Widok

Dziwne imię dla dziecka...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
koleżanka wymyśliła dla córki imię Amelia, a przecież to medyczne określenie choroby. no i jak zdrabniać? Mela? to już się kojarzy wiadomo z czym.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15
A ja znalazłam jeszcze tutaj sporo fajnych znaczeń imion dla dzieci: https://mlodamamo.pl/znaczenie-imion/ - warto poczytać! Może coś ciekawego wpadnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jadzka mnie nie dziwia zadne imiona/no prawie bo dżosz,dzorż to takie amerykańskie:) oliwia i amelka wziełam pierwsze z brzegu
p.Amelia hmm moze? moze to brzmi ,ja myslałąm ze Amelia to zdrobnienie jakiegos imienia.
p.Oliwia hmmm moze to i brzmi ale ja słysze oliwka ,oliweczka na placu i moze dlatego ,ze nie trawie zdrobnien imion.kropka.
Zuzanna to Zuzanna /zuza juz nie brzmi:)wiec po co ziuzic?/ miała byc kropka ale jeszcze z tą zuzanna mi sie przypomniało
Amelia, Amalia - imię to pochodzi od starogermańskiego słowa amel/amal - 'pracowity', 'niezmordowany', od którego wyprowadza się imiona Amelberga i Amalberga. Kilkakrotnie w historii zdobywało dużą popularność. W Polsce pojawiło się już w XIV wieku. Często spotykane było w epoce romantyzmu. Od kilku lat znowu należy do popularnych.

Wśród imion nadawanych nowo narodzonym dzieciom, Amelia w 2009 r. zajmowała 6. miejsce w grupie imion żeńskich.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja bardzo lubię oryginalne imiona, dzieci są wyjątkowe dzięki temu. Sama mam oryginalne imię i nie muszę się nigdy specjalnie z nazwiska przedstawiać jak do kogoś dzwonię, bo wszyscy mnie kojarzą. UWAŻAM, ŻE JESTEŚCIE CHAMSKIE, ŻE SIĘ Z TEJ AMELKI ŚMIEJECIE, żmije jesteście podłe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Luna, to golden retriver z mojej klatki ;)
Gerard, wypraszam sobie, mój kochany dziadek tak miał na imię, ale dziś by miał ponad 80 lat ;)

A co do imienia Amelia. Dając córce tak na imię, wiedziałam o znaczeniu medycznym tego słowa.
Jednak nie jestem z tych, co na to patrząc, bojąc się, że moje dziecko przez nadane mu imię, będzie miało jakieś wady ;)

Po prostu podobało mi się to imię i kilka innych...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja na placu zabaw widziałam Gerarda , Romualda ,Józefa , a imię Amelka jest bardzo ładne mi tam się podoba myślałam ze jak będę miała córkę to ja tak nazwę ale już za dużo tych Amelek
A tam dżosz...znajomi moich znajomych dali na imię swojej córce Luna,a co to?Imię?

Nie słyszałam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dżosz prowadzi :D
Z tymi najpopularniejszymi imionami nadawanymi w Warszawie to też się zastanawiam czy jest to prawdziwe. Według tej listy ktoś nazwał dziecko Belzebub. Przykre.

Ja to nie mogłam z mężem jak przeglądaliśmy imiona i napotkaliśmy ekstra imię dla dziewczynki .... GRYZELDA. Ale miała by powodzenie u facetów:))))
Kasia, przestan, okaleczylysmy swoje corki na cale zycie i tyle:P
Jezu, Amelia. Skąd to imię się wzięło :P
Najważniejsze, że rodzicom się podoba i, że nie jest pośmiewiskiem dla dziecka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja jestem dorosłą Zuzanną i powiem wam, że w pracy nie ma problemów z moim imieniem - normalnie - Zuzia - albo Pani Zuzanno

ale nie umiem się przystosować do nowych realiów - gdy dorastałam byłam jedyną Zuzią w całej szkole, w ogóle w okolicy - a teraz na każdym placu zabaw się oglądam jak ktoś woła "Zuźka!!!!"- bo co druga to Zuzia... :(
a mnie rozwala na łopatki Ziemowit Pędziwiatr :) prezenter pogodynek ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ostatnio pod kamienicą spotkała mnie sąsiadka aby mi poradzić jakie powinnam dać imię hahahah
To starsza ok 74 letnia emerytowana nauczycielka, ma syna, którego nazwała TOMYSŁAW REGINALD. Jego drugie imię to jej pierwsze- ma na imię Regina. No więc sąsiadka mi zaproponowała że chłopiec powinien się nazywać FILON :// a dziewczynka DOBROMIRA (o kuźwa)
I co Wy na to ?? haha Tak mnie zszokowała że przez dobre pare minut się nie odzywałam do niej... To są dopiero dziwaczne imiona.

Mój mąż natomiast ostatnio podpisywał w pracy umowę z facetem, który nazywał się Mścisław Gniewomir. I teraz bądź tu mądry, jak do typa mówić, Panie Mścisławie czy Panie Gniewomirze ??
Amelii też nie uważam z dziwne imię. W tej chwili jest dość często spotykane.
A co do dziwnych imion, w poszukiwaniu imienia dla mojego malucha trafiłam na takie orzeszki hehehe ;) wszystkie męskie:
Kalasanty, Kosma, Parys, Prokop (nie sądziłam że to też imię. Mogli tak Prokopa nazwać hehe miąłby Prokop Prokop ;P ), Łazarz (cholipa jak można tak dziecko nazwać, Kalikst.

Marta ja też mam na swojej liście Boryska :) i się nad nim zastanawiam. Oprócz niego jest jeszcze Kacper i Oskar.

Dentystka mi ostatnio powiedziała że była u niej klientka z synkiem który miał na imię DENIS. Biedny chłopiec płakał u niej i opowiadał że w przedszkolu wołają na niego PENIS. Czaicie ?? Co za debilni rodzice ? Biedny maluszek. Od dziecka upokarzany za fanaberie rodziców
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
no dobra, Dżosz wygrał w rankingu najbardziej kretyńskich imion ROTFL
Taaaak, dziewczyny, tak!!!!!!!!!!

Dżosz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Matka stuknięta wybyła do Anglii na pół roku i już po polskiemu się nie potrafiła wypowiedzieć, ku czci UK i ku pamięci , dała takie imię dziecku!
matko jedyna... Dżosz ?!?!
Dla mnie tragedyja na maxa!!!!!!!!!!
Do tego, jak się dowiedziałam ,że ma siorę Vanesse i Andżelikę, to miałam dość!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Oooohhh Dżosz... mam nadzieję że przez te lata kiedy chłopak będzie dorastał ludzie się "osłuchają" z tym imieniem, chociaż przyznam że mi byłoby trudno... Czasem sobie wyobrażam odmienianie podobnych imion w następujących sytuacjach:

"Ja, Dżosz, biorę sobie ciebie (...) za żonę..."
"profesor Dżosz"
"dziadek Dżosz"
"Dzień dobry, Dżosz Kowalski, ubiegam się o posadę w państwa firmie..."

Ciekawe czy takie imię ułatwi, utrudni czy nie wpłynie na życie osoby je noszącej...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry