niemal zawsze dochodzi do eskalacji ze strony agresora (agresor nabiera pewności siebie gdy ofiara jest słabsza a otoczenie nie reaguje). Okazanie sprzeciwu to także reakcja. Czasem wystarczy. Sprawca wie że otoczenie nie akceptuje jego postępowania a ofiara wie że może liczyć na wsparcie. i nie ma to nic wspólnego z narzucaniem własnego zdania.
Nadal uważam że należy reagować. Zawsze. Mimo że krzywdzony nie woła o pomoc może (choć nie musi) jej oczekiwać.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zakreślone przez Crosa warunki: "ktoś z waszego otoczenia"
Gadamy o tym, a nie o wszystkim.
Tez kiedyś kradłem ze złodziejami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Epizod 2
Ide chodnikiem i widzę jak młody człowiek (20 lat) biegnie z naprzeciwka. Biegł bardzo szybko, slalomem mijał przechodniów. Gdy ledwo wyminął kobietę w starczym wieku (prawie staranował), następny byłem ja do obiegnięcia. A ze mój marsz jest szybszy niż w większości ludzi, sprinter nie zdążył nanieść korekty na wyznaczoną trase. W dodatku był na co najmniej jednym dopingu. Widząc co się dzieje, mogłem zrobić unik by biegacz przebiegł dalej taranując następne osoby. Co zrobiłem? każdy by zrobił inaczej nie było czasu na jakieś dodatkowe przemyślenia, działo się to tak szybko.
Opwiadam dalej . Szedłem prosto tak jak bym go nie widział, tym bardziej że wbijał mi się centralnie na lewy bark. BUUUUM
W efekcie zderzenia moja górna cześć korpusu obróciła się o jakieś 45' zaś taran odbijając się ode mnie upadł 5 metrów dalej.
Wstał i ruszył do mnie z pretensjami. Widząc że chłopak nie żartuje, podszedłem do niego i złapałem go za ramie. W tym czasie dostrzegłem że nie był sam i za kilka sekund będą przy mnie jego kompani. Po chwili, poszkodowany doszedł do siebie i agresja mu przeszła. Puściłem gościa i oddaliłem się z zamierzonym kierunku. Koledzy pomogli mu sie pozbierać mnie nie zaczepili. Odszedłem... serce waliło jak dzwon.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może nie są to bardzo skrajne przypadki agresji ale zawsze coś tam.

Epizod 1
Późnym wieczorem gdy wracałem tramwajem z małego piffka. Wsiadłem do drugiego wagonu i stanąłem na samym końcu. Nie myśląc o jakimkolwiek zagrożeniu. Wszystko ładnie pięknie, coraz bliżej domu :D I tu nagle wbiło się na wagon, dwóch agresywnych panów z otwartymi butelkami piwa. Jeden wyglądał na dość skoksowanego drugi normalnie. W wagonie siedziały dwie kobiety z przodu i jakiś pan (~30lat) pięć miejsc przede mną. Tak że byłem dość dobrym obserwatorem całej akcji. Gdy panowie demonstrowali swoją tężyznę fizyczną, niszcząc wagon. Doszli do wniosku ze nuda i brak adrenaliny. Podeszli do pana siedzącego i obrzucili go łaciną podwórkową. Doszło też do ręcznych zaczepek ale Pan nie reagował. Nie wiedział ze jeszcze ktoś jest w tym wagonie oprócz nich. Mnie nie widział, a oprawcy tylko czekali na moją reakcje. Cały dramat trwał około 10 min, później wysiedli. Dałem na wstrzymanie bo nie jedno w życiu widziałem i gdy nie leje sie krew to lepiej nie reagować. Czułem strach i zagrożenie i nie tylko tego pana ale własne. Jak by zaczęli katować ludzi pomógłbym nie patrząc na wynik końcowy całej zadymy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie można skutecznie pomóc komuś, kto o pomoc nie prosi.
Na siłę to możesz sama postawić się w pozycji agresora.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
~Cross - "...staracie się go powstrzymać pogarszając własne z nim relacje..." - dodam tylko, że czasami możemy być wdzięczni Bogu/losowi itp., za to, że taka osoba pokazała swoje oblicze (jeśli takowego nie znaliśmy) i możemy w skrajnych sytuacjach serdecznie taką osobę kopnąć w d*pę, a w tych mniej skrajnych, starać się jej pomóc, bo ma problem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie o to chodzi by dać przykłady z życia.
Siedząc w ciepłym, bezpiecznym pokoju można całymi dniami dyskutować na ten temat. A i tak życie pokaże to z innej strony... czy jakoś tak ;)

Postaram się opisać moją przygodę, łatwo nie będzie, może do wieczora dam rade :)
Będąc świadkiem sytuacji w której bliska mi wówczas osoba (o której nie miałam pojęcia, że nosi w sobie takie pokłady niepohamowanej agresji), chciała zaatakować pewnego kierowcę, chyba dostałam skoku adrenaliny i wzrostu mocy o 300%, ponieważ udało mi się tę osobę zatrzymać i wyrwać jej z ręki coś, czym chyba miała zamiar uderzyć tego kierowcę (wrednie się facet zachował, nie powiem, ale kurka to nie powód, żeby na kogoś z "pałą" iść!!!). Uważam, że trzeba reagować, ale też nie mogę wrzucić wszystkich zdarzeń do jednego wora. Zdarzają się sytuacje, które wyglądają "niby tak", a jednak są inne niż się wydawało. Jeśli coś budzi nasz niepokój, myślę, że warto choćby zapytać/spróbować wyjaśnić, nie od razu zawsze działać.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Crosiu, teraz to ściemniasz.
O czym Ty mówisz? O jakiejś eskalacji przemocy?
Jak człowiek nie umie poprosić o pomoc to może na nią nie zasługuje?
Bez przesady, Rybko.
Chcącemu nie dzieje się krzywda.
Zabrnąłeś z tą hipotetyczną sytuacją w łopiany.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
"No reagując nieproszonym tak..."

Co gdy ofiara agresora jest tak zastraszona że boi się wzywać pomocy?
Poza tym agresor powinien wiedzieć że jego postępowanie jest nieakceptowane. Jeżeli nie reagujesz "nawet nieproszony" agresor wychodzi z założenia że skoro nikt się nie wtrąca to może robić co chce.

Manson
Twój brak reakcji uważam za znieczulicę. Ale uważam też że masz prawo reagować tak jak uznasz za stosowne.

Stanisław Lem
Mikro, ja raczej mam taki charakter że leje w mordę.
Ale to jest bardzo zła reakcja.
Należy się wstrzymać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Napiszę skromnie, bo temat jest bardzo rozległy.
Teoria nie idzie w parze z praktyką. Czasem pomagając... jest jedną ofiarę więcej. Z innej beczki. Agresja rodzi agresje. Dajmy na to pacyfikujemy agresora większą agresją być może przesadną. Po chwili mocniejszy agresor nas ;) łańcuszek nie ma końca. Pokojowe rozwiązywanie konfliktów wymaga czasu a i później jest z tym różnie. Często pomóc nie jest łatwo...np. konflikt na Ukrainie.
Ja sam w niedalekiej przeszłości, znalazłem się w dramatycznej sytuacji.
Zęby wisiały w powietrzu ale wszystko dobrze się skończyło.

To taka luźna gadka M.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A, w takim sensie - a jeśli komuś działaby się krzywda, wyraźnie słabsza osoba obrywałaby niezłe cięgi i krzyczała - nie zareagowałbyś nieproszony?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
No reagując nieproszonym tak, narzuca swoje zdanie i swoją ocenę sytuacji. A nie?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (166 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

do góry