Widok
Plagiat
Hm...to nielatwe zadanie opisac to w kilku zdaniach:-) I do my best...Cathar -gr "Czystosc" -to rel. chrzescijanska. Idea narodzila sie wraz z Chrystusem, a swoje apogeum osiagnela w XIIIwieku-by zostac stlamszonym przez Inkwizycje.Katarzy krytykowali Kosciol Katolicki i na terenie pd.Francji , Niemiec , pn.Wloszech i Balkanach (ich ojczyzna jest jednak pd.Francja)byli dla ludzi przykladem moralnosci.Najwazniejszym sakramentem Katarow jest Consolamentum-wyswiecenie na Doskonalego-rodzaj Nauczyciela, Kaplana.Doskonali zyli w czystosci i uduchowieniu.Tak mezczyzni jak i kobiety(calkowite rownouprawnienie)-skladali cos jak sluby Braterstwa i podrozowali parami pelniac tez funkcje lekarzy wsrod chlopow.Krazy o nich wiele legend-np.ze byli Straznikami Sw.Graala...To przez ich zwalczanie Kosciol powolal Inkwizycje i wymordowal wiekszosc mieszkancow pd.Francji.Mimo to Kataryzm przetrwal-w pamieci mieszkancow Prowansji i takich jak ja, ktorzy czuja , ze ta religia jest prawdziwa i chca zostac Doskonalymi.Uff...starczy na dzis.Mam nadzieje, ze Cie nie zanudzilam.Podaje maila, ale patrz tekst do Else. Pozdrawiam!:-))
Fiona
Hm...a jakiej muzyki sluchasz? Ja koczam wszystko, co zwiazane ze sredniowieczem-chcialabym sie w nim specjalizowac...ech, marzenia...Adj.Katarow-patrz tekst do Plagiata.Osobiscie na Swiat Mangi najchetniej poszlabym w habicie z kapturem...:-)Tylko nie bardzo mam kase na jego uszycie.Pozdrawiam!:-)))
plagiat
wrocilem z imprezy w maxie....
bylo calkiem czadowo....
ale iguana jest be :(
(malibu z mlekiem jeszcze gorsze .... :(
ps.
wiesz ze k. miala 04.02 urki .... pewnie nie, ale co tam... najwazniejsze jest to ze to 18te i teraz zaczela popijac male drinki na imprach.... (obiecala sobie ze do 18tki nic nie ruszy....)
bylo calkiem czadowo....
ale iguana jest be :(
(malibu z mlekiem jeszcze gorsze .... :(
ps.
wiesz ze k. miala 04.02 urki .... pewnie nie, ale co tam... najwazniejsze jest to ze to 18te i teraz zaczela popijac male drinki na imprach.... (obiecala sobie ze do 18tki nic nie ruszy....)
Esclarmonde
Też kocham sredniowiecze.Planuję kupno miecza,
albo może jakiegos sztyletu na razie ( to droga
impreza...)W końcu jestem Fiona, córka Oberona
i Clarissy, Pani Porządku, Kapłanka Jednorożca,
Królowa Amberu...Ufff.Chyba nic nie pominęłam.
Muzyka?Gotyk, instrumentalna (Vangelis, Jarre
i te sprawy), rock, blues, jazz...wszystko
oprócz disco polo i tego, co ostatnio jest modne
(Britney, backstreet Boys, Lopez...)
albo może jakiegos sztyletu na razie ( to droga
impreza...)W końcu jestem Fiona, córka Oberona
i Clarissy, Pani Porządku, Kapłanka Jednorożca,
Królowa Amberu...Ufff.Chyba nic nie pominęłam.
Muzyka?Gotyk, instrumentalna (Vangelis, Jarre
i te sprawy), rock, blues, jazz...wszystko
oprócz disco polo i tego, co ostatnio jest modne
(Britney, backstreet Boys, Lopez...)
Fiona
Vangelis i Jarre - to tez moi ulubieni kompozytorzy. Dodam jeszcze Oldfielda i Kitaro, nade wszystko zas Erica Levi (Era). Na kupno miecza mnie nie stac (buuu), a nasze Bractwa z Gdanska jakos chyba by mi nie odpowiadaly, chociaz na turniej chetnie bym przyjechala.
Pozdrawiam @v@ = :))))))
PLAGIAT: nie zaczynaj znowu. Technik to czlowiek odpowiedzialny za komputery w konserwatorium.... pozdrawiam!!!
Pozdrawiam @v@ = :))))))
PLAGIAT: nie zaczynaj znowu. Technik to czlowiek odpowiedzialny za komputery w konserwatorium.... pozdrawiam!!!
ATMA
Kiedy bylas w Instytucie?Moze mamy wspolnych znajomych? Mnie tam wciagnela pewna dziewczyna z Gliwic-przyjechala do Gdanska na polecenie Tapasji Das-kojarzysz go?Lokalny "mistrz"...Byla strasznie fanatyczna i zagubiona.Nie miala niczego-pracy, szkoly -czasem nie miala pieniedzy na jedzenie i jakos nikt z Instytutu sie tym nie przejmowal.Musieli Jej zasugerowac aby wyszla za maz za jednego z nich-i prawie to zrobila, choc nie widzialam cienia uczucia miedzy nia a tym chlopakiem.Potem slub odlozyli , pozniej nie wiem bo odeszlam z Instytutu.Na szczescie.Wyklady Jagad Guru pamietam-to od niego szla ta czarna energia. Jak narazie nie spotkalam w Polsce grupy faktycznie uduchowionej i pelnej swiatla. Moze Ty bedziesz miala wiecej szczescia.Znasz moze Trylogie Roberta Monroe o podrozach poza cialem? To moja ulubiona ksiazka, zwlaszcza tom II. Zajmujesz sie troche reinkarnacja? Pozdrawiam cieplo!
dla Ciebie
wiem misiu, że pomyślisz że to dziwne, i dużo ludzi to przeczyta, ale w związku z walentynkami, coś miłego chciałam Ci napisać...
dobra Jacek, tylko Ty to zrozumiesz...
napisałam dla Ciebie wiersz, jeszcze go nie czytałeś...
ok (pierwszy raz w życiu napisałam coś rymowanego, no ale taki był mój zamiar)
Kocham Cię tak
jak ptaka ptak
(dla przynęty)
bez zachęty
ja jesteś uśmiechnięty
(tak wspaniale)
w upale
i w karanwale
gdy chodzimy na bale
gdzie jest wspaniale
i tak bez końca
pomimo braku słońca
na początku i końcu miesiąca
tak bajecznie
no i skutecznie!
dobra Jacek, tylko Ty to zrozumiesz...
napisałam dla Ciebie wiersz, jeszcze go nie czytałeś...
ok (pierwszy raz w życiu napisałam coś rymowanego, no ale taki był mój zamiar)
Kocham Cię tak
jak ptaka ptak
(dla przynęty)
bez zachęty
ja jesteś uśmiechnięty
(tak wspaniale)
w upale
i w karanwale
gdy chodzimy na bale
gdzie jest wspaniale
i tak bez końca
pomimo braku słońca
na początku i końcu miesiąca
tak bajecznie
no i skutecznie!
!!!BLAGAM O POMOC!!!!
w piatek po imprezie w Rudym Kocie...na scene wyszla pewna dziewczyna....wziela do rak gitare...zagrala "noc i rytm"DZEM-u, miala na sobie czarne spodnie z przyszytymi do nogawek tasiemkami, buty na bardzo wysokiej podeszwie, bluze zespolu PANTERA, miala jasne wlosy do ramion, z tego co wiem kostke z EDDIM zespolu IRON MAIDEN oraz granatowa kurtke.wolali na nia "LILU".pomozcie mi ja odnalesc.Blagam
Esclarmonde
Skad mozesz wiedziec, ze jestes 1yna Katarka w Polsce ????????
W Instytucie bylam 8 lat temu - duzo czasu minelo... Wiesz, sama jestem zaskoczona, ze to juz tyle... Tapasje-dasa kojarze, tak, jak Yudisztira-das, Ekadasi-dasi, Hladiniszakti-dasi, Gouranga-dasi, itp., itd. Poza tym Robert, Maciek, Iwona i jeszcze cale mnostwo innych ludziqw. Z roznych miast, ale glownie Gdansk i troche z poludnia.
Jesli chodzi o grupe uduchowiona i pelna swiatla, to owszem, jest taka. Roberta Monroego czytalam, ale chyba nie wszystkie czesci. Reinkarnacja, zajmuje sie, jesli mozna to tak okreslic. Ja juz jej nie kwestionuje. Sam Chrystus nauczal reinkarnacji i pierwotny kosciol chcrzescijanski, a dopiero w IV w. na ktoryms soborze zdecydowano, ze ona nie istnieje. Szeroko rozpowszechnial nauki o reinkarnacji jeszcze w IV w. n.e. Orygenes - chrzescijanski kaplan. 3maj sie. Zycze samych dobrych energii.
W Instytucie bylam 8 lat temu - duzo czasu minelo... Wiesz, sama jestem zaskoczona, ze to juz tyle... Tapasje-dasa kojarze, tak, jak Yudisztira-das, Ekadasi-dasi, Hladiniszakti-dasi, Gouranga-dasi, itp., itd. Poza tym Robert, Maciek, Iwona i jeszcze cale mnostwo innych ludziqw. Z roznych miast, ale glownie Gdansk i troche z poludnia.
Jesli chodzi o grupe uduchowiona i pelna swiatla, to owszem, jest taka. Roberta Monroego czytalam, ale chyba nie wszystkie czesci. Reinkarnacja, zajmuje sie, jesli mozna to tak okreslic. Ja juz jej nie kwestionuje. Sam Chrystus nauczal reinkarnacji i pierwotny kosciol chcrzescijanski, a dopiero w IV w. na ktoryms soborze zdecydowano, ze ona nie istnieje. Szeroko rozpowszechnial nauki o reinkarnacji jeszcze w IV w. n.e. Orygenes - chrzescijanski kaplan. 3maj sie. Zycze samych dobrych energii.
NEFER
Ciesze sie, ze juz jestes.Jak tylko znikasz, zaraz to nie ten sam Hydepark.List prawie w drodze.Wlasnie umieram ze strachu.Jutro rano teoria, a plyty, ktora mialam przesluchac, nie ma w bibliotece.Buuu...mialam na to 2tygodnie, ale oczywiscie przypomnialo mi sie dzisiaj.Jestem wyjatkowo ciezki przypadek sklerozy.W czwartek bylam z M. w Kopenhadze i pomnik Malej Syrenki doprowadzil mnie do lez...Nigdy nie widzialam rownie pieknego...Jak wroce, pokaze Ci zdjecia.Pozdrawiam Cie bardzo cieplo i wysylam swiatlo, tak silnie, jak tylko potrafie!@v@
ATMA
A ja 6 lat temu.: ) A to Robert mial sie zenic z Agnieszka, a Maciek byl uczniem mojego liceum-przez Instytut nie zdal matury. Potem chodzilam troche do klubu Radiestetow, ale tez sie zle czulam.
Masz racje, nie moge wiedziec na pewno, ale ta religia jest w Polsce tak malo znana, ze sa nikle szanse.Moze kiedys...A jaka grupe pelna swiatla Ty masz na mysli? Sufizm? Taak, zaczytuje sie ostatnio literatura odkrywajaca wszystkie cenzury i poprawki doBiblii, jakie przez wieki robil kosciol. oczywiscie, ze Chrystus nauczal reinkarnacji. Jest tez sporo ciekawych faktow z zycia m.in.Marii Magdaleny i innych...Adj.Monroe-uwielbiam.Cwiczylam kiedys jego kasety majace doprowadzac do OOBE...Swietliste pozdrowienia!@v@
Masz racje, nie moge wiedziec na pewno, ale ta religia jest w Polsce tak malo znana, ze sa nikle szanse.Moze kiedys...A jaka grupe pelna swiatla Ty masz na mysli? Sufizm? Taak, zaczytuje sie ostatnio literatura odkrywajaca wszystkie cenzury i poprawki doBiblii, jakie przez wieki robil kosciol. oczywiscie, ze Chrystus nauczal reinkarnacji. Jest tez sporo ciekawych faktow z zycia m.in.Marii Magdaleny i innych...Adj.Monroe-uwielbiam.Cwiczylam kiedys jego kasety majace doprowadzac do OOBE...Swietliste pozdrowienia!@v@
Nefer
Miło że jesteś . Mam wiele do napisania . Chyba lepiej
będzie przez niebieską skrz. -jeżeli działa. niepotrzebnie
nagadałem ( przyznaję się) pani na poczcie -nic to niedało.
Teraz dopiero dotarłem metodą kawowo- butelkową tam
gdzie trzeba i okazało się tak powinienem od początku.
jesteś nieskuteczny - powiedział mi kolega . - przyjmuje
reklamacje telefoniczne w jednej z firm. , , jakmi dużo dzwonią , to włączam wentylatorek na biurku -przytykam kartkę do niego papieru , robi rrrrrr...
i jeżeli klient dzwoni , to słyszy rrrrrr... a ja mu mówię
tartak słucham , , , .. po kilku telefonach daje za wygraną " . po takiej wstawce pokornie poszedłem na
pocztę . resztę opiszę skrzynkowo .
pozdrowienia najpozdrowieńsze i najmilsze
będzie przez niebieską skrz. -jeżeli działa. niepotrzebnie
nagadałem ( przyznaję się) pani na poczcie -nic to niedało.
Teraz dopiero dotarłem metodą kawowo- butelkową tam
gdzie trzeba i okazało się tak powinienem od początku.
jesteś nieskuteczny - powiedział mi kolega . - przyjmuje
reklamacje telefoniczne w jednej z firm. , , jakmi dużo dzwonią , to włączam wentylatorek na biurku -przytykam kartkę do niego papieru , robi rrrrrr...
i jeżeli klient dzwoni , to słyszy rrrrrr... a ja mu mówię
tartak słucham , , , .. po kilku telefonach daje za wygraną " . po takiej wstawce pokornie poszedłem na
pocztę . resztę opiszę skrzynkowo .
pozdrowienia najpozdrowieńsze i najmilsze
łkanie
W poświacie świec
na mym bladym policzku
mienia się krople
jak chłodne górskie kryształy
Moje szklane małe serduszko
powoli odchodzi do krainy snu
gdzie nikt mnie już nie zrani
gdzie będę żyć wspomnieniami
Ma dusza schowała się za murem
gdzie nie ma drzwi
gdzie nie ma okien
jest ciemno, cicho, pusto...
Rycerz nie broni mego serca
klucznikiem nie jest, nie chce być
pięknymi słowami zbałamucił, kłamał?
a teraz rani świadomie...nieświadomie?
na mym bladym policzku
mienia się krople
jak chłodne górskie kryształy
Moje szklane małe serduszko
powoli odchodzi do krainy snu
gdzie nikt mnie już nie zrani
gdzie będę żyć wspomnieniami
Ma dusza schowała się za murem
gdzie nie ma drzwi
gdzie nie ma okien
jest ciemno, cicho, pusto...
Rycerz nie broni mego serca
klucznikiem nie jest, nie chce być
pięknymi słowami zbałamucił, kłamał?
a teraz rani świadomie...nieświadomie?
Esclarmonde
Moja kochana bratnia duszyczko(Ciri tez), liscik napisalam, juz wyslalam, ale troche za pozno, bo najpierw mialam pewne klopoty(opisalam Ci je w nowim liscie) a potem zachorowalam i nie wychodzilam z domciu. Caluje Cie bardzo mocno i sciskam goraco, mam nadzieje, ze za nami tesknisz. papapa
DLACZEGO?!!!
kiedyś w Hyde Parku napisałam, że nie rozumiem dlaczego faceci są tacy okropni... teraz też zastanawiam się nad tym. Dlaczego nie potrafią zrozumieć, że mamy uczucia, że łatwo nas zranić. Dlaczego są złośliwi, chamscy i nie szanują kobiet, które kochają tych cymbałów z całego serca. Dlaczego poniewierają najczystszym uczuciem jakim jest miłość i kobietą, która obdarza ich nim! Dlaczego tak jest, dlaczegi?!?!?! Czy ktoś zna odpowiedz?
Ciri vel Else
Moja kochana siostrzyczko, dziękuję, że byłaś, że jesteś i mam nadzieje, że będziesz przy mnie w dobrych i złych chwilach. Teraz mam kryzys, wszystko się zwaliło mi na główkę. Same kłopoty, zresztą wiesz jakie, ale mam nadzieje, ze niedługo przejdą. A WALENTYNKI (cokolwiek to słowo znaczy) spędzę pewno sama w moim zieloniutkim pokoiku, na bo przecież kto będzie chciał się ze mną umówić... na pewno nie mój facet, a zresztą, czy my jesteśmy jeszcze razem...? sama już nie wiem.
Nefer
Z kilku powodów : a/ człowiek a szczególnie męszczyzna powinien, jak napisałem , być skuteczny w działaniu ; b/ skoro jest to powszechnie stosowane /łapówki/ - to jest miejscowym zwyczajem
i trzeba się podpożądkowac ;c/ w naszej rzeczywistości nie warto być Don Kichotem; d/ a pozatym co miałem zrobić jeżeli listy do mojej skr.
raz przychodziły a raz nie ?
okazało się że, na poczcie są 3 zmiany, każda
ma własny rozdzielnik z wpisanymi nazwami skrytek .
W tylko jednym tylko byłem wpisany , w pozostałych nie
, , a kto by się tym przejmował , , powiedziała pani
-- poprzednio zbyto mnie --nie było żadnej reorganizacji
(tak jak z wentylatorkiem ) . I tak mi Twój list zdązyli
odesłać , zanim załatwiłem jak w azji (tzn. tutaj)należy.
pozdrowienia
i trzeba się podpożądkowac ;c/ w naszej rzeczywistości nie warto być Don Kichotem; d/ a pozatym co miałem zrobić jeżeli listy do mojej skr.
raz przychodziły a raz nie ?
okazało się że, na poczcie są 3 zmiany, każda
ma własny rozdzielnik z wpisanymi nazwami skrytek .
W tylko jednym tylko byłem wpisany , w pozostałych nie
, , a kto by się tym przejmował , , powiedziała pani
-- poprzednio zbyto mnie --nie było żadnej reorganizacji
(tak jak z wentylatorkiem ) . I tak mi Twój list zdązyli
odesłać , zanim załatwiłem jak w azji (tzn. tutaj)należy.
pozdrowienia
ZEW KLASYCZNEGO DZIKUSA
WOKÓŁ BUJNIE PUŚCIŁY SIĘ GĄSZCZE
TERKOCĄ PTAKI LĘGNĄ CHRABĄSZCZE
NA LASU ŁONIE
GDZIE KUNDLI PLENIĄ SIĘ DESANTY
I ZAJĘCY MKNĄ SZARE PARTYZANTY
PRZYCUPNĄŁ MARZAN
ON DZIKI GÓR CZŁOWIEK
TECZEK Z KARTONU DESPOTA
CHMURNY WZROK SWÓJ DURNY
PODNIÓSŁ SPOD POWIEK
IDIOTA!
I BIERZE RÓG SWÓJ DO ŁBA PRZYPIĘTY
RÓŻOWY PLASTIK TAJWAŃSKI GIĘTY
I JAKŻE WEŃ NIE CHUCHNIE!
PARA BUCH
KISZCZAK W RUCH! WŁADCA GOLONEK
EKSWŁASNOŚĆ LENNONEK
BAZGROŁ MARZANOWI NIESIE
CO DZIURĘ ZATKA W KUFLOWYM SEDESIE
A POPRZEZ CHATY I POPRZEZ MAILE
NA WEZWANIE DZIKIEGO FRUSTRATA
BIEŻY ARTYKUŁ WIERNEGO PLAGIATA.
LECZ MARZAN MYŚLI MARZAN SIĘ MARSZCZY
JAK SWOJEJ LATRYNY PRZEŁAMAĆ KRYZYS
I W BÓLU MYŚLENIA KRZYWI SWĄ FIZYS
JAK NOWE BRACIOM GRAFOMANOM
SPRAWIĆ BATY
W KOŃCU OGŁASZA WSZEM I WOBEC
KOMPETENTNE ACZ LUŹNE WARSZTATY.
TAM NOWI ŚCIĄGNĄ DLAŃ KLAKIERZY
I WIELBICIELE TEGO TALENTU
CO NA PARKOWYCH ŁAWKACH
SIEWCĄ JEST FERMENTU
A TWÓRCZYM ZDJĘTE DRESZCZEM
MAŁOLATY OKRZYKNĄ GO WIESZCZEM
I UMIESZCZĄ W SWYM PARNASIE
NA ŚCIANIE POWIESIWSZY W KLASIE!
COŚ NIC SIĘ NIE DZIEJE NA TECZCE KUFLA, TAKI JEST LOS JEDNOOSOBOWYCH GRUP POETYCKICH.
TERKOCĄ PTAKI LĘGNĄ CHRABĄSZCZE
NA LASU ŁONIE
GDZIE KUNDLI PLENIĄ SIĘ DESANTY
I ZAJĘCY MKNĄ SZARE PARTYZANTY
PRZYCUPNĄŁ MARZAN
ON DZIKI GÓR CZŁOWIEK
TECZEK Z KARTONU DESPOTA
CHMURNY WZROK SWÓJ DURNY
PODNIÓSŁ SPOD POWIEK
IDIOTA!
I BIERZE RÓG SWÓJ DO ŁBA PRZYPIĘTY
RÓŻOWY PLASTIK TAJWAŃSKI GIĘTY
I JAKŻE WEŃ NIE CHUCHNIE!
PARA BUCH
KISZCZAK W RUCH! WŁADCA GOLONEK
EKSWŁASNOŚĆ LENNONEK
BAZGROŁ MARZANOWI NIESIE
CO DZIURĘ ZATKA W KUFLOWYM SEDESIE
A POPRZEZ CHATY I POPRZEZ MAILE
NA WEZWANIE DZIKIEGO FRUSTRATA
BIEŻY ARTYKUŁ WIERNEGO PLAGIATA.
LECZ MARZAN MYŚLI MARZAN SIĘ MARSZCZY
JAK SWOJEJ LATRYNY PRZEŁAMAĆ KRYZYS
I W BÓLU MYŚLENIA KRZYWI SWĄ FIZYS
JAK NOWE BRACIOM GRAFOMANOM
SPRAWIĆ BATY
W KOŃCU OGŁASZA WSZEM I WOBEC
KOMPETENTNE ACZ LUŹNE WARSZTATY.
TAM NOWI ŚCIĄGNĄ DLAŃ KLAKIERZY
I WIELBICIELE TEGO TALENTU
CO NA PARKOWYCH ŁAWKACH
SIEWCĄ JEST FERMENTU
A TWÓRCZYM ZDJĘTE DRESZCZEM
MAŁOLATY OKRZYKNĄ GO WIESZCZEM
I UMIESZCZĄ W SWYM PARNASIE
NA ŚCIANIE POWIESIWSZY W KLASIE!
COŚ NIC SIĘ NIE DZIEJE NA TECZCE KUFLA, TAKI JEST LOS JEDNOOSOBOWYCH GRUP POETYCKICH.
Krabate
wreszcie odwiedziłam ten elektroniczny hyde park, nasz był lepszy, ale cóż trzeba się zadowolić tym co się ma... i tak nie daruje głupiej (inaczej nie można ich określić ) redakcji, ze pozbawiła młodzież ich „pisma”. No tak dorośli nie zastanawiają się nad takimi błahostkami, ale ja czuje, że też się starzeję...to przez te wszystkie problemy...mam dość...
Ciri
wracając od Ciebie, ogarnęło mnie bardzo dziwne uczucie... to jest trochę nadziei, chęci walki, wiary w siebie i czegoś jeszcze... już mi lepiej siostrzyczko... już lepiej... biorę się teraz za siebie (praca, nauka, wiara), ale serduszko ciężko tak od razu zreperować... na razie jak kwiatek miłości odzywa się lub zaczyna kwitnąć od razu go zadeptuje... inaczej bym tylko cierpiała, siedziała w ciemnym pokoju i nie odzywała się... a tak żyję (bez życia...)...może kiedyś...czy ja plotę bzdury?
SZEDLEM ULICA
Wracalem sobie pewnego piatkowego popoludnia do domu, szedlem ulicą Gdańskie Ogrody (chyba)iprzyglądalem się stojącym tam kamienicą...Były dziwne, ładne ale zarazem i odpychajace...skojazyły mi się z rzeczywistością przedstawianą w literaturze cyberpunkowej.Dlaczego ???
Otuż po mej prawicy rozposcierał się świat ładny, kolorowy i wspaniły, jednym słowem cukierkowaty(cyber?), natomiast lewica zanórzona była w szarej ma sie betonowych bunkrów niskiej jakości z żadka ozdobionej reklamami(punk).Kontrast między lewą a prawą stroną był ogromny(to oczywiste), i wywołał u mnie pewien rodzaj szoku, ktory zaowocował przemyśleniami(dawno już zapomnianymi) i stwierdzeniem , że znacznie wolę stare kamienice...Kamienice, które są bardziej"realne"w swoim wyglądzie, innymi słowy lepiej komponują się z otoczeniem.
Z tego co wiem ma powstać więcej takich kamienic(w tej samej okolicy), jak i planuje sie przekształcenie Pl. Węglowego, i okolic do podobnej formy...i wszystko dobrze gdyby tak przekształcono CAŁE miasto, ale na to oczywiście nie starczy pieniążków:( w wyniku czego pełno będzie w Gdańsku miejsc szokujących swoim wyglądem, z jednej strony "miłych" oku, z drugiej szrych jak parapet przy moim internackim oknie.
W związku z tym nasówa się mniejowi pytanie:
Czy nie lepiej byłoby utrzymywac miasto w stonowanej (pastelowej) kolorystyce?, bez super nowoczesnie wyglądajacych budynków , którym i tak nigdy nie uda się zniszczyć szarości otoczenia, a jedynie uwyraźnią ją poprzes kontras.
w związku z tym nasówa się mniejowi pytanie
Otuż po mej prawicy rozposcierał się świat ładny, kolorowy i wspaniły, jednym słowem cukierkowaty(cyber?), natomiast lewica zanórzona była w szarej ma sie betonowych bunkrów niskiej jakości z żadka ozdobionej reklamami(punk).Kontrast między lewą a prawą stroną był ogromny(to oczywiste), i wywołał u mnie pewien rodzaj szoku, ktory zaowocował przemyśleniami(dawno już zapomnianymi) i stwierdzeniem , że znacznie wolę stare kamienice...Kamienice, które są bardziej"realne"w swoim wyglądzie, innymi słowy lepiej komponują się z otoczeniem.
Z tego co wiem ma powstać więcej takich kamienic(w tej samej okolicy), jak i planuje sie przekształcenie Pl. Węglowego, i okolic do podobnej formy...i wszystko dobrze gdyby tak przekształcono CAŁE miasto, ale na to oczywiście nie starczy pieniążków:( w wyniku czego pełno będzie w Gdańsku miejsc szokujących swoim wyglądem, z jednej strony "miłych" oku, z drugiej szrych jak parapet przy moim internackim oknie.
