Widok

ENERGA- wysoka prognoza..

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Przyszła nam dzisiaj faktura, na kwotę której nigdy byśmy się nie spodziewali.. A co najważniejsze nigdy takiej nie mieliśmy, jest wyższa od dotychczasowej najwyższej o ok 200 zł..

Śmieszne jest również to, że przez ost pół roku (czyli dzisiejsza faktura, która przyszła) zużyliśmy o połowę mniej prądu niż rok temu (poprzednia faktura).. Wiem, okres zimowy- zużycie większe, letni- mniejsze.. a tu z ich prognoz wychodzi na odwrót..
nawet porównując np, poprzedni rok- w tym okresie dostaliśmy rachunek (np) na 78 zł, a w tym 450 zł..

Następna kwestia.. Nie wiem czy dobrze rozumuję.. przyszła prognoza na 256 zł, na okres od 05.2011-11.2011- poprzednia faktura..
Wraz z dzisiejszą fakturą okazało się, że za powyższy okres zużyliśmy prądu za 125 zł.. Więc moje pytanie, gdzie jest różnica kwoty..??? Te 131 zł..? Płaciłam prognozowo 256, a okazało się, że prądu zużyłam za 125.. Więc chyba powinna być nadpłata..?

Napisałam reklamacje.. zobaczymy co napiszą..
A nerwę mam jak cholera..

Miał ktoś podobne przypadki..? Co z tego wyszło..?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przejdź na rozliczenia rzeczywiste i sama podawaj co miesiąc ile masz na liczniku. Faktura bedzie tylko na to co zużyłaś.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
sorry, że zboczę z toru, ale 256zł za 6mc???!!!!
Ja tyle płacę za 2 mc :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadźka.. Przybliżona kwota.. Wyszło ok 400 kWh na pół roku, za okres letni.. Wiem, ze to nie dużo, ale czuję, że i tak kradną.. ech.. idę spać, bo szkoda mi nerwów na dzisiaj już.. ale będę wdzięczna za posty, jutro odp na wiadomości.. Dobranoc.. :)
Ja tak mam.. Chyba tak zrobię..
u mnie bez znaczenia czy lato czy zima. Zawsze średnio wychodzi tyle samo. Od kilku mc więcej placę, w granicach 180zł za 1mc.
Mieszkam sam
CW na gaz. CO z GPEcu.
Kuchenka gazowa, czajnik też. Jedynie mikrowela elektryczna (używana średnio ok 20 min/tydz)
Zuzywam średnio (średnia z ok. 4 lat) 150 kWh /m-c
Fakt, że ok. 50 kWh zżera mi akwarium (ogrzewanie + oświetlenie) - ale i bez baniaka nie zszedłbym poniżej 100kWh/m-c.
Wcześniej mieszkałem bez baniaka - i średnio miałem 110-120 kWh
Polecam przejście na rozliczenie rzeczywiste
Sama podaję stan licznika i przychodzi mi ile mam do zapłaty.
zgadzam się, również proponuję rozliczenia rzeczywiste - płacisz za to co faktycznie zużyjesz
Tylko trzeba uważać - ja się niestety zrobiłam ostatnio z rozliczeniami rzeczywistymi. Od 2 lat się tak rozliczam ( jeszcze w BOK stacjonarnym), zawsze zgłaszałam stan raz na 2 miesiące, żeby sie nie uzbierało. No i teraz zapomniałam. Okazało się, że zgodnie z regulaminem ( którego oczywiście jako prawnik nie przeczytałam) jest obowiązek podawania stanu nie rzadziej jak raz na 60 dni.

No i okazało się, że "za karę" na 1 rok wylatuję z usługi rozliczeń rzeczywistych :). I muszę płacić prognozy, które to prognozy są oczywiście z d... wzięte. Jak zadzwoniłam na infolinię i Pan mi powiedział, że za karę będę teraz płacić prognozy to mysłałam że go z.....

W tej chwili zlożyłam podanie, prośbę, petycję co by mi te prognozy zmniejszyli. Na razie czekam, zobaczymy czy zmniejszą.

Generalnie kocham terainę mlekiem i miodem płynącą :).
My jesteśmy na rozliczaniu rzeczywistym i bardzo nam z tym wygodnie. Mamy ustawione powiadomienie sms-owe, które przypomina o tym, że trzeba podać stan licznika. Wpisujemy stan, od razu pojawia się koszt i faktura, płacimy, mamy z głowy. Płacimy raz w miesiącu, bo wolimy systematycznie rozkładać koszty. Wychodzi nam taniej i dużo wygodniej, niż z prognozami. Powiadomienia można ustawiać różnie (na sms, na e-mail, na sms i e-mail) i różne przypomnienia (o podaniu stanu licznika, o wystawieniu faktury, o zbliżającym sie terminie płatności).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jak mam takie pytanko: czy trzeba coś płacić za przejście na rzeczywiste? czy sobie doliczają jakąś kwotę do rachunku za to że mamy rzeczywiste?
nie, nic się za to nie płaci
Tak.. Tylko boję się, że jest tu (rozliczenie rzeczywiste) jakiś haczyk i w przyszłości wyjdzie to.. Ktoś ze tej branży tak twierdził.. Niby opłata jest trochę wyższa przy rzeczywistym..

Ale zobaczymy, spisałam licznik wczoraj, spiszę za miesiąc i będę wiedzieć ile mniej więcej zużywam prądu..

Tylko pytanie.. Faktury mam do zapłacenia na styczeń, marzec, maj.. Przechodząc na rozliczanie rzeczywiste muszę płacić te faktury czy jak..? Jak to wszystko wygląda (przejście na rzeczywisty) ..?
jak przejdziesz teraz na rzeczywiste to nie płacisz juz prognozy z tego co wiem ...
ja mam nadplate 54 zł wiec te prognozy jakoś mocno nie mijają mi sie z faktycznym zużyciem wiec nic zmieniac nie będe
Wcześniej nie było problemów z nimi, prognozy były ok.. Chociaż w sumie nie sprawdzałam, bo była zawsze mała kwota..

Mam jeszcze jedno pytanie.. Pisał ktoś do nich reklamację przez str internetową..? Ile się czeka na odp i jak podchodzą do tego..?
ja kiedyś pytałam o coś dostalam odpowiedz po 24 h chyba ale nie była to reklamacja
Rybka.. :) tak jak pisałam wyżej.. To pierwsza taka prognoza przy tak małym zużyciu prądu.. Rok temu nie pamiętam ile miałam nadpłaty ale sporo, bo musiałam tylko zapłacić 70 zł z groszami na całe 6 mies..
Wczoraj pisałam wieczorem do nich.. Aż nie mogę się doczekać ich tłumaczeń..
skladaj reklamację to ich prognozy faktycznie czasem są dziwne ..ew. przejdz faktycznie teraz na te rzeczywiste rozliczenie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry