Widok
Nie interpretowałam wyników Ft3 i Ft4 zrobiłam je prywatnie wcześniej lekarz rodzinny zlecił tsh i wypisał skierowanie do endokrynoloa.Mysle że to tarczyca jednak mam typowe objawy:nie chudne choć prawie nic nie jem,wszystko mi leci z rak,jestem rozdrazniona i zmęczona do tego mam uderzenia gorąca ide ulicą na dworze mróz a ja rozpinam kurtke bo mi gorąco.Moja babcia tez choruje na tarczyce i moja mama również i mam nadzieję że dostanę w koncu jakieś leki bo zwariuję.
Kasia, te wyniki nie wyglądają najgorzej, ale skoro masz rodzinę tarczycową i czujesz objawy, to dobry lekarz wyśle Cię jeszcze na porządne USG i badanie przeciwciał. Kiepski lekarz nawet nie będzie dalej rozmawiał.
Dziewczyny, nie szukajcie tanich endokrynologów, tylko najlepszych. Nie ma większego koszmaru, niż źle leczona tarczyca. Na złych dawkach leków można czuć się gorzej, niż całkiem bez leków...
Polecam dr Mizan. Nie jest tania, trudno się dostać, ale nie znam nikogo lepszego.
Dziewczyny, nie szukajcie tanich endokrynologów, tylko najlepszych. Nie ma większego koszmaru, niż źle leczona tarczyca. Na złych dawkach leków można czuć się gorzej, niż całkiem bez leków...
Polecam dr Mizan. Nie jest tania, trudno się dostać, ale nie znam nikogo lepszego.
Hejka :) według mnie wyniki masz dobre teraz kwestia do jakiego endokrynologa trafisz, bo jeden może Cię rzeczywiście odesłać z kwitkiem jeżeli będzie opierał się na tych wynikach natomiast bardziej dociekliwy lekarz wyśle Cię tak jak już ktoś wcześniej napisał na badania przeciwciał żeby wykluczyć hashimoto (choroba autoimunilogiczna), której też jestem posiadaczką;/ a robiłaś może ostatnio morfologię lub inne badania może to nie tarczyca a np anemia?
...
dodam, że nawet jeśli potwierdziłoby się u Ciebie hashimoto to nie jest choroba, którą się leczy, bo najprościej w swiecie nie ma na nią lekarstwa;/ leczy się tylko skutki jakie ona wywołuje czyli w moim przypadku niedoczynność tarczycy. U ciebie jeżeli już będzie hashimoto to jest one w "fazie uśpienia" i może przed wiele długich latach nie wywierać żadnego wpływu na organizm w tym przypadku kontroluje się tylko co jakiś czas czy hormony są w normie i tyle-żadnego leczenia hormonalnego;)
...
zapisz się do endokrynologa( tylko endokrynolog może zlecic ci badania dot. tarczycy), w miedzy czasie poszłabym jeszcze do internisty po skierowanie na szczególowe badania krwi i moczu bo twoje wyniki tarczycowe nie powinny być skutkiem złego samopoczucia. Moje objawy niedoczynności były takie: rozdrażnienie, kołatanie serca, bóle głowy, tycie, przesuszona skóra.
...
Kasia ja mam wyniki hormonów w normach-chociaż z tymi normami to jest różnie,lepiej nie patrzeć na te podane przez laboratorium tylko na to co Ci poda lekarz-ale lekarz zlecił mi usg tarczycy i wyszło że mam bardzo malutką, jest taka jak u małego dziecka a nie u dorosłej kobiety.
Zdiagnozował mi utajoną niedoczynność tarczycy.
Na NFZ dostać się to porażka, przerabiam ten problem od kilku lat, chodze prywatnie-aktualnie jestem w drugiej ciąży i nie mogę sobie pozwolić na wizytę w 2013 roku :) bo muszę chodzić co miesiąc.
Mimo że Twoje wyniki nie wyglądają źle, zgłoś się do endokrynologa, tymbardziej że w rodzinie są przypadki niedoczynności, która jest dziedziczona właśnie po linii żeńskiej.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w znalezieniu dobrego lekarza.
Zdiagnozował mi utajoną niedoczynność tarczycy.
Na NFZ dostać się to porażka, przerabiam ten problem od kilku lat, chodze prywatnie-aktualnie jestem w drugiej ciąży i nie mogę sobie pozwolić na wizytę w 2013 roku :) bo muszę chodzić co miesiąc.
Mimo że Twoje wyniki nie wyglądają źle, zgłoś się do endokrynologa, tymbardziej że w rodzinie są przypadki niedoczynności, która jest dziedziczona właśnie po linii żeńskiej.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w znalezieniu dobrego lekarza.
Dziewczyny byłam w koncu u endokrynologa.Po obejrzeniu wyników i zbadaniu Mnie stwierdziła że to nie tarczyca bo wyniki są w porzadku a objawy które mam pasuja zarówno do nadczynnosci i niedoczynności tarczycy.Stwierdziła że to wszystko jest na tle nerwowym i poradziła udac sie do lekarza rodzinnego po coś na uspokojenie.Dziękuje wam bardzo za wszystkie posty.Pozdrawiam i zdrówka życze.