W związku z tym nasówa się mniejowi pytanie:
Czy nie lepiej byłoby utrzymywac miasto w stonowanej (pastelowej) kolorystyce?, bez super nowoczesnie wyglądajacych budynków , którym i tak nigdy nie uda się zniszczyć szarości otoczenia, a jedynie uwyraźnią ją poprzes kontras.
w związku z tym nasówa się mniejowi pytanie
Cycat
"(...) tak naprade to wszystcy chca, zeby ich zostawic w spokoju. swiat sam z siebie jest wystarczajaco zlozny, ci, ktorzy caly czas chca go poprawiac, jedynie pietrza problemy.(...)najlatwiej sklonic innych, by robili to, co chce, jesli nabiora przekonania, ze robia to z wlasnej, nieprzymuszonej woli."
cytat z "Nowow ksiegi kopania" T.Pratchett'a
cytat z "Nowow ksiegi kopania" T.Pratchett'a
Aspis
a ja sie pytam:
Dlaczego KOBIETY nie potrafią zrozumieć, że mamy uczucia, że łatwo nas zranić. Dlaczego są złośliwE, chamsKIE i nie szanują FACETOW, któRZY kochają tE PIEKNOSCI z całego serca. Dlaczego poniewierają najczystszym uczuciem jakim jest miłość i MESZCZYZNA, którY obdarza ich nim! Dlaczego tak jest, dlaczegi?!?!?! Czy ktoś zna odpowiedz?
dlaczego... nie wiem.... ale pamietaj, nigdy nie uogulniaj, bo ze strony faceta to wszystko moze byc odwrotnie...
Dlaczego KOBIETY nie potrafią zrozumieć, że mamy uczucia, że łatwo nas zranić. Dlaczego są złośliwE, chamsKIE i nie szanują FACETOW, któRZY kochają tE PIEKNOSCI z całego serca. Dlaczego poniewierają najczystszym uczuciem jakim jest miłość i MESZCZYZNA, którY obdarza ich nim! Dlaczego tak jest, dlaczegi?!?!?! Czy ktoś zna odpowiedz?
dlaczego... nie wiem.... ale pamietaj, nigdy nie uogulniaj, bo ze strony faceta to wszystko moze byc odwrotnie...
ANUD
Gdansk widziany oczyma mlodego suberpunka:
ide sobie ulica dluga jest jak cholera, widze stad jej drugi koniec
przechodze przez brame i wita mnie inny swiat
alkohol rozpusta kontrastujace z dzielnicami korporacyjnymi, ktore w cukierkowatych kolorach wyrozniaja sie z reszty slumsu. wszedzie mieszkanka, jednopokojowe, a kolor na poprawienie humoru. dawna dzielnica musi przeciez jakos wygladac.
dalej widac na tle zatoki pienky smog oraz port wyrozniajacy sie na tle calego miasta smyklymi glowami niesamowicie silnych zurawi, stoja nieuzywane od dawna z powodu nie braku chetnych do pracy lecz z bralku pieniedzy dla pracujacych. dalej za majestatycznymi zurawiami portowymi widzimy blednik. dawno nie uzywany i dawno nie restaurowany. patrzmy dalej
piekne "morze nasze morze" cud nad cuda wielka zatoka gdanska zasyfiona odpadami. raj dla zeglarza. wszystko tam mozna zlapac: od obuwia sportowego marki adidas, po ciala ludzi rzucajacych sie do wody bez wiekszego przemyslenia spraw doczesnych.
dalej widzimy dalsza czesc trojmiasta: gdynia sopot, miejsca ekscesow polskiej mlodziezy rodem z gdanska i okolic.
kurort polecany dla wszystkich wczasowiczow.
ide sobie ulica dluga jest jak cholera, widze stad jej drugi koniec
przechodze przez brame i wita mnie inny swiat
alkohol rozpusta kontrastujace z dzielnicami korporacyjnymi, ktore w cukierkowatych kolorach wyrozniaja sie z reszty slumsu. wszedzie mieszkanka, jednopokojowe, a kolor na poprawienie humoru. dawna dzielnica musi przeciez jakos wygladac.
dalej widac na tle zatoki pienky smog oraz port wyrozniajacy sie na tle calego miasta smyklymi glowami niesamowicie silnych zurawi, stoja nieuzywane od dawna z powodu nie braku chetnych do pracy lecz z bralku pieniedzy dla pracujacych. dalej za majestatycznymi zurawiami portowymi widzimy blednik. dawno nie uzywany i dawno nie restaurowany. patrzmy dalej
piekne "morze nasze morze" cud nad cuda wielka zatoka gdanska zasyfiona odpadami. raj dla zeglarza. wszystko tam mozna zlapac: od obuwia sportowego marki adidas, po ciala ludzi rzucajacych sie do wody bez wiekszego przemyslenia spraw doczesnych.
dalej widzimy dalsza czesc trojmiasta: gdynia sopot, miejsca ekscesow polskiej mlodziezy rodem z gdanska i okolic.
kurort polecany dla wszystkich wczasowiczow.
Nefer
Wypada zaczac od zyczen Walentynkowych, ---
wiec skladam Ci jak zawsze najlepsze i naj-naj-naj-
bardziej mile (slodkosci w drodze). O.K. pisze bez polskich znakow. Czy niebieskie dzialaja ??.
czy boje sie uzaleznienia? - nie, rozczarowan tak ale raczj strony przeciwnej. Jestem realistą .niczemu sie nie dziwie , przedzial toleranci jaki posiadam jest niezmiernie szeroki. znam troche : fizjologie, psychologie,
psychotechnike (!), ergonomie ( to nie ttylko przzystosowanie jak powszechnie sie sadzi), .
----- Czy dalej mnie potepiasz za sposob zalatwienia
bo nie wiem czy mam byc :) , czy :(
zatem dopuki co :( x 33
wiec skladam Ci jak zawsze najlepsze i naj-naj-naj-
bardziej mile (slodkosci w drodze). O.K. pisze bez polskich znakow. Czy niebieskie dzialaja ??.
czy boje sie uzaleznienia? - nie, rozczarowan tak ale raczj strony przeciwnej. Jestem realistą .niczemu sie nie dziwie , przedzial toleranci jaki posiadam jest niezmiernie szeroki. znam troche : fizjologie, psychologie,
psychotechnike (!), ergonomie ( to nie ttylko przzystosowanie jak powszechnie sie sadzi), .
----- Czy dalej mnie potepiasz za sposob zalatwienia
bo nie wiem czy mam byc :) , czy :(
zatem dopuki co :( x 33
burzan
pozdrowienia dla miltedusa.ledwo odrosles od ziemi a juz zrobil sie z ciebie zgorzknialy fruatrat kalibru niezapomnianego cool m /cesarza frustratow i nieoficjalnego rekordzisty w ilosci pryszczy na cm kwadratowy ciala- gdybys zobaczyl jego cialo.to bys uwierzyl ze pryszcze moga rosnac na pryszczach/.ale wracajac do ciebie, strona utknela na krotka chwile bo jej os marzan spoczal w warszawskim szpitalu, w towarzystwie ciagle jeszcze wzburzonych pielegniarek, izaznawal rozkoszy kolonoskopi, galaretkowej diety oraz co tu duzo mowic,
dal z siebie wszystko na stole chirurgicznym/koty chirurgow sa takie tluste/.nie podoba ci sie kufel, to nie
czytaj.nie bedziesz wtedy skamlal na forum, by w tak
lnfantylny sposob zyskac nieco uwagi innych.kufel jest
luznyn zrzeszeniem pasjonatow, psychopatow i ludzi
dla ktorych rzeczywistosc jest nieco przyciasna-piszemy bo lubimy a zdanie tobie podobnych wyzwan
psychologow , niespecjalnie nas interesuje.docen ze nararzajac sie na erupcje oczoplazmy stukam do ciebie te slowa, czynie to dla twojego dobra moj drogi ciumulungu.
dal z siebie wszystko na stole chirurgicznym/koty chirurgow sa takie tluste/.nie podoba ci sie kufel, to nie
czytaj.nie bedziesz wtedy skamlal na forum, by w tak
lnfantylny sposob zyskac nieco uwagi innych.kufel jest
luznyn zrzeszeniem pasjonatow, psychopatow i ludzi
dla ktorych rzeczywistosc jest nieco przyciasna-piszemy bo lubimy a zdanie tobie podobnych wyzwan
psychologow , niespecjalnie nas interesuje.docen ze nararzajac sie na erupcje oczoplazmy stukam do ciebie te slowa, czynie to dla twojego dobra moj drogi ciumulungu.
esclarmonde
zadziwisz swiat swoja muzyka.wystrzelisz w eter niczym korek z ruskiego szampana, z gardzieli tryliona mediow.przenicujesz gusta i poglandy. zamkniesz swiat w piesci swego talentu niczym mozart i podobnie jak on skonczysz w bezimiennej mogile.
ps.sam cie zakopie.
pps.no i co ty na to krolowo sniegu.
ps.sam cie zakopie.
pps.no i co ty na to krolowo sniegu.
Brudny Las
Byłem ostatnio na spacerze w lesie przy klifie redłowskim. Ludzie !! To straszne jaki tam jest syf !! Czy ktokolwiek dba o to miejsce. Przecież to jest park krajobrazowy !! Po pierwsze apeluję do wszystkich: Nie śmiećcie tam !! Przecież jak to zobaczą latem turyści to... sami wiecie. To w naszym interesie, żeby tam było czysto. Po drugie miasto mogło by się tym trochę zainteresować, przy samym wejściu stoi jakieś stare łóżko, wygląda na szpitalne. Czy służby komunalne nie mogłyby tego zabrać, przecież to nie są takie wielkie pieniądze. A łóżko psuje wrażenie już na samym początku. Mam nadzieję, że to się zmieni, liczę na to bardzo.